Kettős állampolgárság? Nem és Igen!

Kettős állampolgárság? Nem és Igen!

Kettős állampolgárság? Nem és Igen!

Kétféle „magyar kártya“ van, az egyikkel a szlovákok játszanak, a másikkal az anyaország, sőt már a határontúli magyarok is néha-néha előveszik. A szlovákiai parlamenti választások előtt a szlovák, főként nacionalista pártok a kettősállampolgársági törvény nélkül is előhúzták volna, ez nem vitás, csakhogy ez a kártyacsomag már eléggé megkopott, ígyhát a hatás is mérsékeltebb lett volna, vagyis az SNS és HZDS valószínűleg parlamenten kívül maradt volna, de most épp Orbánék osztották a magyar kártyát, egy új témát dobtak be, ami ezt a két pártot könnyedén bejuttathatja a parlamentbe!
Felteszek néhány kérdést:
1. Ki részére fogadta el a magyar parlament a kettősállampolgárságot? Egyértelmű a válasz, a határontúli magyarok részére, akkor:
2. Mit veszítettünk volna, ha néhány hónap késéssel fogadják el a törvényt, hiszen úgyis csak 2011. jan.1-el lép hatályba?!
Semmit!
3. Mit nyertünk azzal, hogy ilyen gyors tempóban lett elfogadva?
Semmit!
4. Akkor ki a nyerő? Hogy jelenleg nem mi, az borítékolható, de akkor ki?!
Mi a célja a törvénynek?
Nemzetegyesítés, az együvétartozás erősítése vagyis a határontúli magyarok identitástudatának erősítése.
A Magyar Igazolványnak szintén ez volt a célja, mégsem lett több magyar alapiskolásunk, nem javult a szlovák-magyar beíratási arány és a jövő évi népszámláláskor ismét kb. 50 ezres veszteségünk lesz, és úgy érzem, a kettősállampolgárság sem hozza el a feltámadásunkat. Örülnék, ha a törvény elindítana egy olyan nemzetébresztő folyamatot, mely visszaadná a reményt, hogy a jövendő unokáim magyar iskolába járhassanak, de valószínű hiába reménykedek. Sőt attól tartok, hogy az elfogadott törvény olyan szlovák hisztériát kelt, a szlovák pártok olyan méretű magyarellenességet szítanak, hogy sokan fogják a batyujukat és elhagyják a szülőföldet, amit függetlenül a közhangulattól magyar állampolgárként megtehetnek, így a 2021-es népszámláláskor nem 5 hanem 6jegyű szám lesz a veszteségünk, ezáltal még nehezebb helyzetbe kerül a szlovákiai magyarság!
A nézeteimért a neten kapok hideget-meleget, sok esetben az anyaországi névtelenek oktatnak magyarságból, szilveszterkor aztán betelt a pohár, az egyikük lecsehszlovákozott, ekkor hoztam ezt a döntést:
„Az Óév utolsó napján elbúcsúzok „magyarországi barátunktól“, ezt az építőjellegű testvéri vitát pedig átmentem az utókornak.
csaksikerulegyszer válaszában ott van minden, kioktat engem „csehszlovákiai magyart“, nem értem a felvidéki folyamatokat, én aki 60 évet leéltem a nyelvhatáron!
Sőt csehszlovákiai magyar sem vagyok, hanem inkább csak „csehszlovák“!
….Magyarországi testvérünk bemutatta az „összatartozás jellegét“, ez a vita és az utóbbi hozzászólása alapján én nem kérek abból a kettős állampolgárságból, melyet csaksikerulegyszer és hasonló hazafik adnának nekem, mégha aranyból és gyémántból lenne az okirat és Orbán Viktor vagy a köztársasági elnök személyesen adná át, köszönöm.“

A teljes szöveg  a Zoboralja portálon az „Egy nagyon tanulságos vita” cím alatt olvasható.
Tehát szilveszterkor döntöttem, nem kérem a kettős állampolgárságot, de mivel a szlovák parlament olyan törvényt fogadott el, mely alapján megvonják a szlovák állampolgárságot a magyar kettősállampolgároktól, ebben az esetben valószínűleg én is kérem, vegyék el tőlem a szlovák állampolgárságot, mert úgysem vagyok lojális az olyan országhoz, ahol a szülőföldemen nem érezhetem magamat otthon és ne követeljenek lojalitást tőlem mindaddig, míg nem leszünk egyenrangú állampolgárok, MINDENBEN! Ne Mikolaj szabja meg mit, miből tanuljanak és milyen nyelven gondolkodjanak a gyerekeink, ne átlagonfelüli jogokról /nadstandardné práva/ szájaljanak, hanem valóban egyenlő jogaim legyenek, mint a többségi nemzetnek, lemondok a „nadstandardról“, megelégszek olyan jogokkal, melyek az államalkotókat illetik!
Gašparovič köztársasági elnök úr legutóbbi nyilatkozatában arról biztosít, hogy Szlovákia a közös otthonunk, ezért lebeszélne a kettősállampolgárságról.
Megkérdezem a köztársasági elnök urat, mint Szlovákia egyik államalapítóját, miért nem felelt meg Önöknek a közös cseh-szlovák otthon, melyben a föderáció Szlovákia részére teljesjogú autonómiát jelentett?! Nos, mi ugyanúgy érezhetünk, mint Önök Szlovákia magalakulása előtt, egy lényeges különbséggel, hogy nekünk nincs autonómiánk, nemhogy területi nincs, de az oktatásunkat és kultúránkat is Önök irányítják és mindent, tehát kiszolgáltatottak vagyunk és ezért nem érezzük magunkat otthon a „közös otthonban“!
Másként alakulhatott volna sorsunk, ha a mi politikai reprezentásaink Csehszlovákia kettéválasztásának előkészítésekor /1992/ olyan követelésekkel állnak elő, melyek garantálták volna jogbiztonságunkat, vissza nem térő történelmi pillanatot szalasztottunk el!
Az EU nem avatkozik a szlovák-magyar vitába, bár 90 éve ne tette volna, de Trianonban a győztes nagyhatalmak több millió magyart ítéltek lassú nemzethalálra azzal, hogy 1920. jún. 4-én 16.30-kor egy másik állam polgárai lettek, ezért legalább egy bocsánatkérést megérdemelnének a határontúli magyarok a „győztesektől“!
Erre emlékezve majd hány magyarlakta településen szólalnak meg a harangok?!

Balkó Gábor
Kolon, 2010. máj. 30.