Kirándulás Zoborhegyről Zoboraljára (2005. áprílis 16.)

Kirándulás Zoborhegyről Zoboraljára (2005. áprílis 16.)

Zoborhegyről Zoboraljára

Nyitra vidékére, Zoboraljára egyre több külföldi látogat el, főleg magyarországi turisták. Tavaly a Földrajztanárok Egylete két esetben szervezett zoboralji kirándulást, melynek jó visszhangja lett. Márciusban e-mailt kaptam, meglepett a levél tárgya:
Zoborhegyről Zoboraljára.

Ebből tudtam meg, hogy Budapesten, Zuglóban van a Zoborhegy tér, az ottani Regnum Marianum (Mária országa) plébánia tervez "felutazni a Zoborhegy térről Zoboraljára, hogy megnézzék honnan és miről nevezték el közterüket".

Áprlis 16-án Kolonban is fogadhattuk a "zoborhegyieket".

A plébánia információs könyvében további adatra bukkanok, ami összeköt minket:

…Magyarországon a katolikus megújhódás legkiemelkedőbb alakja Prohászka Ottokár (Nyitrán született), aki az 1890-es években az esztergomi papnevelő intézet lelki igazgatója….

…Prohászka abban látta a feladatát, hogy egy új tipusú, modern papságot neveljen fel, amelynek elsőszámú célja az ifjúsággal való foglalkozás….

…Az ő közösségüket nevezték el 1896-ban Regnum Marianumnak.

A térképre tekintve pedig azt látom, hogy a Zoborhegy, Vágsellye, Tornóc, és Bajcs utcák határolják a Zoborhegy teret, de van Ürmény, Zsigárd, Pered, Negyed, sőt Pőstyén, Privigye, Vágújhely, Lipótvár, Szomolány utca. Ezek az utcanevek emlékeztetnek az elcsatolt falvakra, városokra.

http://www.regnumzobor.hu/kozosseg.html#zobhegytura

Balkó Gábor