Koloni iskolamentési találkozó – 2013. nov. 6.

Koloni iskolamentési találkozó – 2013. nov. 6.

Ne hagyd veszni Istenem, ne hagyd Zobor-vidéket!
Koloni iskolamentési találkozó

Egy újabb megmentési próbálkozás után, először mondhatom, hogy nem vagyok dühös, sem elkeseredve, bár az eredmény az én szempontomból hasonló a febr. 16-i „kerekasztalos” megbeszélés eredményéhez, de vannak dolgok, melyek mégis pozitív kicsengést adnak a találkozónak.
Tizenegy hónapja, 2012. dec. 3.-án felhívásban szólítottam meg Zoboralja magyarságát iskola- és magyarságmentő találkozóra 2013. jan. 3-ra, hogy közösen találjunk megoldást az iskoláink és a magyarság mind siralmasabb helyzetéből való kijutásra. Megegyezéssel feb. 16-án került sor a „kerekasztalra” Kolonban,
erről ITT
Zoboralji Magyarok Kerekasztala
ITT
Az identitásvállalás elemei és az asszimiláció mértéke
és ITT
Valóban menthetetlen Zoboralja?!
Tegnap, nov. 6-án, koloni kisgyerekes szülőkkel volt találkozónk, azokat szólítottam meg, akikre van kapcsolatom, ezúton kérek elnézést a többiektől. Egy tapogatózó beszélgetés volt, vélemények megismerése, elképzelések, milyen közösségi akciókat lehetne megvalósítani. Pozitívumot abban látok, hogy míg februárban többségében a helyi és zoboralji közéletben tevékenykedő személyek voltak jelen, tegnap „csak” szülők, s hogy a tegnapi eredmény hasonló a februári találkozóhoz, az a „csak” szülőkre nézve hízelgő!
Februárban a közéletiektől nem hangzott el egyetlen ötlet sem a megmentésünkre, az én diáktámogatási javaslatommal többen nem értettek egyet, de jobbat egyikük sem mondott, bár hasonló helyzet volt tegnap este is, de a szülők jelenléte tanúsítja, hogy van igény a magyar iskolára. Amíg lesznek ilyen szülők, addig nem veszünk el! Meg kell találni a módját az ilyen szülők számának megsokszorozására és főleg a születések számának növelésére, így állítható meg a beolvadásunk, mert megállítható, sőt megfordítható, csak hinni és akarni kell!
Minden javaslatot, ötletet MELY ÉRTÜNK VAN, meg kell valósítani, ha tudjuk, hogy segíti a közösségünket, vagy legalább nem árt. Ne az legyen a találkozók hangvétele, mit miért nem lehet, mit miért ellenzek, hanem hogyan lehetne megvalósítani még jobban a javasolt elképzelést. Tehát nem elvenni, hanem hozzátenni kell megtanulni!
Eltérő nézetünk van a szülők felelősségét illetően, míg többen elsősorban a szülőket hibáztatják az iskolaválasztásért, én az utolsó helyre teszem a felelősök rangsorában. A szülők egy több évtizedes rossz rendszer áldozatai, s míg a szülő 1-2 gyerekéről dönt, addig a közéleti személyek, pedagógusok, politikusok, újságírók egy közösség sorsának alakulását befolyásolják. Vagy befolyásolhatnák, de nem teszik, esetleg rosszul teszik, mert a 110000-es veszteséget nem lehet a szülők nyakába varrni, mivel voltak és vannak, akik huszonéven át jól megéltek és megélnek a magyarság mentéséből úgy országos, mint járási szinten, sőt Magyarországon is, ezeknek semmilyen felelősségük nincs?!
Az hibáztathatná a szülőket, aki minden feltételt biztosított a családjuk identitásának megtartására, s ennek ellenére a szülő mégis lemond a születésével örökölt nemzetéről. De ilyen személyek nincsenek, ezért volt 110000 mínusz és ezért volt Zobor-vidéken 5196 mínusz, s ha nem teszünk ellene, akkor 10 év múlva megfeleződik a rendszerváltás-kori létszámunk! Trianontól az 1991-es népszámlálásig, vagyis 70 év alatt 30 % volt a veszteségünk, 1991-2011,tehát 20 év alatt 32%, és ha nem változik radikálisan az identitásunk megtartása, akkor 2031-ben, tehát 30 év alatt 50%-al leszünk kevesebben, mint 1991-ben. Ez mutatja az asszimiláció rohamos növekedését régiónkban.
