Sándor Józsi bácsi emlékére

Sándor Józsi bácsi emlékére

Sándor Józsi bácsi emlékére

Baloldalt Józsi bácsi és Gérard Charrié mindenes kísérőnk a Lyon-i Magyar Ház előtt

Megszólalt a lélekharang, valaki eltávozott közülünk, később tudtam meg, hogy a Franciaországban élő Sándor Józsi bácsi, aki élete nagy részét távol hazájától élte le, de amihez szorosan kötődött, mintha sose lett volna elvágva a köldökzsinór, olyan erősen élt benne a szülőföld szeretete. A közeli családja mellett sokat köszönhetnek neki a koloniak és sok-sok magyar.
Bár Kolonban többször láttam a rokonokkal, csak egyszer találkoztam vele személyesen, 2004-ben a Zobor Hangja Vegyeskar Lyon-i cserelátogatása alkalmával, ez is Józsi bácsi érdeme volt. A vasárnapi ünnepélyes szentmisén mellette ültem, suttogva röviden fordított, mély benyomást hagyott bennem ez a szentmise, hogy a koloni magyarok bemutatása után a francia atya prédikációjában megkövet minket Trianonért, ez is Józsi bácsi érdeme volt, neki köszönhető, hogy francia környezete megismerte a határon túli magyarság sorsát!
Mélyen tisztelt Józsi bácsi!
Ahogy Franciaországból segítette földijeit, úgy segítse a Mennyek országából is szülőföldje magyarságát, ne hagyják veszni Zobor-vidéket!
Nyugodjon békében!

Balkó Gábor
Kolon, 2013. jan. 1.


Csak tegnap lapoztam át a Koloni Visszhangot, Sándor Zsuzsanna írása késztetett, hogy néhány sorban én is megemlékezzek Józsi bácsiról.
Az alábbi linken van beszámoló a Zobor Hangja Vegyeskar Lyon-i cserelátogatásáról (ITT), most vettem észre, hogy sajnos a fotók valamilyen hiba miatt elvesztek, csak néhányat találtam, remélem sikerül a többit is megtalálni.

Sándor Zsuzsanna írása a Koloni Visszhang decemberi számából: