Nemzetiségi intolerancia

Nemzetiségi intolerancia

Nemzetiségi intolerancia

Régóta jelen van mindennapjainkban, elsősorban a nacionalista politikusok retorikájában, ezzel szerzik és tartják meg a támogatóikat, a nacionalista történészek magyarellenes történelem magyarázatában, egyes médiában, a parlamenti vitákban, a kormány és parlament magyarellenes döntéseiben, ezért nem lehet csodálkozni a szlovák internetes fórumokon jelen lévő magyarellenességnek, ezáltal beférkőzött az eddig békésen együtt élő közösségekbe is, a mi falunkba is.
Elég gyakori volt a magyar helységnévtábla és az utcanevek magyar megnevezésének lefestése!
A táblafestések esetében, a lefestett magyar tábla cseréje elhúzódott, az Útkarbantartó vállalatnak nem volt sürgős, ekkor szoktam mondani, hogy ezt úgy lehet megfékezni, ha viszonozzuk az átfestést, a szlovák tábla átfestése csak ráébreszti a magyar tábla megrongálóját, hogy helytelen, amit csinál, és az útkarbantartókat megsürgeti a táblák lecserélésére, de nem vagyok híve a szemet-szemért, fogat-fogért elvnek, így nem vettem revánst és senki közülünk.
De a napokban festék helyett a lángot választotta a „szlovák hazafi”, a vendéglőben elégette a magyar zászlót, mely gondolom a focisták faliújságának a kiegészítője volt, a szlovák zászlóval együtt, s innen tépte le az illető a magyart.
Ez olyan horderejű magyarellenesség, hogy szó nélkül elmenni az eset mellet nem lehet!
Mi lett volna, ha hasonló „vérmérsékletű” magyar van jelen a vendéglőben, letépi a szlovák zászlót és elégeti, ezután mi következett volna, egymásnak esnek, és tovább…?!
Meg kell akadályozni a békés együttélés elleni izgatásokat, a legkisebb, hogy elítéljük az efféle "hősiességet", de az önkormányzatnak van erre szakbizottsága, tessék kivizsgálni és döntést hozni, hogy ilyen és hasonló eset többé ne forduljon elő!

Balkó Gábor
Kolon, 2013. szept. 12.