Ladányi Lajos felhívása központi iskolára – 2014. ápr. 8.

Ladányi Lajos felhívása központi iskolára – 2014. ápr. 8.

felhivas-javaslattetelre-zoboralja-kozponti-iskolaja

A nem facebookosok részére láthatóvá teszem az FB bejegyzéseimet ezzel a kiegészítéssel, hogy Ladányi Lajosnak már nem kell központi iskola, most magyar óvodát kezdeményeznek Nagycétényben, de ugyanúgy, mint a nyitrai központi iskola, a cétényi magyar óvoda kezdeményezésüknél is csak ingatlan szerzés a cél, mert feltételül szabták, hogy az épület a Video Alapítvány tulajdona kell lenni.
Az óvoda épülete nem a községé lenne, sem az iskola mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége szervezeté, hanem egy pozsonyi székhelyű alapítványé, akik kisbuszokkal segítik az iskolákat. Pedig a SZMSZSZ is megpályázhatja a magyar óvoda építésének támogatását, a kisbuszok beszerzését szintén megpályázhatja a SzMSZSZ, de nem, a pozsonyi Video Alapítvány tulajdona kell lenni!!!
Egy intő példa, hogy néz ki Ladányi Lajos iskolamentése.
Néhány éve hangos harsonaszóval kisbuszt adott át Pozbán, a következő évben bezárt a magyar iskola!!!
A nyitrai Farská 44-es Ladányi központ a Zoboralja kht. tulajdona lett, melyet a Video Alapítvány hozott létre, tehát az amerikai tulajdonostól egy pozsonyi szervezet szerezte meg a zoboraljai magyarság részére ajándékozott ingatlant!!! Mert gondolom, hogy a nyitrai-amerikai hölgy Zobor-vidék magyar közösségét szándékozott támogatni, nem pedig Ladányi Lajost és a Video Alapítványt, de a valóságban az ingatlan helyiségeinek bérbeadásából évek óta csakis Ladányi Lajos társasága profitál, a kb. 300 négyzetméter bérleti díja Nyitra központjában szép summa lehet, amiből Zoboralja magyarságának esetleg morzsák jutnak.
Ladányi Lajos, tessék nyilvánosságra hozni az ajándékozási szerződést, hadd lássuk mi áll benne!
Balkó Gábor
2017. febr. 23.
———————————
2014. április 25.
Tisztelt Zoboralja magyarsága!
Az Iskolamentő fórum óta eltelt 16 hónap és 8 nap, amit én úgy értékeltem, hogyazóta semmi nem történt, csak sodródunk és morzsolódunk.
Az FB-n többször felhívtam a figyelmet, hogy az iskoláinkkal kapcsolatban semmi hír nem jut el a szülőkhöz, így semmit nem tudnak, mi lesz a magyar iskolákkal, és épp ezért íratják szlovák iskolába gyereküket. De más sem tud semmit, mintha csak néhány embert érintene, a nyilvánosság teljes kizárásával döntenek VALAKIK Zoboralja sorsáról, jövőjéről, És kikazok a VALAKIK, ma megtudtam, ki kezében van a gyeplő, a ZKIK “igazgatója” Ladányi Lajoséban!!!
Ápr. 8-án volt egy megbeszélés Lajosnál, a 3 aláírón kívül nem tudom kik lehettek jelen, valószínűnek tartom, hogy az iskolaigazgatók, s talán az iskolai szülői szövetségek, készült egy felhívás a polgármesterekhez, amit azóta már megtárgyalhattak.
Felháborító, hogy az a Ladányi Lajos egyezkedik titokban a iskoláink jövőjéről, akinek volt 15 éve arra, hogy a csapatával beváltsa az 1999-2000-es igérgetéseiket, hogy az Alsóbodoki középiskola alapításával megmentik Zoboralja magyar iskoláit és magyarságát, de a valóság épp az ellenkezője, ahogy gyarapodtak a középiskola épületei, úgy mentek össze az iskoláink, az iskolahálóztunkat az összeomlás határára juttatták a szórványszakértők, és ez után még van bőr a képén a központi iskola létrehozásával kapcsolatban főkoordinátornak állni és döntéseket hozni!!!
Felháborító, hogy a magyar közösség jövőjét érintő tárgyalás többi résztvevője sem tartotta fontosnak informálni Zoboralja magyarságát, 16 nap után véletlenül jutott el hozzám a hír.
De ha Zoboralja magyarságának megfelel, hogy ugyanazok irányítanák továbbra is Zoboralját, akik a szakadékba irányították, akkor nincs mit tenni, az ilyen hozzáállásról szól a Széchenyi idézet, mely valószínűleg nem tőle származik:
“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.”
Tisztelt Zoboralja magyarsága!
Tudjátok-e milyen sorsot hagytok unokáitoknak?!
Menjetek el Egerszegre, Vicsápra, Bédre, Menyhére, Panyra, Tildre, Csifárra… kérdezzétek meg az ott élő maroknyi magyart, hogy milyen magyarnak lenni, s ha a terepszemle után is hallgatásba burkolóztok, akkor valóban nincs mit tenni, Zoboralja haldoklását nem életmentő orvosok fogják gyógyítani, hanem akik eddig is, akik életmnető orvosoknak adták ki magukat, de a valóságban sírásók, ezt szeretnétek unokáitoknak?!!!!

