Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – Nyitra/Csehi/Vicsápapáti

Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – Nyitra/Csehi/Vicsápapáti

Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2012 – Csehi

Az oldal szerkesztés alatt!

Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken 2012 – Vicsápapáti

Karácsonyi hangverseny Vicsápapátiban

Két műsorszám között feláll az egyik néni, odamegy Józsa Mónika karnagyhoz, aki a nagy meglepetéstől és meghatódástól csak ezt mentette el a néni szavaiból:
"LEJÖTT A MENNYORSZÁG"!
Nekem nem sikerült ezt a pillanatot megörökíteni, de hála Zatyko Vendi videósunknak van kép, mely dokumentálja a Vicsápapátiban élő maroknyi magyar érzéseit, melyet ez a műsor adott nekik.
Már csak ezért is megérte elmenni Vicsápapátira!
De nem csak a magyaroknak tetszett a műsor, szlovákok is gratuláltak a karnagyoknak, megjegyezték, akik azért nem jöttek, mert nem tudnak magyarul, sajnálhatják, a műsor nyelvtől függetlenül fantasztikus zenei élményt adott nekik.
Szerintem is, a karnagyok nagyon jó programot állítottak össze és a kórusok "fantasztikus napot fogtak ki"!
Hálás köszönet Peter Brenkus esperes úrnak és Jozef Holúbek polgármester úrnak, amiért segítettek a hangverseny megvalósításában.
BG

Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2012 – Csehi – kultúrház
Száraz Vendel polgármester köszöntötte a kórusokat és megköszönte a műsorukat, Varga Szilvia a frissítő készítése mellett Fehér Sándor és Fehér Pindes Ivett: Irodalom Nyitrán, Nyitra irodalomban firssen megjelent könyvét népszerűsítette.
Az énekkarosok pedig bepótolták a koncerten elfogyasztott kalóriát.
BG
Vicsápapáti – videó

VIDEÓK

Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken

Három lelkes csapat, akik szeretnek énekelni és ez által örömöt szerezni, idén hatodik alkalommal idézik karácsony hangulatát Zobor-vidék magyarlakta településeinek templomaiban, adventi időben viszik a békét, a szeretet lángját és az angyali muzsikát.
Józsa Mónika tanárnő 2007-ben jött az ötlettel, hogy Karácsony előtt 3 énekkarral bejárhatnánk Zoboralja templomait, mint előhírnökei a kisded Jézus érkezésének, így indultak 5 évvel ezelőtt a karácsonyi hangversenyek Zoboralján.
Minden évben először a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen a Magyar Kórus ad műsort, majd két magyarlakta település következik, ekkor már hármasban, a galántai Kodály Zoltán Daloskörrel és a koloni Zobor Hangja Vegyeskarral kiegészülve, a koncert befejező részében pedig a hallgatóság is bekapcsolódik az éneklésbe.
Nyitrageszte és Pográny voltak az elsők, akik megcsodálhatták a három kórus előadását, következtek Gímes – Lédec, Nyitragerencsér – Felsőaha, Kálaz – Nagykér, tavaly pedig Alsóbodok és Nagycétény magyarsága fogadta a kórusokat.
Idén szintén három helyszínen lesz karácsonyi hangverseny,
dec. 4-én Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán,
dec 13-án 18:00 Csehi r.k. templom,
14-én 18:30 pedig Vicsápapáti r.k. templom.

A kórusok tisztelettel meghívják nem csak a két település lakosait, hanem Zoboralja magyarságát, mert, ahogy Kodály Zoltán mondta, „nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak, aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk“.
„Mind egyek lehetünk”, a Nyitrai Konstantin Egyetem magyar hallgatói és oktatói, Zobor-vidék, Mátyusföld és további vidékek magyarsága Ágcsernyőtől Pozsonyig, és ami szintén nagyra értékelendő, hogy a karnagyok mellett a magyar hallgatók is vezényelnek, új karvezetők nevelődnek a tanárnő irányításával.
A kórustagok küldetésként vállalják a hangversenyeket, amíg lesz magyar Zobor-vidéken.

A kórusok nevében
Balkó Gábor

Előző évek:
2011
2010
2009
2008
2007PLAKÁT

Related Photo Galleries