És eltérő nézetünk van a diáktámogatást illetően is, de bízok benne, hogy hamarosan szót értünk ebben.
A tegnapi megbeszélésen megtudtuk, hogy már 3 találkozó volt az iskoláink jövőjével kapcsolatban, melynek eredménye, hogy 2 év múlva egy központi iskolának kellene lenni, a kisiskolákat megtartanák a települések, ez pozitív információ, mert eddig semmit nem tudtunk az iskolák jövőjével kapcsolatban, mintha csak egy szűk társaságot érintene ez a probléma.
De negatívum, hogy az első 2 találkozót nem Zoboralja magyar iskoláinak katasztrofális helyzete kapcsán hívták össze, hanem az „iskolamentési” találkozót Čaplovič kisiskolák megszüntetésére tett törvényjavaslata idézte elő. És a 2 évet a központi iskola megnyitásáig túl hosszú és veszélyes időszaknak tartom, a jelen tempóban 2 év múlva 100 körülire csökkenhet az alapiskolás diákjaink száma, ezt nem szabad megengedni.
A beíratottak szlovák átlaga 1,06%-a a szlovák népességnek, a magyar beíratottak átlaga 0,74%, Zobor-vidék 10690 magyarjának 14 elsőse van, 0,13%, ezt kell megsokszorozni!
S miért ez a cím?
Az alábbi sorokból remélem kiderül, állítólag megosztó személy vagyok, gyűlölöm XYZ-t, irigylem mások sikerét, stb., évek óta ezt terjesztik rólam.
Sorjában, kvittelem, hogy a megosztást a szemembe mondták, de azt nem, hogy indoklás nélkül, mert ha valamit állítok, azt illene valamivel alátámasztani. Nem érzem magamat megosztónak, nem én osztottam meg Zoboralja magyarságát.
És nem irigylem mások sikerét sem, vannak sikeres iparosaink, vállalkozóink, hagyományőrzőink és egyéb sikeres személyiségek, ennek csak örülhetünk, de Zoboralja magyarsága megmentésében tevékenykedő egyéneket semmiképp nem sorolom a sikeres személyek kategóriájába, mert az ő sikerességük ára Zoboralja pusztulása.
És senkit nem gyűlölök, sem Duray Miklóst, sem Ladányit, sem Paulist, és a Rákóczi Szövetség elnökét, Halzl Józsefet sem gyűlölöm, csak véleményem van a Zoboralját érintő ügyeikről, sajnos az áldásos „zoboralji” tevékenységüknek köszönhető a siralmas helyzetünk.
Mindenkivel együtt tudok működni, aki nem a magyarság megmentője köntösébe bújva akar sikeres lenni, jól élni és meggazdagodni a közösség kárára!
Öt éve és 3 hónapja Kolonban a Kormorán koncerten volt először énekelve Zoboralja Himnusza, mit vétett a Himnusz, hogy csak elvétve énekelik Zoboralján, vagy talán az a bűne, hogy egy „megosztó személy” volt a megszületésének a kezdeményezője és az ő ötleteit, kezdeményezéseit nem szabad támogatni?
Ébredj zobor-vidéki magyar, a Himnuszunk ignorálásával nem a „megosztó személyt” büntetitek, hanem Zoboralja haldoklását és a sírásóit támogatjátok!
Tessék megtanulni a Himnuszt, mert a miénk, rólunk, nekünk és értünk szól, benne van a múlt, jelen és a jövő, bár azt semmiképp nem szeretném, hogy beszántsák a sírjainkat, de a jelenlegi útirány egyelőre odavezet, ennek elhárításában a Himnuszunk éneklése mindenképp segíthet!!!
Zoboralja Himnusza

És ajánlom mélyebben elgondolkozni a népszámlálási grafikonokon (2. link), a tegnapi megbeszélés után valamivel a sötétkéktől jobbra tippelem a jövőt, az én támogatási projektemmel a sárgát vennénk célba, ami részben visszamagyarosítás is lenne. Mert ha a dél-erdélyi szórványban, Küküllőszögben – Balázsfalván és Türben – római katolikus papként szolgáló Kémenes Lóránt visszamagyarosítással próbálkozik, akkor mi miért nem próbálkozhatnánk?!
S legvégül köszönöm a meghívottak részvételét és köszönöm Márk atyának, hogy helyet adott a találkozónak.

Balkó Gábor
Kolon, 2013. nov. 7.

Related Photo Galleries