II. Zoboralji Kulturális Fesztivál – Nyitragerencsér (2001.08.12.)

II. Zoboralji Kulturális Fesztivál – Nyitragerencsér (2001.08.12.)

II. Zoboralji Kulturális Fesztivál – Nyitragerencsér (2001.08.12.)

A Nyitragerencséri Önkormányzat és a Zoboralji Községek Regionális Társulása szervezésében nagyszabású kulturális eseményre került sor a Zoboralján. 2001. augusztus 11-én a Gerencséri falunap keretében a község Nyitrától való elszakadásának 10. évfordulójára emlékeztek a község polgárai és a meghívott vendégek, amelyet a kultúrházban, teltház előtt tartott ünnepi műsor tett emlékezetessé. Augusztus 12-én pedig a II. Zoboralji Kulturális Fesztivál zajlott, amelynek szintén Nyitragerencsér adott idén otthont. A tavalyi nagysikerű rendezvény után – amelyet Kolonban tartottak – a ZKRT úgy döntött, hogy hagyományt teremtve, minden évben, más-más település ad lehetőséget a zoboralji folklór, tánc és éneklőcsoportoknak, hogy bemutatkozzanak egymásnak és a közönségnek. A ZKRT – ba tömörülő 12 zoboralji, magyarok által lakott község szinte mindegyike megragadta a lehetőséget, hogy bemutassa saját műsorát. Igazi fesztiválhangulat uralkodott, hisz az újraalakult hazai, aratási szokásokat bemutató folklórcsoporttól kezdve, a Borinka gyermek-táncegyüttesig minden csoport tudása legjavát adta, amit a közönség sokszor vastapssal jutalmazott.

A gazdag műsor keretében felléptek még a koloni, gímesi, lédeci, alsóbodoki, pogrányi, nyitragesztei, kalászi, nagykéri, nagycétényi, és zsérei népművészeti – hagyományőrző csoportok. Egész délután gyönyörködhettek a nézők a szabadtéri színpadon elhangzott népdalokban, a régi hagyományok és népszokások bemutatójában, és az egyes falvak színpompás népviseletében, amely jellemzi az egész Zoboralját, de minden faluban más.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Balatonfelvidéki Térség baráti falvainak küldöttsége, élén Dr. Kerényi Lászlóval, Balatonalmádi polgármesterével és a fesztiválon résztvevő községek polgármesterei.

Nyitragerencsér, 2001. aug. 11-12.
ZKRT