Hármas könyvbemutató Kolonban

Hármas könyvbemutató Kolonban

Hármas könyvbemutató Kolonban

A koloni önkormányzat mellett működő kulturális bizottság szervezésében 2007. március 31-én író-olvasó találkozó volt a helyi könyvtárban. A szerzők által bemutatásra került:
Sándor Anna: A Nyitra-vidéki magyar nyelvjárások atlasza,
Sándor János: Falusi huncutságok Zoboraljáról,
Fehér Sándor: Emlékező Nyitra című könyve.

Három könyv, melyek Zoboralját illetve Nyitrát és vidékét mutatják be különböző témakörökben.

Tudománytörténeti jelentőségű alkotás Sándor Anna A Nyitra-vidéki magyar nyelvjárások atlasza című műve, mivel általa és benne az első szlovákiai regionális nyelvatlasz és egyáltalán, az első felvidéki magyar nyelvjárási atlasz született meg.
….Kiss Jenő akadémikus szerint a Nyitra-vidéki nyelvatlasz többről szól, mint amit a címe ígér: segítséget nyújt a kutatásban, az érdeklődőket és elsősorban az érintett terület 26 magyarlakta települése lakóit tanulságos felismerésekkel gazdagítja.
írta Agszer Krisztína az Új Szó 2005. május 7-i számában. 
A könyvet lapozva elgondolkodtam, vajon a falvainkban még hányan beszélnek tájszólással, mely alapján minden település lakója felismerhető volt. De ettől sokkal súlyosabb gond a rohamos asszimiláció, túléljük, vagy lassan elmúlunk?


Fontosnak tartottam, hogy lejegyezzem  szülőföldem néphagyományának egy szeletkéjét
 – írja a bevezetőben Sándor János.
A gyűjtemény érdeme éppen az, hogy miközben a helyieknek nyilván kedves és sokat lapozott olvasmányává válik majd, a folklorisztikai szakkutatás számára is fontos forrást jelent – Liszka József.
A könyv kiadása óta többször említettem a szerzőnek, hogy nem elég a szeletke, Nyitra-vidék minden magyarlakta községéből össze kell gyűjteni a huncutságokat, azon leszek, hogy úgy legyen – BG.

Fehér Sándor Nyitra városának és emlékhelyeinek történetét mutatja be dióhéjban,  sorrendben megtaláljuk 250 Nyitrához kötődő neves személyiség  és a nyitrai püspökök névjegyzékét. Természetesen nem hiányozhat Nyitra környékének illetve Zoboraljának rövid bemutatása a számos értékes látnivaló felsorolásával,- mindez fényképekkel illusztrálva.
Úgy Zobor-vidék történelme, mint a turizmus szempontjából hasznos kislexikon, mely  segédtankönyv lehet az alapiskoláinkban, de  a magyarországi utazási irodáknak is fel kell kínálni, így segíthet a zoboralji vidéki turizmus fellendítésében.
Sándor kislexikona úttörőmunka, 70 oldalon megtalálunk talán minden magyarvonatkozású adatot Nyitráról és vidékéről. 

Három értékes könyvvel gazdagodott az elmúlt másfél évtized Nyitra-vidékét illetve Zoboralját érintő könyvtermése. A most bemutatott három kiadványnak és a többi zoboraljai könyvnek nem szabadna hiányozni a községi hivatalokból, ezzel támogatnák a szerzőket,  hasznos ajándék a vendégek részére. És e könyveknek ott a helye minden zoboralji magyar család könyvespolcán.

Balkó Gábor


Balról: Sándor János, Sándor Anna, Fehér Sándor

Képek: Balkó Andrea
Balkó Gabriella