Hídavatás (2001.10.11.)

Hídavatás (2001.10.11.)

Hídavatás (2001.10.11.)

PÁRKÁNY – ESZTERGOM
2001. október 11.

Mikuláš Dzurinda szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Günter Verheugen az Európa Unió bővítési biztosa átadta az 57 éve lerombolt, EU támogatással újjáépített Mária Valéria hidat.

A Zoboralji Hagyományőrzők az újjáépített hídon

"Ez a híd magyarország és Szlovákia, illetve a két nemzet új kapcsolatait jelképezi. Jelképes és valóságos kapocs, mely segítségével az emberek leküzdhetik előitéleteiket, megtanulnak békésen együtt élni" – Mikuláš Dzurinda.

A Zoboralji Hagyományőrzők az újjáépített hídon

"Ezt is megértük, amit a jóistennek is köszönhetünk…. Akik itt vannak, érezhetik, mi nem valakik ellen akarunk magyarok lenni, hanem egyszerűen annak születtünk. És ha már így hozta a sors, akkor szeretnénk is magyarnak megmaradni." – Orbán Viktor.

"Az Európai Unió felkészült a bővítésre, várja Szlovákiát és Magyarországot. Ezek az országok példát mutathatnak barátságból, gyümölcsöző, békés együttműködésből." –
Günter Verheugen.

Jobbról: Laczika István – nyitrai járási elöljáróhelyettes, Finta Rudolf – Nyitragerencsér polgármestere, Jókai Mária – szakmai vezető, néprajzos, Gál Erzsébet – Nyitrageszte polgármestere

Ennek a történelmi eseménynek kis mértékben Zoboralja is részese volt:
A Zoboralji Hagyományőrzők Egyesülete a kultúrműsorok keretében a "Zoboralji lakodalmast" adta elő.

BG