Szokatlan születésnapi jókívánság

Szokatlan születésnapi jókívánság

Balla Margitnak a facebookon:

Boldog szülinapot!

Ui.:
ITT a facebookon a gondolataim automatikusan átkapcsolnak a megmaradási problémáinkra, ettől sose szabadulok, de nem is akarok! Az elmúlt 20 év annyira átitatta minden porcikámat, hogy súlyos függőség alakult ki nálam a magyarság és magyar iskoláink megmentése terén, és semmilyen terápiának nincs esélye, hogy ettől a függőségtől megszabaduljak. Bármilyen függőség /alkohol, drog, kávé…/ leküzdéséhez akarat kell, akarni kell, e nélkül semmi esély, de mint írom, én nem akarok megszabadulni a magyarság és iskolamentési függőségemtől, főleg most, mikor tegnap Márk atya a koloni Szent István király templomban megkeresztelte az első unokámat! 17 év óta azért harcoltam, hogy a jövendő unokám magyar iskolába járhasson a Szülőföldjén, sajnos 17 év szélmalomharc volt. De változott a helyzet, már nem a jövendő unokámért, hanem a hús-vér kisunokámért kell sürgősen változtatni a jelenlegi helyzeten, mostantól még keményebben kell harcolnom a kisunokámért, hogy 6 év múlva legyen magyar iskola, melyben elkezdheti tanulni a betűvetést és be is fejezi a magyar alapiskolát!!!
Tehát a gondolataim most is a megmaradás körül kavarognak a fejemben, mikor egy szép csokrot vagy zenés köszöntőt kellene keresnem a neten Részedre, én csak egy száraz, rövid "Boldog szülinapot" préselek ki magamból! 🙁
Ezért bocs Gitka, Gitus, nem is tudom, hogy szólítsalak, melyik megszólítás tetszik Neked. A Gímesi AIapiskola magyar részlege kapcsán 17 éve ismerjük egymást, talán néven még nem is szólítottalak, mert többnyire Te voltál, aki mindig megelőztél és elsőnek köszöntél, üdvözöltél.
17 éve, hogy 1998-ban a meciarista igazgatónő kemény ellenállása ellenére Gímesen megalapítottuk a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét, hogy jogi személyként védelmezhessük és segíthessük a magyar részleget, pedagógusainkat és diákjainkat! Első határozatunkban elfogadtuk a magyar részleg önállósulási szándékát, a Gímesi Alapiskola magyar részlege elindult a megmaradás útján, akkor 135 diákja volt a magyar részlegnek, idén a tanévzárón hallottuk, 34!!! A következő évben laptopot és videó projektort vásároltunk, Maga Gyuri barátunk oktatási CD-ket készített, így 1999-ben a Gímesi Alapiskola magyar részlegén a Szülői Szövetségnek köszönhetően elkezdődött a korszerű technikai eszközök és oktatási módszer használata, talán elsőként a szlovákiai magyar iskolák közül. Vagyis megtettük az első lépéseket a „MI magyar iskolánk“ vonzóvá tételében. De az első lépéseket már több lépés nem követhetett, mert jött a DHLP(Duray-Halzl-Ladányi-Paulisz) henger és mindent és mindenkit eltiport! Nem lehetett önállósulni, mert sajátjaink tettek keresztbe, de nem folytatom, a jelenlegi siralmas állapotot ismerjük, épp ezért van ismét szükség az „1998-as csapat csapatszellemére“, hogy folytatódjon az iskolamentés, melyben a hatalom megakadályozott bennünket, nem a szlovák hatalom, hanem saját véreink! Kell egy csapat és az 1998-as gímesi csapatszellem, mert a magyar kisunokámnak és még sok kisunokának szüksége van magyar iskolára Zoboralján!!!
A szokatlan jókívánsághoz még egy szokatlanabb írásomat csatolom, mert ebben van zene is 🙂 Csodálatos Bródy János koncert Kolonban ITT
A Bródy koncert egyik száma adott ihletet, és a Teremtő adott tollat a kezembe, vagy mindkettőt a jó Istennek köszönhetem, úgy a szokatlan kérés, mint a szokatlan névnapi köszöntő megírását.
Kedves Gitka, és aki úgy érzi, hogy a szokatlan névnapi jókívánságommal Téged, illetve őket vettem célba, mert kevesellem a magyarság megőrzéséért, a magyar identitás erősítésért kifejtett munkájukat, tudatom mindenkivel, ezek a sorok senki ellen nem íródtak, hisz csak annyira ismerlek Téged, hogy aktív tagja vagy a Gímesi Hagyományőrző csoportnak, a szokatlan névnapi köszöntő és a még szokatlanabb Bródytól kérés egy közösségnek szól, Zoboralja magyarságának, meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy 2015-től egyetlen magyar gyerek és unoka ne vesszen el a magyar iskolának a harmatgyenge identitásunk miatt!!!
Barátsággal
Balkó Gábor
Kolon, 2015. júl. 13.
www.zoboralja.sk
Az eredeti facebook bejegyzés ITT