Vilonyai Séd Party – 2010. jún. 18-19.

Vilonyai Séd Party – 2010. jún. 18-19.

Vilonyai Séd Party zoboralji részvétellel – Csehi, Vicsápapáti, Béd és Csitár.

Program – klikk ide

Barátsági oklevél – klikk ide

Díszpolgári cím Száraz Vendel részére – klikk ide


Jól sikerült az idei Séd Party

Kegyes volt az időjárás az idei Séd Party rendezvényen, a másfél naposra tervezett programokat eső nélkül sikerült átvészelni. A pénteki nyitónap a kultúrház szabadtéri színpadán zajlott, majd szombaton a Séd parti sportparkot töltötték meg az érdeklődők.
A megnyitóbeszédeket követően – amelyet Kovács János vilonyai polgármester és Dr. Navracsics Tibor a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese tartott – a Vilonyai Népdalkör és a Vilonyai Nyugdíjasklub produkciója nyitotta a rendezvényt. Ezután egy immár tizenöt éves testvértelepülési kapcsolat kezdeti kialakulásáról beszélt Kőszegi Ferenc Királyszentistván polgármestere, ami felvezette azt a barátságszerződés megújítását, amelyet ezen a rendezvényen újított meg aláírásával Száraz Vendel Nyitracsehi polgármestere valamint Kovács János és Kőszegi Ferenc. A három települési elöljáró írásban erősítette meg azt a közös szándékot, hogy ezután is szorosan együttműködnek, keresik a különböző kapcsolódási pontokat, valamint kimondták azt, hogy e kapcsolat alappillére továbbra is legyen a három község családjai közötti személyes barátság. Száraz Vendel pedig Vilonya község történetének első díszpolgári címét vehette át. A felvidéki község polgármestere meghatódva mondott köszönetet ezért a kitüntető címért. A Nyitracsehi Varga Márk Sándor János: Falusi huncuttságok Zoboralján című gyűjteményéből egy vidám prózával szórakoztatta a közönséget. A pénteki napot a Kid Rock & Roll és a Veszprém Táncegyüttes színvonalas előadása zárta.
Szombat reggel tizenhét csapat várta a főzőverseny kezdetét, valamint öt együttes nevezett a kispályás labdarúgó tornára. Az Őrzők rendje korhű jurtája is állt már, amely egyesületnél az íjászat alapjait is meg lehetett tanulni.
A főzőverseny négytagú zsűrije – Árkovics József, Brenner Ferenc, Ifj. Takács Béla, Németh György – délben kezdte meg az elkészült pörköltek kiértékelését. Az idei Séd Party egyben Napló-nap is volt, amelynek köszöntőjét Ifj. Kardos Sándor alpolgármester és Barták Péter a Napló főszerkesztője tartotta az időközben felállított színpadon. A Napló jóvoltából a Veszprémi Petőfi Színház premier előtti operett összeállítását halhatta a közönség ebédidőben. Ezt követően tárgynyeremény sorsolás következett a Napló előfizetői közül, amelynek díjait Barták Péter adta át a nyerteseknek.
Kora délutánra érkezett Vilonyára három felvidéki folklórcsoport. A több órás buszút után begördülő határon túli magyarokat ebéddel várták kora délutánra az iskolához, amelyet a nyugdíjasklub tagjai készítettek.
A délutáni programokat így a zoboralji hagyományőrző csoportok fellépése nyitotta. Sorrendben a Csitári Menyecskekórus, a Bédi Visszhang Asszonykórus, valamint a Vicsápapáti Nefelejcs Folklórcsoport lépett színpadra. A felvidéki vendégek szívet melengető lelkesedéssel, valamint színvonalas műsorral érkeztek, a szépszámú közönség legnagyobb örömére. A fellépők mellett köszönet járt Varga Szilviának is, aki megszervezte a felvidéki folklórosok utazását.
Ezt követően láthatta a közönség a peremartongyártelepi „Pere-rúzs” műsorát, hallhatta a nemesvámosi Csőgör Géza dalösszeállítását, valamint a balatonfőkajári Belle Donne táncos produkcióját. 
A főzőverseny fődíját a vilonyai „Jóbarátok” csapata nyerte. Az elektromos láncfűrészt Takács János képviselő ajánlotta fel. A kispályás focitornát a Vilonya Old Boys nyerte, itt az első helyezettnek járó díj egy hordó sör volt.
Amikor a Bon-Bon lépett színpadra, akkor a parkban már kb. 800-900 ember várakozott. Szolnoki Petiéket Sólymos Tóni, valamit az Irigy Hónaljmirigy együttes követte. A rendezvényt tűzijáték zárta.

Kardos Sándor