Jókai Mária köszönőlevelet kapott Nyitra megye elnökétől

Jókai Mária köszönőlevelet kapott Nyitra megye elnökétől

Szív, lélek, öröm
Jókai Mária köszönőlevelet kapott Nyitra megye elnökétől, Milan Belicától

Nyitra Megye Önkormányzata legnagyobb kulturális eseményére ebben az évben a komáromi Jókai színházban került sor. A Szív, lélek, öröm című rendezvény gálaműsorán, 2017. október 20-án, Nyitra megye legjobb amatőr csoportjai szerepeltek, melyeket a megye kulturális központjai javasoltak. A rendezvénynek minden évben más-más város ad helyet.
A gálaműsort követően a megye kulturális életében aktívan bekapcsolódók kaptak köszönőleveleket, melyeket Nyitra megye alelnöke, Ladislav Marenčák és az iskolaügyi és kulturális főosztály vezetője, Vladimír Gubiš adták át. Ebben az évben Zoboraljáról az ahai Jókai Mária volt a kitüntetettek között.

Jókai Mária néprajzkutató nyugdíjba vonulásáig különböző falvakban tanított. A tanítás mellett a népi hagyományok kutatásával és megőrzésével is foglalkozott. A Párta, Párta… zoboralji lakodalmas feldolgozásáért 1980-ban UNESCO díjat kapott, több könyvben dolgozta fel népszokásainkat, népviseletünket. Még most 80 évesen is aktívan bekapcsolódik a vidék kulturális életébe, ezt mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy heteken belül megjelenik legújabb kiadványa ARANYOS FÍKETŐ, VIRÁGOS HAJKÖTŐ címmel, mely a zobor-vidéki női fejviseletet mutatja be. A könyv bemutatására a tervek szerint jövő év májusában kerül sor a Nyitra megye Művelődési Központ kiállító termében, egy a könyvhöz kapcsolódó kiállítás megnyitó keretén belül.
Jókai Mária nevéhez fűződik az Ahai Tájház létrejötte is, mely ez év január 12-én ünnepélyes keretek között nyílt meg.

Gratulálunk a Tanító néninek és a többi kitüntetettnek, további sok sikert és jó egészséget mindnyájuknak.
Végezetül még megemlítem, hogy a Szív, lélek, öröm című gálaműsoron a múlt években kik kaptak köszönőlevelet a zoboralji kultúrában kifejtett tevékenységükért: Bencz Aranka és Bencz Ilonka Zséréről, Mészáros Ferenc Nagycétény polgármestere, Vrábel Anna Nyitragerencsér polgármesternője, Holec Ilonka Alsóbodokról és Pócsik Valéria Csehiről.

Jókai Mária és a Nyitrai Kerületi Művelődési Központ munkatársai


2010 – Bencz Aranka díjazott és Varga Szilvia a KMK kisebbségi osztályának munkatársa


2012 – Vrábel Anna Nyitragerencsér és Mészáros Ferenc Nagycétény polgármesterei


2013 – Balról: Holec Ilonka és Bencz Ilonka


2015 – Balról: Pócsik Valéria és Daniela Gundová, a NyKMK igazgatónője

Fotók: KOS-KMK