Üzenet a végekről

Üzenet a végekről

Üzenet a végekről!

Körkép.sk: Janicsárok, támadás!

Janicsárok, hibridek, árulók stb., sokféle titulussal illetik őket a felvidéki nemzeti magyarok, de minek a következménye vagy eredménye, hogy egyesek így viselkednek, a többségük pedig csak csöndben elveszti a magyar identitását, vagy már csak a szüleik elvesztett identitásába születtek, akik még a Csemadok rendezvényeken a folklór csoport tagjaként szerepeltek, de már a gyerekeik szlovák iskolába jártak!
A legkönnyebb elítélni az ilyen „legyengült identitású“ magyarokat, de minden ítélkező előbb tegyen egy önvizsgálatot, mit tett az ellen, hogy ez ne történhessen meg, tett egyáltalán valamit ellene?! Szólt a Csemadokos vagy MKP-s barátjának, ismerősének, hogy a te gyerekednek, unokádnak illene magyar iskolába járni, hiszen magyar párt tagja vagy, és Csemadok tagként éveken át a magyar kultúráért dolgoztál, és most mindezt elfeleded?!
Valahogy így, nézzenek körül a településükön a városban, a közösségben, mi történt az elmúlt 24 évben, mert ami ez idő alatt történt, nem csak a „janicsárok“ bűne, hanem mindenki bűne!
De elsősorban a közéleti vezetők bűne, akik a rendszerváltás óta nem voltak képesek a túlélési stratégiánkat kidolgozni, erre nem jutott idejük, mert saját „túlélésüket“ kellett bebiztosítani, amit ügyesen a közösség érdekvédelmébe csomagoltak!
Ez idő alatt sok fontos közösségi témát meglovagoltak, az eredmény mellékes volt, senki nem kérte számon őket, még azt, gyorsan elintézték volna az efféle kényelmetlenkedőket.
De én megkérdezem, mi volt az eredménye a DAC stadionbeli nyelvtörvény ellenes tiltakozásnak?!
Feleletem, a közösség részére egyáltalán semmi, az MKP részére volt egy kampánybuli, de szintén nem segített rajtuk!
Vagy miben segítette a komáromi Via Novás tüntetés a magyar közösséget, melyen olyan gyűlöletbeszédnek tapsolt a tüntető közönség, hogy Slota is megirigyelhette!
Tehát mi volt az eredmény Komáromban a magyarság részére?! SEMMI, de ismertebbé váltak a Via Nova fiataljai, elhitették, hogy csakis ők garantálják a Felvidéki magyar jövőt, erről szólt a buli!
És mi volt az eredménye az utolsó gyászos koporsós tüntetésnek?!
Annyi, hogy bebizonyították Ficonak, dalolva söpörhet velünk, mert ilyen létszámú tüntetést még faluhelyen sem szabad megszervezni, nem pedig a legégetőbb problémánk megoldásának érdekében, a magyar iskolákért!!!
De vissza janicsárokhoz.
Az ezredfordulón a Gímesi Alapiskola Szülői Szövetsége alakuló gyűlésének első határozata az önállósulás volt, a közös igazgatóságú, szlovák többségű iskoláról leválni és létrehozni a külön magyar igazgatóságú alapiskolát, ez 1998 őszén volt. Mivel ebben nem voltunk jártasak, felhívtam az MKP pozsonyi irodáját, az önállósuláshoz kértem törvényeket, előírásokat. Bacsó Laci, akkori főtitkár, nekik ez nincs!!! Furcsállottam, de nincs, nincs, ismerősöktől kértem segítséget, végül Hentz Anna, pedagógus, akkori járási iskolaügy vezető küldött anyagot, de már elkéstünk, túlléptük a beadási határidőt. A következő évben beadtuk a kérvényt, a járási iskolaügy a szlovák többségű iskolatanács véleményére hivatkozva nem engedélyezte. Az iskolatanácsnak a törvény szerint nem volt kötelező véleményezni a kérvényünket, tehát a járási iskolaügynek sem lett volna szabad erre hivatkozni és ellene dönteni! Ez 2000-ben történt, az MKP nem támogatta a szülők kezdeményezését, sőt ellenünk dolgoztak, ugyanúgy a magyar média!
2003-ban már nem tartoztam a szülői szövetségbe, de elfogadták a javaslatomat, és ismét beadták a kérvényt az önálló magyar igazgatóságú alapiskolára. A helyi önkormányzat elutasította a kérvényezést, sőt az MKP képviselői is ellene szavaztak. Néhány nappal az önkormányzati ülés előtt Szigeti Lászlóval tárgyaltak, ami igazolja, hogy az MKP az alapiskola magyar részlegének önállósulását nem támogatta, sőt az MKP képviselők ellenszavazatai azt bizonyítják, hogy ellenezte, pedig a járási MKP közgyűlés határozatban támogatta a Gímesi AI magyar részlegének önállósulását, ezzel a járási MKP határozatát sértették meg!!!
A Duray+Szigeti+Ladányi társaság szerint 135 magyar diák nem érdemelte meg az önálló magyar iskolát,maradtunk a SZLOVÁK ISKOLA HALÁLOS ÖLELÉSÉBEN!!!
Jelenleg 35 diák látogatja a magyar részleget, ha önállósulhattunk volna, akkor nem így nézne ki a magyar részleg, mert a különálló magyar iskola mindenképp életképesebb a szlovák többségű, szlovák igazgatású közös iskolától! Ezt nagyon jól tudták az MKP-ban is, mégis ellenezték a magyar igazgatóságot!
Kérdezem, ezeket a tényeket ismerve ki nagyobb janicsár, Szolcsányi a 2-3 gyerekes családjával, vagy Duray Miklós, Szigeti László és Ladányi Lajos, akik 4 magyar falu magyarságát ítélték halálra, egyben Zoboralját?!
Balkó Gábor
2014. jan. 23.

Ui:
Janicsárok, hibridek, árulók stb., ezeknek nevezik a szlovák iskolát választó szülőket, de most először említek meg egy hasonló asszimilációs tényezőt, a magyarországi középiskolákat, ezek szerintem szintén elszippantják Szlovákia magyarságát, bár nem olyan mértékben, mint a szlovák iskolák.
S mivel sem a mo-i középiskola /főiskola, egyetem/, sem a színmagyar környezet nem segíti-készíti fel a szlovákiai magyar diákokat az érvényesülésükre Szlovákiában szlovák környezetben, ez mindenképp féke a szülőföldön maradásnak, tehát a szlovákiai magyarság asszimilációját illetően hasonlóan negatívan értékelendő, mint a szlovák iskola választása, csak erről senki sem beszél, míg a másik csoportot lemondják mindennek.
De én ezek esetében sem a szülőket tartom a legnagyobb felelősöknek, mint a szlovák iskolát választó szülők esetében sem, mert tőlük vannak sokkalta nagyobb felelősök…
2018. jan. 27.