Koloni falunapok – 890 (2003.07.11-13)

Koloni falunapok – 890 (2003.07.11-13)

Koloni falunapok – 890 (2003.07.11-13)

Kolon község első írásos emlékének 890. évfordulójáról emlékezett meg a falu. Négy nap többféle műsorból válogathattak a lakosok és vendégek.

Csütörtökön az „1100 év Európa közepén” dokumentumfilm helyett az Attila, Isten kardja rockopera került vetítésre (a Gímesi AI mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége vetítőjével). Előtte a magyar Nobel-díjasokról volt egy rövid dokumentumfilm.

Péntek délután az aranymosóké volt a Bóros.

 

Kora este az ausztráliai vendégeknek volt közös műsora. Soós Miklós a magyarságról, az identitás megőrzéséről tartott előadást, melyet Sebestyén András Petőfi és József Attila megzenésített verseivel tett szinesebbé.

 

Az esti mise után volt Urbán Péter (Egerszólát) orgonakoncertje – Pilisjászfalu kántora Bach műveket adott elő.

 

Szombat délelőtt a karvai KORAVA – Kultúrális és Vidékfejlesztési Társulás közreműködésével kézműves foglakozás volt, melyen óvodások, alap- és középiskolások, egyetemisták, sőt felnőttek ismerkedtek a szárazvirágkötészet, csuhévirág-, csuhébabakészítés, drótozás, batikolás, gyertyakészítés, szalmamunkák, textilmunkák rejtelmeivel.

 

 

 

 

Délután folytatódott az aranymosás, a spotpályán pedig a lédeci, kisudvarnoki, csajági és koloni öregfiúk futballoztak. A kisudvarnoki női ligacsapat egy-egy félidőt játszott a lédeci (1:1), koloni (2:2) és csajági öregfiúk ellen, az utóbbiakat 3:1-re legyőzték.

 

Vasárnap az ünnepi szentmise keretében énekelt a koloni Zobor Hangja vegyeskar és vendégként Jáki Sándor Teodóz, bencés atya prédikált. Az ünnepi ebéden díszpolgári kitüntetést kapott Kondé Pál esperes úr, aki 25 éve végzi papi hivatását Kolonban és Alsócsitárban.

Délután 14:30-kor a kultúrháznál felsorakozott folklórcsoportok énekszóval indultak a bórosi szabadtéri szinpadhoz. A négy óra alatt 21 műsorszámból válogathatott a közönség. A műsor bemondói Bányi Renáta és Bencz Imre voltak.

Felléptek:
Alsóbodoki Éneklőcsoport
Pogrányi Hagyományőrzőcsoport
Felsőahai Ifjúságicsoport
Lédeci Hajnalkert
Vicsápapáti Nefelejcs
Nagykéri Éneklőcsoport
Nagykéri Mórincza Tánc- és Citeraegyüttes
Kalászi Hagyományőrzőcsoport
Nagycétényi Férfikórus
Nagycétényi Kútyika Női Kar
Céténke Citerazenekar
Koloni Gyöngykoszorú
Süttő Mónika
Lehotai Lehoťanka – szlovák
Verebélyi Briezka – szlovák
Csajági Citera- és Éneklőcsoport – Magyarország
Bartók Néptáncegyesület – Budapest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A házi kalács ízlett, ellenben a könyvek iránt nem volt érdeklődés.

Pénteken Country-bál, szombaton Nosztalgia-bál, vasárnap pedig diszkó volt a Bórosban.

Balkó Gábor
Képek: Polyák Imre

Balkó György

Related Photo Galleries