Jókai Mária állami kitüntetést kapott (2002.04.12)

Jókai Mária állami kitüntetést kapott (2002.04.12)

Jókai Mária állami kitüntetést kapott (2002.04.12)

Csáky Pál kormányalelnök plakettet adott át hét szlovákiai magyar személyiségnek

Állami kitüntetések

Kitüntetést vehetett át Bugár Gáspár színész, a 70 éves Ozsvald Árpád költő, Jókai Mária néprajzkutató, dr. Erdélyi Géza, a Református Keresztyén Egyházkerület püspöke, Nagy János szobrászművész, Vas Ottó előadóművész és Vojtek Miklós balettművész és pedagógus. Csáky Pál elmondta: „Köszönet jár valamennyi kitüntetettnek, amiért a szlovákiai magyar közösség kultúrájának gyarapítása, a magyar nyelvű közoktatás fennmaradása, szellemi és művészeti életének gazdagítása érdekében cselekedtek. Életművükkel nemcsak az összmagyarság, hanem Közép-Európa kultúráját gazdagították. Éppen ezért fontos, hogy megbecsüljük szellemi életünk jeles képviselőit, mert csak az általuk képviselt minőség tisztelete révén érhetjük el közösségünk felemelkedését.”

Jókai Mária, Bugár Gáspár és Ozsvald Árpád
beszélget a politikusokkal –
Somogyi Tibor felvétele

Bugár Béla, a parlament alelnöke szintén köszöntötte a plakettek új tulajdonosait. Hangsúlyozta, mindannyian a művészeti és szellemi élet azon kimagasló képviselői közé tartoznak, akik alkotó- és közéleti tevékenységükkel a szlovákiai magyarok jó hírnevét öregbítik. „Büszkeség és megelégedettség tölt el bennünket, felvidéki magyarokat, amikor azt tapasztaljuk, hogy van kinek a nyomdokaiba lépnünk, vannak olyan, személyes életükkel jó példát szolgáltató társaink, akiket érdemes követnünk.”

A kitüntetettek nevében dr. Erdélyi Géza püspök megköszönte a jelenlévő politikusoknak, hogy odafigyelnek évtizedeken át kifejtett munkásságukra, majd hozzátette: „Szeretném hálámat kifejezni, amiért méltatják munkánkat és értékelik eredményeinket. De hangsúlyozni szeretném, és úgy gondolom, ezzel társaim is egyetértenek, tevékenységünkért sosem vártunk el elismerést, nem a távoli méltatásunk reményében munkálkodunk, hanem mert úgy érezzük, egész egyszerűen ez a dolgunk. Valószínűleg a lélek sugallatára és kitűnő érzékkel választották ki a politikusok a kitüntetetteket, pályájuk jeles képviselői közé tartoznak valahányan.”

(ervé)

ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS