Magyar névhasználat – identitás – asszimiláció

Magyar névhasználat – identitás – asszimiláció

Magyar névhasználat!
Minden Szlovákiában élő magyarnak tudatosítani kell, hogy Trianont követően először a magyar neveiktől fosztották meg elődeinket! A szlovák hivatalok ill. szlovák és cseh hivatalnokok elkobozták magyar nevüket és szlovák nevet írtak a hivatalos okirataikba, mekcsennyel, -ovával, ékezetcserével, ezzel alázták és gyalázták meg elődeinket.
A magyar vezetéknevek szlovákosítását ill. magyartalanítását a telefonkönyvekben a Mészáros további 8 változata tanúsítja, pedig egy igaz magyarnak a Mészáros csakis Mészáros lehet, nem pedig Mesároš és még ki tudja hány betűkombinációja a szlovák abc-nek. Mészáros Tünde sem lehet Tünde Mesárošová, nekem sérti a fülemet-szememet az ilyen kombináció, színtiszta magyar keresztnév és –ová toldalékos szlovákosított vezetéknév. Ezt a nevet csak példaként említem, tehát nem célzás se Tündére se Mészárosovára vagy Mesárošovára. Azt pedig tudom, hogy ez idáig sokan puszta lustaságból nem kérvényezték a névváltoztatást, mert az anyakönyvi hivatal után sok helyet kell bejárni és átíratni szlovák nevünket magyarra, lehetséges, hogy még hivatalosan Gabriel lennék, ha idősebb lányomnak nem kellett volna kiváltani a személyijét, a család közös döntése pedig „magyar név az első személyibe” volt, ezért vagyok 2001 óta Gábor!!!
Tehát mi a kötelessége az itt élő magyaroknak?!
LEMOSNI A GYALÁZATOT elődeinkről, ami ne más, mint visszaszerezni jogos örökségünket, az elődeink eredeti Trianon előtti nevét!!!
Ehhez semmi más nem kell, csak olyan magyar szív, mint az elődeinké volt, és propaganda, dobpergés, szervezés, tanácsadás, mint most a Kétnyelvű Dél-Szlovákia teszi, bár a megnevezésük a névhasználattal kapcsolatban nekem nem tetszik, mert engem és sok nem Dél-Szlovákián élőt kirekeszt.
Az elődeink elkobzott neveit már rég vissza kellett szerezni, ITT AZ IDŐ, MOST VAGY SOHA, gyújtsuk meg mi is a lármafákat, nem a határainkon, hanem az anyakönyvi hivatalokban a névváltoztatás igénylésével-kérvényezésével, bár ez a világűrből nem lesz látható, de ha tömegesen minden magyar szív visszaigényli jogos örökségét, a magyar szívek gyúlnak lángra, ezzel legalább olyan fényözönt váltunk ki, mint a székelyek lármafái!!!
MERJÜNK NAGYOK LENNI, MERJÜNK MAGYAROK LENNI, MERJÜNK BÜSZKE MAGYAROK LENNI, MINT ZOBOR-VIDÉKI ELŐDEINKET 1941-BEN JELLEMEZTE GYÜRKI ÁKOS!!!
„Ősi lakói a birtokukban lévő földnek, ahová a magyarság duna-tiszaközi történelmének már a legelején telepedtek le. Azóta élik itt, a századok minden vihara és megpróbáltatása közepette magyar életüket. GERINCES, SŐT ÖNÉRZETES FAJI SAJÁTSÁGAIT FÉLTÉKENYEN ŐRZŐ NÉP, BÜSZKE ARRA, HOGY ISTEN ŐT MAGYARNAK TEREMTETTE. Számol a világ forgandóságával, igyekszik beilleszkedni a változott viszonyokba, de lenézi azt, aki képes magát koncért megtagadni, mert magyarságából nem enged soha, egy jottányit se”.
Tegyünk azért, hogy ez a jellemzés ma is érvényes legyen nem csak Zobor-vidéken, hanem Szlovákiában-Felvidéken!!!
2001-ben javasoltam a SZMSZSZ országos szerveinél országos névhasználati program elindítását, „Magyar név az első személyibe!”, Az identitásunk megőrzése és erősítése
nem lett elfogadva, egyetlen hibája volt, hogy én javasoltam, pedig mostanra már hány 10000 itt élő magyarnak lenne hivatalosan magyar neve?!
Közeleg Mindenszentek ünnepe, javaslom mindenkinek, akiben még magyar szív dobog, a temetőben beszélgessen el az őseivel, öregapával, mányival, dédivel, ükszülőkkel, akiket Trianon után megfosztottak magyar nevüktől és ígérjék meg nekik, hogy lemossák a gyalázatot, ezáltal Önök itt, az őseik pedig az égben megnyugvásban részesülnek. Az örökség visszakövetelése nincs korhoz kötve, hogy már a nyugdíjasoknak nem kell, minek az efféle magyarkodás, az őseik sírjánál a kereszt előtt mondják el szüleiknek, nagyszüleiknek milyen lépésre kérem Önöket, s ha a beszélgetés során elszorul a torkuk, elerednek a könnyeik, ha csak egyetlen kis könnycseppet is le kell törülniük arcájukról, akkor el kell menniük az anyakönyvi hivatalba, így adta tudtukra az ősük, mit szeretnének Önöktől látni ott fenn az égben!!!

A szövegem még nem végleges, hiányzik egy nagyon fontos célcsoport megszólítása, éspedig azok, akiknek valami oknál fogva nem sikerült a magyar iskola és magyar identitás folytonosságának megőrzése és sajnos elsősorban a “felvidéki magyarok” janicsározással és egyéb megalázó szavakkal illetik őket, ezzel kirekesztik őket a szlovákiai-felvidéki magyar közösségből!!!
Az itt élő magyaroknak nem kirekesztőkre van szüksége, hanem Jó Pásztorokra, akik megkeresik az elveszett bárányt!!!

FIGYELMEZTETEM a pártokat és ifjúpártokat, hogy a magyar nevek visszaigénylése nem lehet a választási kampányuk része és nem lehet könyvajándékkal jutalmazni azt, ami a magyar szív kötelessége!!!

Balkó Gábor, 2015. október 28.

Az eredeti facebook bejegyzés