Támogatóink

Támogatóink

  • Fórum Intézet
  • Drevospol Bencz (SK-951 73 Jelenec/Gímes 416, Tel./Fax: +421 37 631 3282, Mobil: +421 905 279 670 Tulajdonos: Bencz Zoltán, Bencz László Alapítás éve: 1993, Munkatársak száma: 20 fő Fafeldolgozás, lomblevelű fűrészáru, bútoripari alapanyagok gyártása. Export: Dánia, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország)
  • Die Schmiede e.V
  • Fényes Sándor, Stendal – Németország
  • Dr. Fazekas Tiborc, Hamburg
  • Kenesei László, Suhl – Németország
  • Támogatás a Szlovákia Gyermekeiért Alapítványtól

Nyitra-vidék és Zoboralja a nyitrai kerület legészakibb magyarok által tömbben lakott területe. Sajnos az asszimilációs folyamat egyre erősödik.
A 80-as években államilag igyekeztek megszüntetni a magyar óvodákat. Ennek köszönhető, hogy a magyar alapiskolások száma rohamosan csökken. A létszámcsökkenést sok tényező befolyásolja, de a magyar óvodák hiánya a legfontosabb, hiszen közvetlen kihatással van a magyar alapiskolákba való beíratkozásokra.
Újra be kell indítani a magyar óvodákat, ahol még van elég gyerek, és van fogadókészség a szülőknél. Két községben – Csehi, Pográny – 2000-ben hivatalosan engedélyezték a magyar foglalkozást az óvodákban, amit sikernek könyvelhetünk el. De ehhez meg kellett győzni a szülőket, hogy merjenek kiállni a magyar óvoda mellett, és támogatást kellett biztosítani, mivel sok család költségvetéséből nem tudja fedezni a kiadásokat.
Nagyon fontos, hogy minél többen vállalják/vállalhassák a magyar óvodai foglalkozást, mert csak így van esélyünk az alapiskoláink megmentésére. Az idén Zsérén kezdeményezték a magyar óvodai foglalkozás engedélyezését. Az elért eredmények legfőképpen a szülőknek köszönhető. Az iskolai végzettség Zoboralján
jóval a szlovákiai, s ezen belül is a magyar átlag alatt van. Az iskoláink jobb felszereltsége, s ezáltal a színvonal növelése, fontos tényező. A számítógép, LCD vetítő és más technikai eszköz használata az oktatásban nagyban segítene a színvonal növelésében.
A magyar alapiskolás diákok létszámcsökkenésének megfékezésénél fontos szerepe van a magyar alapiskolások, középiskolások és egyetemisták támogatásának (útiköltség, kollégium), ezáltal több diák végezhet magyar középiskolát és egyetemet.
Zoboralja megmentése az iskoláink lététől függ. Keressük közösen a megoldást, amivel megfékezhetnénk beolvadásunkat.
Az identitásunk megőrzésénél fontos szerepük van a kultúra és a folklór területén működő szervezeteknek és csoportoknak. Feladatuk többek között a néphagyomány megőrzése és átadása az ifjabb generációnak.
Támogatási forrásokat, adományozó szervezeteket és magánszemélyeket keresünk, akik adományukkal segíthetnek az itt élő magyarság megmaradásában.

Bank: Tatra banka a. s., Vajanského nábr. 5, 810 00 Bratislava
Tulajdonos: Občianske združenie KOLON
Számlaszám és banki irányítószám: 2621291065/1100

Segítségüket előre is köszönjük!