Mi lesz a szórványokkal?! ÉBREDJ MAGYAR!

Mi lesz a szórványokkal?! ÉBREDJ MAGYAR!

Mi lesz a szórványokkal?!
ÉBREDJ MAGYAR!

Beíratások vannak, kezembe került a Katedra januári száma, az első három írást /Fibi Sándor, Novák Mónika és Mihályi Molnár László/ elolvastam, plusz a sárosfai kisikoláról, ezeknek a cikkeknek hozzáférhetőknek kellene lenni a neten, véleményezni, összehasonlítani más régióban milyen a helyzet, van az iskolájuknak “beíratási programja” vagy csak sodródnak és morzsolódnak mint mi Zobor-vidéken?!
Rég nem látogattam a Katedra.sk-t, mert akkor csak régebbi cikkek voltak elérhetők, de már nem is emlékszem, elég ahhoz, hogy abban a formában nem nyert meg. Most megnéztem, néhány cikket megtaláltam, de a teljes cikkek nincsenek a neten, pedig legalább a beíratási időszakban nem kellene korlátozni az olvasást, hogy lehessen megosztani.
Olvasom Mihályi Molnár László írását, hasonló helyzetben vagyunk, mint Kassa és vidéke magyarjai, csak én eddig nem olvastam hasonló beszámolót Zoboralja iskoláiról, ez pedig annyit jelent, hogy a hasonlótól rosszabb a helyzetünk.
A Felvidék.ma-n olvastam, hogy Papp Sanyi magyarságmentő fórumot szervez Losonc környékén, most már tudom, hogy szintén hasonló helyzetben vagyunk, csak azt nem értem, akkor miért akadékoskodik, sose tetszenek neki a tudósításaim, pedig csakis a Szülőföldem valós helyzetéről szólnak.
A szórványok megmaradása csakis az ott élő magyarság hozzáállásától függ, a közösséget eddig a vezetőréteg mellékvágányon hibernálta, csak a szavazásokra kellettek, ezen kell változtatni.
Febr. 16-án lesz 2 éve, hogy megvalósult Zoboralja iskolamentő fóruma, melynek semmi eredménye nem volt, azóta semmi, sajnos a fórumon egyedül nekem volt elképzelésem a megmentésünkre, de nem kell, mint az utóbbi 15 évben semmit nem fogadtak el tőlem.
Az elképzelésem megvalósítható. Elég lenne megnyerni a régióban élő magyarok 1/3-át, akikkel létrehoznánk a Zoboralji Magyarok Autonóm Közösségét és elindulhat a nemzetmentés. Az “autonóm” azt jelenti, hogy mindenről ez a közösség dönt, nem a pártok és vianovások, tehát nem a pártcivilek, nem a Rákóczi Szövetség, sem Magyarország kormánya, sem nemzetmentő nemzetegyesítő szervezetei, sem a szlovákai országos magyar szervezetek. A ZMAK döntene arról, kitől mit kérünk, és kitől mit fogadunk el.
A ZMAKba tartozás tagdíjhoz lenne kötve, már ezzel életre keltenénk a hibernált magyarságot, már a tagdíjjal érdekeltté tennék őket az iskolamentésben, és ez lenne az első önállóan megszerzett pénzcsomag, amit a tagok kamatostul visszakapnának. Az anyagiakat a ZMAKnak kellene előteremteni, létre hozná a szerveit, úgy működne, mint egy önálló állam, lennének “minisztériumai”, ezek dolgoznák ki a megmaradáshoz szükséges rendszert, a megmaradási stratégiát és a megvalósításhoz szükséges költségvetést. A pénzügyesek feladata lenne a pénzszerzés, a „Tájékoztatási minisztérium” feladata lenne a TV, rádió, újság, internet életre keltése, lenne oktatási, kulturális és egyéb minisztériumok, minden, ami szükséges egy állam irányításához és működéséhez, és mindezekhez főállású emberek szükségesek, sok “miniszter” és államtitkár”. Mindez törvényes keretek között, amit a törvény nem tilt, az megvalósítható.
Zoboralja már olyan helyzetben van, hogy gyors életmentő beavatkozásra van szüksége, az elképzelésem megvalósításával „magyar életeket mentenénk”, a magyar szórványt!
Csodaiskolákra van szükségünk, uszodával, tornateremmel, felszereltségben a legjobbaknak kell lenni, az oktatás-nevelési kínálatban szintúgy, a magyar iskoláknak országosan a legjobbaknak kell lenni.
Mi az ami azonnali hatással lenne az életmentésben?
A többgyermekes családok vagyis a gyerekszaporulat megduplázása!
