Mit jelent az identitás megőrzése?!

Mit jelent az identitás megőrzése?!

Mit jelent az identitás megőrzése?!


A legnagyobb közösségi oldal használói közé tartozom, kialakult egy ismerőskör, egyeseket én szólítottam meg, mások pedig tőlem kérték a kapcsolatot.

A napokban egy fotóra lettem figyelmes, az anya és fia üzent az apucinak, aki néhány napra elutazott Dubaiba.

Mivel az FB-n keresztül ismerősök vagyunk, de már személyesen is találkoztam Kazán Lászlóval, egyet s mást tudok a családról, főleg a magyarsággal kapcsolatban, ezért szóltam hozzá az üzenethez röviden, bővebb utóirattal.

Lászlót a vállalkozása Pozsonyhoz köti, a kis Simonról annyit tudok, hogy szereti az Omega dalokat, tehát a szülők a rockzenét is bevetik a magyar identitásra nevelésben, gyakran járnak haza a szüleikhez Berencsre, ezzel is erősítve a magyarsághoz kötődést, a nagyszülők és az énekkar segítségével. Ezt rögzítette az “adattárolóm”.
A kis Simon Pozsonyban nem járhat magyar óvodába, mert nincs elég hely, már kétszer nem lehetett magyar ovis, de a szüleik” azért is” igyekeznek a magyar identitás megőrzésére, mert vannak esetek, hogy az efféle helyzetek váltják ki a magyarság feladását.
Épp ez a család tanúsítja, hogy a magyar identitást tovább lehet adni generációról generációra!!!
Berencsen 1976 vagy 78-tól nincs magyar iskola, de Kazán László és felesége Lőrincz Beáta szülei ennek ellenére magyarnak nevelték gyerekeiket, tisztelet és elismerés a nagyszülőknek, tisztelet és elismerés Lászlónak és Beátának, hogy magyar óvoda nélkül is továbbadják gyereküknek azt a magyarságtudatot, amit a szüleiktől kaptak magyar iskola hiányában!

Aki Omegán nő fel, annak az identitása nem veszik el, mert az Omega örök értékű! 🙂

Ui.
Az MKP, a Híd és az össze tömegszervezet elgondolkozhatna azon, hány pozsonyi magyar gyerek nem járhat magyar oviba, és ez a helyzet mióta tart?! Valószínűleg régóta, de tenni ellene nincs kinek!
Olyan hangok keringenek, hogy ez a helyzet nagyon megfelel a csúszópénzre éhes vezetőknek!

Azt is hallottam, hogy Kolonban egy magyar család helyhiány miatt nem tudta beadni magyar oviba 2 gyerekét. Mit teszünk mi magyarok, hogy ilyen sose forduljon elő, hisz ezzel magunk alatt vágjuk a fát?!

Azt is hallottam, hogy a zsérei óvodában csak egyetlen ovis tud rendesen magyarul, egy másik részben, az oviba legalább 30 gyerek járhat.
Zsérén a magyarok aránya 1991-ben 75,3% volt, 942 magyar élt, 10 év múlva 801 magyar, 2011-ben lényeges változás állt be, 636 magyar és 669 szlovák!
A zsérei szülők 2000-ben kérték a magyar óvodai foglalkozás hivatalosítását, már csak a pecsét hiányzott a kérvényen és vihették a járási iskolaügyre, az MKP akkori elnökénél akadt el a kezdeményezés, amiről tudott a járási durayista csapat Durayval az élen, hisz ez is a hengerléshez tartozott, az „oszd meg és uralkodj” programhoz!

A tavalyi kerekasztalon hallottuk, hogy Pogrányban a szülő kérésének ellenére sem foglalkoznak magyarul gyerekével, pedig a pogrányi óvoda volt az első, ahol a szülők 1999-ben kiharcolták a magyar óvodai foglalkozás hivatalosítását!
Sajnos nincsenek megoldva hasonló esetek, hogy lehetne foglalkozni az óvodai osztály 1-2 magyar ovisával, s közben mi legyen az osztály többségével!? Igaz, azt kell megoldani, hogy ne 1-2 magyar gyerek járjon óvodába, hanem 5-6 és több, akkor már nem lehet megtagadni a magyar foglalkozást!

