Képolnaszentelés Nyitragerencséren

Képolnaszentelés Nyitragerencséren

A P-Mobil rockmúzeum tőszomszédságában, a Katona László tulajdonát képező épületben megkezdte működését a Szent Anna Szociális Szolgáltatások Intézménye, a kétszintes otthon 20 férőhelyes, tágas szobákkal és szociális helyiségekkel, az AIRA nonprofit szervezet működteti, igazgatója Helena Mandalová.
Vrábel Anna polgármester asszony méltatta az otthon létrejöttét, Kürty Tamás plébános megszentelte a kápolnát, hogy majd a szociális otthon lakói a kápolnában lévő Szűz Máriának mondhassák el fohászaikat.
bg


Hiánypótló intézmény Nyitragerencséren

SZÁZ ILDIKÓ

Nyitragerencsér (Nitrianske Hrnčiarovce). Kürthy Tamás atya szentelte fel azt a kis kápolnát, amely a napokban átadott Szent Anna Szociális Szolgáltató Központ lakóit, gondozóit, valamint a település lakosait fogja szolgálni.

A Nyitrához közeli település önkormányzata néhány évvel ezelőtt azt tervezte, idősek otthonát épít a faluban. Vrábel Anna polgármester elmondta, a településnek esélye sem volt állami támogatást kapni erre a célra. „Végül a falu központjában található telekre parkot terveztünk nyugdíjasok számára. Nagy öröm számunkra, hogy Nyitragerencséren szociális szolgáltató központ nyílt” – tette hozzá Vrábel Anna. Helena Mandalová, az Aira nonprofit szervezet vezetője lett a Szent Anna Szociális Szolgáltató Központ új bérlője és üzemeltetője. Katona Lászlóval, a létesítmény tulajdonosával közösen mutatták be az intézményt. A szociális központot október 10-én nyitották meg hivatalosan. Nyitra megyében hiánypótló intézményről van szó. A megyei fenntartású szociális otthonokba nehéz bekerülni, túl hosszú a várólista. Helena Mandalová elmondta, az intézmény megnyitása előtt felmérték a terepet, és kiderült, nagy szükség van a létesítményre ebben a térségben. „Tévedés ne essék, nem vagyunk egészségügyi központ. Szociális intézményünkben az idősek gondozását vállaljuk, a mi központunkban a beteget semmi sem emlékezteti a kórházra” – tette hozzá Mandalová.

Az intézménybe állami támogatással speciális ágyakat, székeket sikerült vásárolni. A központ gondozói szolgáltatása iránt érdeklődőknek Nyitra megye önkormányzatától kell beutalót kérni a szociális szolgáltatásra szoruló idős ember számára.

Új Szó, 2011. október 26. szerda, 16:00