Megtalálták Esterházy János hamvait

Megtalálták Esterházy János hamvait

Az MKP újratemetné a mártír hamvait, lánya szerint méltó környezetben nyugszanak
Megtalálták Esterházy János hamvait

Esterházy éppen 50 éve, 1957-ben hunyt el a mirovi börtönben. 1936 és 1945 közt a szlovákiai magyarság legfőbb politikai vezetőjének számított. A Tiso-féle fasiszta bábállam parlamentjében az Egyesült Magyar Párt képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók elhurcolásáról rendelkező törvényt. A II. világháború után meghurcolta a csehszlovák államhatalom, azzal vádolták, hogy Magyarország fizetett ügynökeként részt vett Csehszlovákia szétverésében. Börtönbe zárták, több mint 10 év raboskodás után hunyt el a morvaországi Mirovban. Földi maradványainak holléte eddig titok volt, és a hivatalos szlovák politika mindig is elzárkózott a mártír gróf rehabilitálása elől.
Lánya, Esterházy Alice szerint mostani sírhelye méltó nyughely Esterházy földi pályafutásához. „E hely felemelő méltóságát az itt nyugvó számtalan áldozat adja. Esterházy az áldozatok vérével megszentelt földben nyugszik” – olvasható nyilatkozatában. Ellenben az MKP szerint a hamvakat mielőbb Esterházy János szülőföldjén kell eltemetni – erről a párt sajtóosztálya közleményben tájékoztatta lapunkat. „A párt mindent megtesz azért, hogy a mártírhalált halt politikus végakarata teljesüljön” – áll a nyilatkozatban. Esterházy János Nyitraújlakon (Velké Zálužie) született, itt található szülei sírboltja is, siralmas állapotban. Az MKP, a Csemadok és a cserkésszövetség a nyáron egy vaskeresztet állított itt, az önkormányzat azonban aggódik az Esterházy-kultusz ápolása miatt. Ebben szerepet játszik Nyitra közelsége is, amelyről a közelmúlt eseményei alapján kijelenthető, hogy a szlovákiai szélsőségesek egyik fészke. Duray Miklós, az MKP alelnöke sem tartja megfelelőnek Nyitraújlakot. Az MTI-nek azt nyilatkozta, Esterházy új sírkápolnája méltatlan környezetbe, panelházak közé kerülne, és más helyszínt, Galántát vagy Losoncot is el tudja képzelni Esterházy végső nyughelyeként.
A szlovák külügyminisztérium is tájékoztatást kapott arról, hogy megtalálták Esterházy hamvait, erről szűkszavú közleményben számolt be a tárca. „Több mint ötven év után lehetővé válik a család számára, hogy méltó kegyelettel tisztelegjen emléke előtt” – áll a szlovák külügy nyilatkozatában. (ú, mti, os)

ÖSSZEFOGLALÓ
Új Szó – 2007. 11. 02.