Palócgála – Eger, 2003.11.22-23.

Palócgála – Eger, 2003.11.22-23.

Palócgála 2003

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Egerben a Palócgála. A nemzetközi népzenei fesztiválon, csütörtöktől vasárnapig közel 900 szereplő mutatkozott be, énekes-, hangszeres szólisták, énekcsoportok, táncosok. Ezen a rangos megmérettetésen a szlovákiai magyarságnak is voltak képviselői. A szakmai zsüriben Méry Margit néprajzost, a Pátria rádió népzenei szerkesztőjét, míg a szereplők között szombaton a kürtieket, vasárnap pedig a koloni és lédeci csoportokat illetve Süttő Anna, koloni népdalénekest (nemrég kapta a Népművészet mestere díjat) láthatta a közönség. És mint általában, most is elismerésben részesült a Felvidék:
A minősítést kérő együttesek és szólisták között ezüstfokozatot kapott a Kanyicska József vezette kürti Bokréta Vegyeskórus, és az ugyancsak kürti Kis Bokréta Citerazenekar, Kanyicska Imre vezetésével. Aranyfokozatot kapott a Lédeci Asszonykórus Aranypáva díjban pedig Süttő Anna népdalénekest részesítette a zsüri.

A Palócgála nagydíjasai lettek a Buday Mihály vezette Lédeci Asszony- és Férfikórus a lakodalmas veszekedős műsorukért. A koloni Gyöngykoszorú, Süttő Mónika vezetésével, a különdíjat vihette haza.

A koloniak között többen voltak, akik egy hónappal ezelőtt résztvettek az Éneklő Magyarország nemzetközi kórusfesztiválon Egerben. Az olyan neves kórusok mellett lépett színpadra a koloni Zobor Hangja Vegyeskar, mint az egri Cantus Agriensis Kamarakórus, a miskolci Cardinal Mindszenty Énekkar, a gyöngyösi Cantus Corvinus Vegyeskar és a kassai Csermely Kórus. Szlovákiát még a füleki Melódia Nőikar képviselte.

2003. november 24.

Balkó Gábor