Csak néhány esetet említettem, a magyar óvoda hiánya mindenképp az asszimilációt kiváltó legsúlyosabb okok közé tartozik, ennek ellenére a budapesti Máért zoboralji állandó szórványszakértője szerint „hülyeség /volt/ magyar óvodát kezdeményezni”! Ez Csehin hangzott el 2000-ben, mikor a szülők magyar óvodai foglalkozást kértek-követeltek, az MKP és az MKP szajhája, a Csemadok, igyekeztek megfúrni a szülők kezdeményezését, sikeresen, hiszen 10 gyerek részére magyar osztályt nyithattak volna, ellenben félórás magyar foglalkozást engedélyezett a járási iskolaügy!

Akkor mit is akarunk, meg akarunk maradni?!
De hogy akarunk megmaradni magyarnak, mikor nincsenek magyar óvodák, hogyan akarunk magyar alapiskolákat, mikor nincs hely a magyar gyerek részére a magyar óvodában, hol terem a magyar iskolás, nem a magyar óvodában?!
2000-től ezt a problémát kellett volna sürgősen megoldani, nem a középiskola hiánya volt a legégetőbb gondunk, mint ahogy a létezése bizonyítja, ahogy gyarapodott a magán szakközépiskola, úgy mentek össze az alapiskoláink. A magyar óvodáknak és alapiskoláknak kellene úgy kinézni, mint a Paulisz rancs, hisz azzal hitegettek, hogy a középiskola alapításával megmentik a magyar iskolákat és Zoboralja magyarságát, siralmas helyzetünk a bizonyíték, mi lett az ígérgetésből!

Tehát mit is akarunk, meg akarunk maradni?!
Igen, vannak, akik meg akarnak maradni, de többen vannak, akik sajnos feladják, sőt megtagadják magyarságukat, és vannak, akik “nemzetmentőként” nagyon jól megélnek Zoboralja iskoláinak és magyarságának pusztulásából ITT és OTT!!!
Ezekkel a sorokkal, de általában sem nincs szándékomban senkit megbántani, megsérteni, vagy megalázni, a szülőket és nagyszülőket végképp, a felelősök között őket az utolsó helyre rangsorolom.
Az alábbi linkeken bővebben:

Beíratások – asszimiláció – felelősök!

Az identitásvállalás elemei és az asszimiláció mértéke
MI VÁR RÁNK?!

Csakis Zoboralja siralmas helyzetére figyelmeztetek, a Kazán család példájával bizonyítom, hogy az identitás megőrzését még a magyar iskola bezárása és a magyar óvoda hiánya sem akadályozhatja meg, ha nem akarjuk! Eredetileg „ha nem akarom” volt, de most többes számot használok, mivel a gyerekek identitásával kapcsolatban mindkét szülő közös megegyezése szükséges.

A vegyes házasságoknál teljesen más a helyzet!
Ha a jelenlegi áldatlan helyzeten,- mikor a vegyes házasságokból zömében szlovák családok lesznek-, változtatni akarunk, elérni legalább a kettős identitású családokat, erről már a barátkozás időszakában kell beszélni és megegyezni a jövendő házaspárnak.
A magyar félnek ki kell nyilvánítani, ő pedig magyarul is akarja nevelni gyerekét, és magyar iskolába járatni, mert a magyar iskolában a szlovák nyelvet és irodalmat is tanítják. S ha a szlovák barátja vagy barátnője véleménye ellenkezik ezzel, ott sose lesz szerelem, s ha nem akarja leélni szlovák-magyar konfliktusokban az életét, akkor olyan barátot keres, aki megérti őt, hogy neki is joga van továbbadni a magyar identitását!

Balkó Gábor
Kolon, 2014. jún. 12.

Az FB oldal a képpel és néhány hozzászólással