Szakmai értekezlet Zoboralja iskoláiról Vörös Péterrel

Szakmai értekezlet Zoboralja iskoláiról Vörös Péterrel

Szakmai értekezlet Zoboralja iskoláiról Vörös Péterrel Nagycétényben


“Ha mi nem töröljük el a kvótákat, ezek az iskolák már egytől egyig megszűntek volna”
Ma Zoboralján jártam, ahol polgármesterekkel és iskolaigazgatókkal vitattuk meg a zoboralji magyar oktatás helyzetét. A résztvevők felvázolták az itt működő alsó tagozatos, valamint teljes szervezettségű iskolák létszám-gondjait, és közösen kerestük a megoldási lehetőségeket. A zoboralji magyar oktatás az állatorvosi ló esete. Tisztán mutatja mindazokat a problémákat, amelyek az egész dél-szlovákiai magyar intézményrendszert sújtják. Itt is rendkívül kevés a gyerek. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy az alsó tagozatos iskolákat ahol csak lehet, fenn kell tartani, hiszen a társadalmi, közösségépítő szerepük megkérdőjelezhetetlen. A régióban azonban működik három, teljes szervezettségű iskola, amelyek közülük az egyikbe, a pogrányi iskolába csupán 23 gyerek jár – ez az intézmény, mint teljes szervezettségű iskola, sajnos halálra van ítélve. Még szerencse, hogy sikerült eltörölni a kötelező diáklétszámokat. Ha nem töröljük el a kvótákat, ezek az iskolák már egytől egyig megszűntek volna. Ezzel a lépéssel azonban csak időt nyertünk és a helyzet továbbra is nagyon súlyos. Gondoljunk csak bele: a magyar iskolák 40 %-a 50 létszám alatti. Ha nem akarjuk, hogy 25 év múlva a teljes magyar iskolahálózat erre a sorsra jusson, tudatos és szoros együttműködésre van szükség az iskolák, az önkormányzatok és a szülők között. Örülök, hogy a jelen lévő polgármesterek és igazgatók is felismerték ezt, és próbálnak összefogni. Hogy ez az együttműködés milyen konkrét formát öltsön, hogy hol legyenek a súlyponti intézmények, azt a helyieknek kell eldönteniük. Mi minden lehető segítséget megadunk ahhoz, hogy a zoboralji magyar oktatásnak legyen jövője, és hogy ne csak tengődő oktatási intézményeink legyenek, hanem teljesüljön a szülők vágya is, hogy a gyerekeik minőségi anyanyelvi oktatásban részesülhessenek. Néhány hét múlva újabb találkozót kezdeményezek a polgármesterekkel, ahol a konkrét együttműködési formákat szeretnénk megvitatni.
Vörös Péter, 2018.január 11., 22:11

Eredeti facebook bejegyzés a hozzászólásokkal

Tisztelt Péter!
Mint írod, „a zoboralji magyar oktatás az állatorvosi ló esete“, ezt mondta Vasík János is, aki a Pátriában készített néhány riportot a zoboralji iskolák helyzetéről, de aztán megakadt a projekt.
Ugyanazt állítom régóta, Zoboralja asszimilációs minta, itt minden jelen van, ami az asszimilációt élteti és az iskolákat sorvasztja, csak eddig senkit nem érdekelték a valódi problémák, mert mindent rákentek a szülőkre, csakis ők tehetnek a magyar iskolák leépüléséért, mert a szlovák iskolát választották gyereküknek. Ezt terjesztették a valódi felelősök, akikre egy rossz szót nem volt szabad mondani, mert „hagyjuk a múltat“, a média is ehhez tartotta magát, és 4 éve Fibi Sándor is ezt a kívánságát teljesítette a szervezőknek, mikor moderátorként belém fojtotta a szót a koloni MKP-Célalapos iskolamentő fórumon 2014-ben.
Fodor Attila írja, „Az elmúlt néhány évben Zoboralján oktatási fórumok egész sora valósult meg – szinte teljesen eredménytelenül“, Attilát kiigazítom, nem csak az elmúlt néhány évben, hanem mondhatni a középiskola alapítás óta, vagyis 2000 óta rengeteg konferencia, megbeszélés volt a Paulisz rancson és a nyitrai Ladányi rezidencián, TELJESEN EREDMÉNYTELENÜL, már mint a magyar iskolák és magyarság megmaradását illetően, de a fotók azt sugallják, hogy a jelenlevők jól szórakoztak!
De kezdem a Híd kormányba kerülésével, Fico bandája megmentésének egyáltalán nem örültem, de ezt a „m….s politikának“ könyveltem el, tetszik, nem tetszik, ez van, de Danko SNS-ét Isten ajándékának fogadtam el, mert belekényszerített minket magyarokat a szoros együttműködésbe a szlovákokkal a legmagasabb fórumokon, a parlamentben és kormányban, aminek a kisugárzása lényegesen befolyásolja a szlovák-magyar békés együttélést, ami Slota után érezhetően pozitívan megváltozott. Matovičcal pedig én sem léptem volna szövetségre.
A koalíció megkötésénél szerintem többet kellett megszerezni, Nektek kellett diktálni a feltételeket Ficonak, nem fordítva, az Iskolaügyi vagy Kulturális Minisztériumokból az egyiket meg kellett volna szerezni, szerintem az iskolaügyet, de hogy még sem ez lett, erre is azt mondom, ez a „m… politikának“ a következménye, az MKP sem ért volna el többet.
De akkor nézzük Zoboralja iskolaügyét, régóta mondogatom, sürgős életmentő beavatkozásra van szükségünk, ezt a kvóták eltörlésével megtettétek, amit én kvittelek, mint a fejpénz növelését és a kulturális alappal kapcsolatos eredményeiteket is és egyebeket, amit a másik oldal bagatelizál, csak ez mind édeskevés, ezt Te is jól tudod.
Egyetértek Fodor Attilával, „Ebből a zsákutcából csak úgy lehet kijutni, ha minden érdekelt “újragondolja” a helyzetét, pozícióját és a valós helyzethez és tényekhez igazítja jövőképét. Átgondolt stratégia nélkül nem lesz előrelépés – s ez nemcsak Zoboraljára igaz“.
2013-ban javasoltam jövőképet stratégiával, a Zoboralji Magyarok Autonóm Közössége projektet, ez is azonnal ható életmentő injekció lehetett volna, ha elfogadtuk volna, valószínű nem zár be a zsérei alsó tagozat!!!
Szurkolok Nektek és a résztvevőknek, hogy már végre legyen kézzelfogható eredmény, mert már nem hogy 5 perc múlva 12 van, de már 5 perccel 12 után is régen volt, hanem mint 5 éve mondtam, már fél 6 van, azóta pedig 5 lépcsőfokkal lejjebb kerültünk a történelem süllyesztőjébe vezető úton, mert nekünk minden elfecsérelt nap veszteség!!!
De országosan és hosszú távon az Oktatási és Kulturális Autonómia a garancia az iskoláink megmaradására, Kisebbségi Minisztérium, mely teljesen független a parlamenttől és kormánytól, s melynek működéséhez a szükséges feltételeket az alkotmány garantálja – igaz még sok egyéb, de az alap az OKA!!!
Ezt kell megszerezni ebben a választási ciklusban, mert nem biztos, hogy a következőben lesz magyar érdekvédő párt a kormányban, mert az MKP és a Fidesz régóta a Híd kiütésén mesterkednek, de ha sikerül is, azzal nem szereznek annyi támogatást, hogy bekerüljenek.
Balkó Gábor
Kolon, 2018. jan. 13.

Fotók: Mészáros Ferenc facebook oldaláról

Related Photo Galleries