Növelni kell a többgyermekes családok számát, ezt differenciált támogatással tudnánk elérni. Páldául 1 gyereknél 500 €/év, 2 gyereknél 750 €/év/gyerek, 3 és több gyereknél 2000 €/év/gyerek. ez lenne a leggyorsabb hatású injekció. Az összeg nagysága a ZMAK ügyességétől függne mennyi támogatást tud megszerezni, 3+ gyereknél még 3-4-5000 € is lehetne/év/minden gyereknek, és a differenciáltságról is ez a közösség döntene, milyen legyen az 1 gyerekes családnak szánt összeg nagysága és mennyivel kell növelni az összeget gyerekenként, hogy motiválja a 3 gyerek vállalását.
A magyar diákok oktatási-nevelési kiadásait a ZMAK vállalná óvodától az egyetemig /Délvidéken a magyar iskolákat végzett egyetemisták havonta 150 euró körüli ösztöndíjat kapnak/.
A differenciált támogatásból születéstől a középiskola, egyetem elvégzéséig/19-25 év/ szép összeg kerekedne – 60-100000 €, mellyel a fiatal elindulhatna az életbe, vállalkozásba kezdhetne egyedül vagy közösen.
Ezek nagy összegek, de megoldható a megszerzésük, csak akarni kell, Zoboralján egyelőre nincs akarat, nem kérnek a projektből. Előbb megszerezhető a pénz, mint Zoboralja megnyerése, ezt mondtam 2 éve is az ismerőseimnek, sajnos nem csalódtam Zoboralja vezetőiben.
Utópiának tűnhet az elképzelésem, de ha nem hinnék benne, már rég feladtam volna a szélmalomharcot, de amíg látok esélyt, addig nem tudom feladni, habár a sikertelen iskolamentő fórum óta nem tolulnak könnyek a szemembe. Zoboralja Kerekasztala előtt, ha a jövőnkről beszélgettünk, vagy ha írtam, mint most, mindig elérzékenyültem, de 2013. febr. 16 óta nem könnyezek, nem csuklik el a hangom, talán ez az előjele a beletörődésnek a végzetünkbe?! Pedig egyelőre nem szándékozom feladni, bár néhányszor a tehetetlenség miatti elkeseredésemben a feladáson gondolkodtam, sőt néhányszor bejelentettem, befejezem, de mindig történt valami, ami újra reménnyel töltött el, és folytattam a mentési próbálkozást. Tehát nem olyan könnyű feladni, a lelkiismeretem mindig beleszólt, pedig eddig semmi érdemlegeset nem értem el, ami lényegesen csökkentette volna az asszimilációt, de ez nem rajtam múlott, hanem azokon, akik akadályoztak az elképzeléseim megvalósításában. Majd mit generál ez az írásom, amit felhívásnak is nevezhetnék a szórványok megmentésére?!
Minden szórványrégió fontolja meg az elképzelésemet, a legfontosabb, ha közösség összekovácsolásával szándékozunk elindítani a magyarság megmentését, -mert ezzel kell kezdeni,- akkor ki kell iktatni a megosztó tényezőket, azok pedig a pártok és pártcivilek. Nem arról van szó, hogy ezeket kizárjuk a közösségből, csak nem szolgálhatnak 2 szervezetet, a pártcivileknek el kell dönteni, hogy a pártban fognak tevékenykedni, vagy pártoktól függetlenül civilként a magyarság megmentésében, ez a kitételem a majdani vezető beosztásba jelentkező és a közösség által megválasztott személyeknek szól.
Honnan lenne előteremtve annyi pénz?
A tagdíjakon kívül még 5 pénzforrással számolok, ebben nincsenek a Rákóczi Szövetség támogatásai, sem a Bethlen Alap, sem a szlovákiai kisebbségi csomag, ez akkor lenne téma, ha létrejön az Autonóm Közösség, és a ZMAK minden szerve.
A sikertelen iskolamentő fórum után beszélgettem néhány személlyel, többnyire az volt az ellenvetésük, hogy ők pénzt nem adnak a magyar diákok megvásárlására, valószínűnek tartom, hogy ez ugyanazon címről és társaságtól irányított ellenzés, mint a Zoboralja Himnusz elleni bojkott. A Rákóczi Szövetségtől és a Bethlen alaptól elfogadható az „alamizsna”, elnézést a kifejezésért, de az alakuló ZMAK támogatási összegéhez nem lehet hasonlítani a Bethlen és RSZ juttatásokat, mert ezeknek a sokszorosa lesz, és az önerőből megszerzett anyagiak valóban segítenék a megmaradásunkat, de Zoboraljának nem kell. Értem a „vezető szakértők” ellenkezését, mert ha sikerülne megvalósítani az elképzelésemet és eredményes lenne, ezzel beigazolódna, hogy a negyedszázada kimondott halálhírünk közönséges hazugság volt, amiből nagyon sok kárunk származott, mert egyes vezetők a közelgő halál beállta előtt nem a beteg gyógyításával törődtek, hanem mit és mennyit lehet zsebre tenni a haldokló állítólagos gyógyításáért. És sokan elhitték, hogy Zoboralja menthetetlen, ezért lett kevesebb magyar beíratottunk. Amit eddig tettek az iskolamentő szakértők, annak semmi köze nem volt a régió magyarságának megmentéséhez, csakis saját megélhetésük, a funkciók és a meggazdagodás lebegett az elszórványosító szakértők szeme előtt!
