Lédeci emlékház

Lédeci emlékház

1969. november 9-én nyílt meg Lédecen a néprajzi gyűjtemény (múzeum). A megnyitást megelőzően alig két hét alatt gyűlt össze a rengeteg tárgy, használati eszköz, viseleti kellék, melyből öt helységet lehetett berendezi. Ezek nemcsak lédeci tárgyak voltak. A környékbeli falvakban is folyt gyűjtés, melyeket Lédecen állítottak ki. A kiállítást a régi iskola és óvoda termeiben helyezték el. A gyűjtésbe nagyon sok ember kapcsolódott be, néhány említésre méltó személy, mint Buday János, Fazekas Mátyás, Fazekas János, Mester Ferenc az akkori CSEMADOK járási titkára Szombath Ambrus Pozsonyból Dodekné Chovan Ilona, vagy Lipcsey Gyula, aki mint szellemi értelmezője és fő létrehozója ennek a gyűjteménynek. Néhány hónap elteltével a környező falvak tárgyait elvitték így a megmaradt anyag átrendeződött kissé össze zsúfolva a két osztályban rendeztük el.

A gyűjtemény az elmúlt évtizedek alatt nagyon sok érdeklődő tekintette meg. Elsősorban a környező települések tanulói, de számos külföldi látogatója is volt. Az épület állapota nagyon megromlott, így a tatarozás nagyon helyén való volt. A községi önkormányzat nagyon jól időzítette a külső-belső felújítást a Millenniumi évben. 2000 szeptemberében ünnepélyes keretek között megújítva újra megnyitották.

A lédeci gyűjteményben látható tárgyak a helyi emberek mindennapi használati eszközei, melyeket napjainkig használtak. Nélkülözhetetlen kellékei voltak mindennapjaiknak. Legtöbb eszközt, használati tárgyat különösen a fából, vesszőből és kenderből készülteket maga állított elő. Mit nézhet meg itt a látogató ebben a gyűjteményben?

Az első helyiségben a kender feldolgozás eszközeit, a régi konyha felszerelését és tartozékait, a “tiszta szoba” részletét, és néhány vászonból készült ruhaneműt, használati darabot. A másik helyiségben elsősorban nagyon sok cserép edény mint a tejesköcsögök, a nagy tálak, a nagy vagy lagzis fazekak, valamint a pálinka főzésnél használt latkák. Ezenkívül állattartással kapcsolatos eszközöket mint a tyúkkas, lúdkas. A felsoroltakon kívül még számtalan sok más érdekesség található itt. A néprajzi gyűjtemény megtekinthető mindennap, kulcs és kísérő a községi hivatalban van.