Quo vadis Zoboralja

Quo vadis Zoboralja

Tegnap este fél tíz körül leültem a TV elé, BL meccsek voltak, focit keresve kapcsolgattam a csatornákat, végigböngésztem, de nem találtam azt a csatornát, amelyen 20-an kergetnek egy labdát. Az M2-n Bodrogi Gyula 1964-es szilveszteri válogatásánál horgonyoztam le, jó volt látni a kabaré legendáit, Latabár, Alfonzó…de a Chelsea, Barcelona, MU nem hagytak nyugton, gondoltam épp félidő lehetett, ezért nem találtam focit, újra nekiláttam a keresésnek, néhány csatorna váltás után egy ismerőst látok a képernyőn, Maga Juditot, a Gímesi Alapiskola igazgató helyettesét, a magyar részleg "igazgatónőjét", ő zárta a "Quo vadis Zoboralja" dokumentumfilmet a Duna Worldon, "ne hagyjuk a templomot és az iskolát"!
Egy hónapja vasárnap este szintén a Duna Worldon volt látható Zoboralja, "A csitári hegyek alatt" 2000-ből, a 4 hegymegetti magyar falu /Vicsápapáti, Nyitraegerszeg, Béd Menyhe/ elveszéséről… ekkor szerencsém volt, Józsa Mónika csörgetett, így megnéztük a 2000-es szomorú valóságot, ami azóta sokkal szomorúbbá lett. Később kerestem a neten, de nem találtam a videót, mailben kértem a Duna TV-től a videó elérhetőségét, máig nem válaszoltak.
De a mai dokumentumot megtaláltam, megnéztem, érdekes kép Zoboraljáról…

Íme a videó: Quo vadis Zoboralja

Többször meg kell néznem a videót, hogy hozzászólhassak, de egy megjegyzést teszek,
legtöbbször Ladányi nyilatkozott, egy meghallgatás után úgy érzem, nem hallottam tőle, mit tett/ek/ az elmúlt 15 évben a rohamos asszimiláció ellen, mert közel másfél évtizede ők tartják kezükben Zoboralját, minden szervezet a fennhatóságuk alá tartozik, Zoboralja Teljhatalmú Ura a "két iskolaalapító".
Egyet pedig nagyon nem értek, hogy lehet 5 év alatt ilyen katasztrofális helyzetbe jutni Zoboraljának, ha még 2007-ben "jó és helyes úton haladtunk"?!
Mert ezt állította Ladányi Budapesten az Esterházy 50-es megemlékezésen, az Esterházy díj átvételekor:
az, hogy most az iskola(az alsóbodoki magánközépiskoláról van szó) megkapta az emlékdíjat, azt jelenti, hogy jó és helyes úton haladunk. A magyar középiskolával tudjuk ösztönözni a magyar szülőket arra, hogy magyar alapiskolába írassák gyermeküket.

Tisztelt Zoboraljai Magyarok!

Önök tudják-látják-érzik hová vezet Ladányiék "jó és helyes útja", milyen ösztönző hatása van Paulis középiskolájának?
Mert én nem azt látom, amit Ladányi állított, hanem azt, hogy a kormányzásuk óta kb. 60%-al csökkent a magyar alapiskolásaink száma, ahogy gyarapszik a Paulis ranch, úgy mennek össze a magyar alapiskoláink!!!

Régebbi véleményeim közül:
ITT
és ITT

Balkó Gábor
Kolon, 2012. okt. 2.

Ui.
Ha majd megjön a kedvem, lehetséges, hogy bővebben foglalkozok a helyzetünkkel, választások, népszámlálás, bodoki iskolaalapítás, mit lehetne és kellene tenni, mert sajnos én úgy érzem, hogy "csak sodródunk és morzsolódunk" és nagyon keveset teszünk a beolvadásunk ellen.