Utazás rokonainknál Udmurtiában – Csehi – 2010. 9. 19.

Utazás rokonainknál Udmurtiában – Csehi – 2010. 9. 19.

A Csámpai család ismét egy érdekes és kellemes délutánnal lepte meg azokat, akik elfogadták meghívásukat egy „Utazásra rokonainkhoz Udmurtiába”, még Nyugat-Magyarországról is megtalálták a „Jurtát”.
Id. Csámpai Ottó és barátja Alexander Balitszky történész, az Izsevszki Műszaki Egyetem rektorhelyettese útikönyvek, képek és videók segítségével ismertették Udmurtiát és votják rokonaink életét.

Balkó Gábor


A Jurta átlépte Csehi határait

A nyitracsehi Jurta Látványtárban, amelyet az idén áprilisban nyitottak meg, vasárnap minden hely foglalt volt. A helyi érdeklődőkön kívül, szép számban megjelentek fiatalok, idősebbek más településekről is. Mi több, az Őrvidékről is érkeztek látogatók. Nem csoda, hisz a házigazdák Dr. Csámpai Ottó, neje és fia különleges meglepetéssel várták őket. A kiállítások és beszélgetések után, most egy különleges, számukra teljesen ismeretlen világba tekinthettek be. Dr. Csámpai Ottót ugyanis szoros szálak kötik ősi udmurtföldi rokonainkhoz, akikhez hosszú ideje évente többször is visszajár. Az udmurtokról, vagy régebbi nevükön, a votjákokról, annyit kell tudni, hogy nemcsak nyelvi, hanem vérségi rokonaink is, tehát úgy a finnugor, mint a magyar-türk kapcsolat hívei is elfogadják őket rokon népként. Az élménybeszámolót a házigazda udmurtiai vendégei tették színesebbé: Alexander Balitszky történész, az Izsevszki Állami Műszaki Egyetem rektorhelyettese és neje, Natasa asszony. A rendezvény legmeghatóbb pillanatai valószínűleg mindannyiunk számára azok voltak, amikor Balitszky professzor udmurtul szavalta Petőfi Sándor versét, vagy amikor Vlagyimír Vladykin udmurt költő magyarokról szóló versét a házigazda fordításában egy helyi kislány magyarul adta elő. De ugyancsak kedves meglepetésnek számított, amikor a kivetítőn megjelentek az udmurtiai Ajkaj népi együttes tagjai és magyar tánccal és énekkel tették élvezetessé a délutánt. Csak gratulálni tudunk ehhez a nemes vállalkozáshoz és reméljük, hogy a jövőben is színes, hangulatos rendezvények várják a Jurta látogatóit.

Dr. Husvéth Renáta

 

Meghívó

Meghívó

Fotók – Dr. Csámpai Ottó rokonainknál Udmurtiában