Kétnyelvűségi példamutatás Berencsen!

Kétnyelvűségi példamutatás Berencsen!

Kétnyelvűségi példamutatás Berencsen!

Berencs nyitrai járásba tartozó, zobor-vidéki / zoboralji vegyes lakosságú település, az utolsó népszámláláskor 2174 lakosából 447-en (20,56%) jelölték be a magyar nemzetiséget, 172-vel kevesebben, mint 2001-ben, ekkor még 30,72% volt a magyarság százalékaránya. Vagyis 10 év alatt 10,16%-ot veszítettek, de a magyar veszteség ettől sokkal nagyobb mértékű, mivel a 2001-es népszámlálás szerint még 619 magyar élt a településen, így a 172-es veszteség 27,79%!
A magyarság jelenlétét a községben a Pimpimpápa néptánccsoport és a Fidelitas Vegyeskar működése jelzi és jelenti, a kórustagok temetéseken és templomi esküvőkön is szerepelnek.
Tehát ennek a két kulturális formációnak az aktivitásai a fékei az asszimilációnak, fékezik a magyar nyelv kihalását, és ezt teszi Kazán Laci is új sportmenedzserként, ezt igazolják a facebook fotók.


Minden elismerésem Kazán Lacié és a sportvezetőségé, sok sikert kívánok a csapatok menedzseléséhez és természetesen sikeres focizást, kevés gólt a saját hálóban, többet az ellenfél kapujában, ezt kívánom minden korosztály csapatának!
Még annyit hozzá kell tennem, hogy tudtommal Laci nem indul sem a megyei elnöki funkcióért, sem megyei képviselőnek, a megosztott fotóival nem építi a politikai karrierjét sem most, sem a későbbiekben a szlovákiai magyar politikában.
Több mint 3 éve az identitás megőrzéssel kapcsolatban már foglalkoztam Lacival, említettem a pozsonyi óvodát: „A kis Simon Pozsonyban nem járhat magyar óvodába, mert nincs elég hely, már kétszer nem lehetett magyar ovis”!!! Mit jelent az identitás megőrzése?!
Azóta megszületett a másik gyerekük, és valószínű, hogy ennek a magyar családnak a gyerekei már nem látogatják a pozsonyi magyar óvodát és ezzel kevesebb magyar alapiskolása és gimnazistája lesz a Duna utcának.
A rendszerváltás óta hány 100, sőt 1000 pozsonyi magyar gyerek veszett el helyszűke miatt Pozsonyban, de máshol is, mert a megmaradásunk szempontjából nem a prioritásokra használták fel a milliókat, hanem magánérdekű, pártpolitikai érdekű programokra, magánlétesítményekre, mint Zoboralján turistacsalogatókra és szálláshelyekre szórták el a milliókat-milliárdokat, de közérdektől volt hangos a média!
De 2014-ben azt nem említettem, hogy a pozsonyi óvoda helyhiányát megemlítettem a facebook Felvidéki Politikai Vitaklubban, és megkérdeztem az egyik pozsonyi tagot, mit tesznek a óvodai helyhiány problémájának megoldása érdekében, a helyszűke megszüntetésére, erre egyszavas választ kaptam: ELMEBETEG, de más esetekben is ezt a választ kaptam az illetőtől, aki jelenleg a Kerekasztal ügyvezetője!

PS: Ezzel az írással nem volt szándékomban más focicsapatokat minősíteni, magyarságból lealázni, mert csak kevés csapatot ismerek, ezért nem is lehet összehasonlítani a csapatokat, és ez nem is a célom, csak kiemeltem a berencsieket, de például a koloni TUKO csapat is példaértékű, a többfunkciós öltöző épületén kétnyelvűen van feltüntetve KOLON, a mezeken szintén, kétnyelvűen ismertetik a csapat összeállításokat, a TUKO csapatoknak is, hasonlóan a berencsiekhez, sok sikert kívánok. De azért egy kis különbség van a két csapat kétnyelvűségében, amit a fotók igazolnak, ez volt, ami megszólaltatott, és még az, hogy Berencsen valamikor 1975-78 között az állam bezárta a magyar iskolát, ez pedig a magyarság megmaradásának esélyét lényegesen csökkentette náluk, míg nálunk a magyar iskola bezárásával nem próbálkozott az állam, a magyar óvoda bezárást pedig 1985-ben a szülők megakadályozták, egyedül Zoboralján, hála nekik ezért van még magyar iskola Kolonban és Gímesen.

Balkó Gábor