Több beszélgetésen az első kérdés az volt, honnan lesz a pénz?!
Válaszom: Pénz lesz, megszerezzük, a kérdés az, meg akarjuk menteni Zoboralját, vagy nem, ha igen, akkor szervezkedünk, ha nem, akkor fölösleges volt feltenni a kérdést?!
Azzal tisztában vagyok, hogy ismét nem a szlovákoktól kell félteni a projekt megvalósítását, hanem a saját véreinktől ITT és OTT!!!
A tagság névvel szerepel majd a ZMAK nyilvántartásában, akik tenni akarnak Zoboralja magyarságának megmaradásáért, azoknak ezáltal ott lesz a nevük „Zoboralja dicsőség tábláján”, így az utódok és a történelem ismerni fogja név szerint azokat, akik 2015-től(!!!) megpróbálják a lehetetlent, a szakadékba juttatott magyarságot megmenteni a teljes beolvadástól.
Én senkit nem zárok ki a ZMAK-ból, ha teljesíti az alapszabályban felsorolt követelményeket/elsőnek kell kidolgozni/, akkor tagja lesz a magyar iskolának több magyar gyereket adó szülő, de az a szülő is tagja lesz az Autonóm Zoboraljának, aki valamilyen okból nem a magyar iskolát erősítette, de most úgy gondolja, hogy a tagságával segíti a megmaradásunkat.
Aki ebben dolgozni szándékozik és úgy gondolja, hogy majd anyagi hasznot húz belőle, vagy politikai kerrierizmusra használhatja, mint eddig tették egyesek, az ezt felejtse el és maradjon csak sima tagja a közösségnek!
A mentés nagyon sok munkát igényel, a kezdés mindenképp, és aki vezetői és szervezői munkát vállal, annak fel kell áldozni a szabadidejét. Kezdetben mindenképp szükség lesz legalább 1-2 főállásban dolgozó személyre, akik mindezt koordinálni fogják, később több főállású helyet kell majd kialakítani, csakis tőlünk függ, milyen programot képzelünk el és hogyan gondoljuk a megvalósítását.
S még egy fontos, talán a legfontosabb dolog, nekünk a szórványban nincs mire és kire várnunk, sem az MKP autonómia tervezete, sem a többi tervezet nem segít helyzetünkön, eddig sem segítettek, sőt Zoboralján épphogy keresztbetettek. De ha mégis sikerülne az autonómia megszerzése, az még nem jelenti azt, hogy ezzel csökken az asszimiláció mértéke, és azonnal olyan erős identitásunk lesz, mint az elődeinkről olvashatjuk Gyürki Ákos 1941-ben megjelent „Zobor vidéke” könyvében, ekkor még így jellemezte nagyszüleinket, dédszüleinket:
“Ősi lakói a birtokukban lévő földnek, ahová a magyarság duna-tiszaközi történelmének már az legelején telepedtek le. Azóta élik itt, a századok minden vihara és megpróbáltatása közepette magyar életüket. GERINCES, SŐT ÖNÉRZETES FAJI SAJÁTSÁGAIT FÉLTÉKENYEN ŐRZŐ NÉP, BÜSZKE ARRA, HOGY ISTEN ŐT MAGYARNAK TEREMTETTE. Számol a világ forgandóságával, igyekszik beilleszkedni a változott viszonyokba, de lenézi azt, aki képes magát koncért megtagadni, mert magyarságából nem enged soha, egy jottányit se”.
Ez a jellemzés volt ihletője Koltay Gergelynek a Zoboralja Himnusza megírásához, mely ellen bojkottot intrikált a hatalom!
Sajnos ez a jellemzés már régóta nem jellemző Zobor-vidék magyarságára, ami az asszimiláció rohamos növekedésében mutatkozik meg, ezért vágjunk bele önállóan saját régiónk megmentésébe.
Ha a ruszinoknak sikerült 20 év alatt megduplázni létszámukat, erre mi miért ne lennénk képesek?!
A beíratások után meg kell ismételni a Zoboralji Kerekasztalt, mert létfontosságú, hogy kijelöljük a magyar iskola megmentéséhez vezető utat, mert senki semmit nem tud az iskoláinkról!?!
Ez vitaanyag, a szórványvidéken élőknek szól, mert csakis ők ismerik a szórványéletet!
Balkó Gábor
Kolon, 2015. jan. 25., frissítve 2015. febr. 26.

