Karácsony Zoboralján – Vicsápapáti

Karácsony Zoboralján – Vicsápapáti

Karácsony Zoboralján.

Karácsony közeledtével, ádvent harmadik, örömteljes vasárnapján, 2011. december 11-én a vicsápapáti kultúrházban egy szép rendezvényre került sor. Nyitra Megye Önkormányzata, Nyitra Megyei Művelődési Központ, Vicsápapáti Község Önkormányzata, Vicsápapáti Nefelejcs folklórcsoport, Zoboralja Kultúrájáért Polgári Társulás megrendezték a Karácsony Zoboralján című műsort. A több mind két órás előadás keretében nyolc zoboralji község kilenc népművészeti csoportja mutatta be műsorát.
Az Alsóbodoki Asszonykórus énekeivel igazi ádventi hangulatot teremtett.
A Gímesi Hagyományőrző Csoport bemutatta a Szent Családot, ahogy házról házra szállást keresve vándorolnak.
Télen az asszonynépség összejárt és vidám énekek kíséretével fosztottak, fontak, szőttek.
A Zsérei Zsibrice Hagyományőrző Csoport asszonyai és lányai a tollfosztást mutatták be. A szép énekek odacsalogatták a legényeket, akik bemutatták hogyan is zajlott egy legényavatás és milyen jogai és kötelességei voltak egy valódi legénynek.
A tollfosztás közben a Bédi Visszhang Asszonykórus nem csak énekelt, hanem különféle történeteket is meséltek.
Amikor a tollú meg volt fosztva és el voltak készítve a menyasszonyi ágyba való párnák, a Vicsápapáti Nefelejcs Folklórcsoport bemutatta hogyan vitték a dunnákat a lakodalom előtt. A kelengye nem volt olcsó, pénzzel kellet kiváltani, de nem apróval, amely a padlón gurul, hanem értékes bankóval.
A Csehi Férfi Éneklőcsoport és a Csitári Menyecskekórus karácsonyi énekeket adtak elő, a kis Jézuskáról daloltak.
A fonóba hívtak a Nádej Vicsápapáti Éneklőcsoport asszonyai, ének közben elkészítették a lent, fontak, szőttek, hímeztek, és természetesen vidáman pletykáltak.
A Lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport tagjai meghívtak minket egy téli estére és a Szent István nap ünneplésére.
A közönség megcsodálta a régi népviseleteket, a gyönyörű hímzéseket, a drótművészet díszeit, együtt dalolta az énekeket, és nem csak megnézhette, de meg is kóstolhatta az ostyasütő gazdasszony termékeit.
A színes előadások, a szép dalok, a különféle hagyományok bemutatása után elcsendesült a terem, leoltódtak a lámpák, a csoportok és a közönség égő gyertyák fényénél énekelték a Csendes éj-t.
Ezzel a meghitt karácsonyi énekkel befejeződött az adventi rendezvény, jöhet a várva –várt Karácsony, a szeretet, a béke, a család ünnepe. 

                                                                                                     Ing. Jánoska Gabriella


A galériában 29 kép 20-as csomagban, a képre kattintva megnyílik a galéria, a "nagy méretre" kattintva csak a kép.