I. Gímesi Folklórfesztivál – 2008. aug. 2 – 3.

I. Gímesi Folklórfesztivál – 2008. aug. 2 – 3.

I. Gímesi Folklórfesztivál

Éltünk a folklórral….

2008. augusztus 2-án és 3-án rendeztük meg az I. Gímesi Folklórfesztivált. Szombaton, augusztus 2-án, a Forgách-kastély udvarán népi mesterségek kisiskolája volt  a gyerekek és érdeklődő felnőttek részére. A jelenlevők megismerkedhettek a fafaragással, a csipkeveréssel, a rongybaba-készítéssel, továbbá népi hímzéssel is, amely jellegzetes Gímes községre és az egész Zoboraljára.
A fiúkat a fafargás, a lányokat pedig a rongybaba készítés érdekelte. A felnőttek pedig a csipkeverés fortélyait próbálták ellesni Púchovský Zuzka tanítónőtől, aki türelemmel magyarázta és mutatta az egyes szálak menetét. Köszönet Neki.
A fafaragást Ľubomír Straňák úr mutatta be a fiúknak, akik nagy lelkesedéssel fogtak munkához.
Augusztus 3-án szintén a Forgách-kastély udvarán volt megtartva a Folklórfesztivál. A fesztivált a Gímesi Hagyományőrző Csoport nyitotta, majd Borbély Anikó köszöntötte a kedves vendégeket és kalauzolta végig a nézőket a programon.
A Gímesi Hagymányőrző Csoporton kívül a műsorban fellépett, a Balatonvilágosi Népdalkör, Csámpai Péter a Gímesi AI tanulója, a Jelenka – gímesi  szlovák folklórcsoport, Száraz Márk szólóénekes Nagykérről, a Gesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport, a Zsérei „Zsibrice“ Folklórcsoport és a Lédeci „Hajnalkert“ Folklórcsoport.
A délután fénypontja a Zoboralji lakodalmas volt. A produkciót öt falu csoportjai mutattták be.
A lagziban megtalálhattuk a bokrétakötést, a dunnavivést, a menyasszony kikérését, búcsúztatást, lagzis menetet, a menyasszony befogadását, a lagzit és legvégén a hajnalégetést.
Úgymond rendes lakodalom lett megrendezve 4 menyasszonnyal és 4 vőlegénnyel, volt gímesi, zsérei, koloni és lédeci menyasszony. A lagzisak kitettek magukért, mert mint valamikor, túróslepénnyel, mákos és diós lagzis kaláccsal és hazai mézespálinkával kínálták a nézőket. A kosár a menet végére ki is ürült. A kalács ízlett mindekinek.
A lakodalom nagy sikert aratott a nézők körében, néhányan meg is könnyezték.
A műsor közös énekléssel és az emléktárgyak kiosztásával ért véget.
A szereplők közös vacsorája a kultúrházban volt – a jó hangulatot követően nehéz volt a búcsú a Balatonvilágosi Népdalkörnek, szívesen maradtak volna, de már eljárt az idő. Száraz Márk búcsúzóul klarinéton még egy-két dalt eljátszott nekik a helyi kultúrház előtt.
Elmondhatjuk, hogy egy kellemes délutánt szereztünk a kedves nézőknek, akik egy szép élménnyel gazdagabban térhettek haza.
Szeretném mindenkinek megköszönni aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy az I. Gímesi Folklórfesztivál megvalósulhatott.

Borbély Rozália – Gímesi hagyományőrző CsoportKépek: Nagy Róbert-Gímes