2014. április 26.

EMLÉKEZZÜNK:

“Balkó Gábor
2013. február 17.
Zoboralji Magyarok Kerekasztala – Kolon – 2013. febr. 16.

Egyelőre annyit, békés légkörben meghallgattunk több beszámolót-véleményt, az alapiskolás diákok létszámát ismerve a tetőzet lángol, sikerül-e időben eloltani, nehogy beomoljon, erre az év végén lesz válasz..”

Bővebben a Zoboralja portálon véleményeztem:

Zoboralji Magyarok Kerekasztala – Kolon – 2013. febr. 16.

Aki jelen volt, az tudja, hogy csak egyetlen elképzelés hangzott el az iskoláink megmentését illetően, tőlem, ennek a megvalósítása semmiben nem korlátozta volna az eddigi tevékenységeket, csakis segítette volna, de ugyanaz történt, mint a himnuszunkkal!!!
Épp a Koloni Keresztúti ájtatosságon bizonyították, hogy 5 év és 7 hónap bojkott után mégis lehetett énekelni Zoboralja Himnuszát, semmiképp nem árt, csakis használ az öntudat erősítésében!!!
A tavalyi iskolamentő fórumon ismertetett iskolamentő elképzelésem hidegen hagyott minden jelenlevő “iskolamentőt”, idővel rájönnek, hogy az efféle hozzáállással megkárosítják az iskoláinkat és Zoboralját, de “5 év és 7 hónap” után lesz-e még magyar iskola?!
A koloni “Kerekasztalon” sem a Pedagógus Szövetségnek sem a Zoboralji Kulturális és Információs Közpotnak nem volt ötlete az iskolák megmentésére, és az elmúlt 15 év eredménye alapján, mely az ő irányításuk alatt telt el, semmiképp nem szabadna hagyni Ladányi Lajos csapatára az iskoláink megmentését, ugyanis ez idő alatt az alapiskolás diákok száma 2000-hez képest kb.70%-al csökkent, gondolom, ez elég bizonyíték arra, hogy alkalmatlanok erre a feladatra!!!

Még egy lényeges dolog, a felhívásban nincs említve Nagykér, pedig tagja a Zoboralji Községek Regionális Társaságának, és az iskola szülői szövetsége is Zobor-vidékéhez kötődik, akkor miért maradtak ki, mert így kevesebb a gond?!
Nagykér kihagyása az iskolák közül szintén egy bizonyíték Ladányiék alkalmatlanságára!!!
Lajos és társai, volt 15 évetek arra, hogy bizonyítsatok, de a mínusz 70% után vizsgáljátok meg a lelkiismereteteket, nézzetek a tükörbe, szégyenpír ég az arcotokon, ha mégsem, egy közmondást idézek?!
Kinek nincs szégyene, annak becsülete sincs!!!

Vélemény a facebookon