MI VÁR RÁNK?!
Az elmúlt évtizedek és a jelenlegi nemzetmentés eredménye és a jövő!

Nyitra vidéke 26 magyarlakta településének összesített eredménye grafikusan ábrázolva.
Három adat fix, az 1991, 2001 és 2011-es népszámlálások, az utóbbitól kiindulva balról jobbra 5 lehetséges eredményt vázoltam fel a grafikonon:
Piros – az elmúlt időszak iránya, mely szerint már 20 év múlva 1000 alá kerülhetünk,
ezt én sem hiszem, ez abból adódik, hogy nem vagyok demográfus, ez laikus grafikon, valószínű, hogy a csökkenő létszámmal a grafikon meredeksége is mérséklődik, így 2-3? évtizeddel eltolódhat a végzet, tehát nem 2031, hanem 2051-61.
Ezen kell sürgősen változtatni!!!
Ahhoz, hogy elérjük a sötét- és világoskék vonalas eredményeket, már lényeges változásoknak kell végbemenni a magyarság- és iskolamentésben, a zöldről nem is beszélve!
SÁRGAsürgős életmentő beavatkozás!
A következő népszámlálásig 8 év van, és nem látszódik-érződik a változtatási szándék, ezért csak mérsékelt javulást mutat a sárga grafikon, az ezt követő 20 évben már lényegesen lefékeződne az
asszimiláció, sőt pozitív irányt venne, de ehhez lényeges változásnak kell végbemenni Zoboralján!
Már a rendszerváltáskor halottnak nyilvánították Zoboralját, ami nagyon szerencsétlen kijelentés volt, mert belénk és mindenkibe belekódolták a „Zoboralja menthetetlen-t”. Ez NEM IGAZ, csakis rajtunk múlik, kinek hiszünk, a „temetkezési vállalkozóknak”, vagy azoknak, akik hisznek és bíznak Zobor-vidék megmentésében és tenni akarnak érte. Egységben ZOBORALJA MAGYARSÁGÁNAK van esélye a FELTÁMADÁSRA, és ÖNERŐBŐL!

ÉBREDÉS!!!

Balkó Gábor
Kolon, 2013. aug. 20.
www.zoboralja.sk