Haldokló Zoboralja – Kiútkeresés

Haldokló Zoboralja – Kiútkeresés

Haldokló Zoboralja
Kiútkeresés
Zoboralji Magyarok Kerekasztala

 

Tavasszal a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a népszámlálási adatokat, ismerjük a szomorú valóságot, a 2001-ben elszenvedett 47000-es veszteséget tavaly jócskán túlléptük, 62061, már csak 458467-en vallottuk magunkat magyarnak.
A szórványokban sokkal rosszabb a helyzet, így Zoboralján is, ezért ha azt akarjuk, hogy az unokáink és azok unokái, utánunk még sok generáció magyar iskolába járhasson és magyarságát megvallhassa, akkor meg kell találnunk a módját a beolvadásunk megfékezésének és ez csakis közös erővel, egységben lehetséges.
SODRÓDUNK ÉS MORZSOLÓDUNK, ismét 3-al bővült a magyarlakta települések száma, melyekben kisebbségbe kerültünk, már csak 4-ben vagyunk 50% felett és 5-ben többségben, az elveszettek számát inkább nem említem. Bíró László püspök úr a nagycsaládosoknak tartott előadásában mondta:
NE CSAK SODRÓDJUNK, DE LEGYÜNK FŐSZEREPLŐI ÉLETÜNKNEK, HITBEN, CSALÁDBAN ÉS MAGYARSÁGBAN!!!
Ezért kérek mindenkit, aki felelősséget érez szülőföldünk magyarságáért, akinek van ötlete-elképzelése mit és hogyan tenni az asszimiláció ellen,

jöjjön 2013. febr. 16. – 16:00-ra a koloni kultúrházba
/az eredeti időpont 2013. jan. 6. – 15:00 volt/

közösen biztosan találunk megoldást, felvázoljuk elképzeléseinket és ötleteinket, melyek összefogással megvalósíthatók és eredményesek lehetnek.
A zoboralji települések első írásos emlékének 900 éves évfordulójára, melyet idén ünneplünk, fel kell állni egy csapatnak, akik kidolgozzák a túlélési stratégiánkat és koordinálják ennek a megvalósítását, ha azt szeretnénk, hogy az 1000 éves jubileumot Huba vezér honfoglalóinak leszármazottai megünnepeljék. Ez nem paranoia, mint ahogy a neten titulálnak, valós végveszély, utolsó lehetőség a változtatásra!
Akinek nincs is ötlete, de kész segíteni, azok jelenlétére is szükség van és mindenkire, aki magyarnak érzi és vallja magát.
Évtizedek óta szuggerálják nekünk, hogy Zoboralja már elveszett, halott, EZ NEM IGAZ, mert ha a ruszinok gyarapodni tudtak 38%-al és a lengyelek is, akkor kin múlik, hogy ez Zoboraljának is sikerüljön, csakis rajtunk!
És sikerülni fog!
Megjegyzem, nincs szándékomban semmilyen funkciót elfoglalni és nem is vállalok, ha igény lesz rá, segítek, a 20-30-40-es korosztályoknak kell kézbe venni az irányítást és szervezést.

Balkó Róbert, Kolon polgármestere javasolta a Zoboralji Magyarok Kerekasztala megnevezést.

Kérem a mind nagyobb részvételt
Balkó Gábor
2012. dec. 3.


PLAKÁT

Hat héttel későbbi időpont, böjti időszak, több idő a felkészülésre, a téma adott, az asszimiláció megfékezése ill. a magyar iskolák megmentése, az ötleteiket-elképzeléseiket, amit majd előadnak, írják is le, a koordinációt vállaló csapatnak megkönnyítik a munkáját.

Segítségül néhány fontos kérdés, melyekre meg kell találnunk a JÓ VÁLASZT:
Mi az oka, hogy a magyar alapiskolák diákjainak létszáma 15 év alatt több mint 60%-al csökkent és mit kellene tenni ennek a megfékezésére, megállítására?
Mi az oka, hogy sok magyar család szlovák iskolába adja gyerekét, mivel érhetjük el, hogy magyar családból a gyerekek mindig magyar iskolába járjanak?
Mi az oka, hogy a vegyesházasságokból elenyésző a magyar iskolába íratott gyerekek száma, mit tehetünk, hogy az arány fele-fele legyen, és a család minden esetben kétnyelvű legyen?
Mi az oka, hogy magyar iskolákat végzett fiatalok az egymásközti kommunikációban mind gyakrabban beszélnek szlovákul, mit kell tenni az identitásuk erősítésére?

Akinek van javaslata a megbeszéléssel kapcsolatban, amivel növelhető a megbeszélés sikere és ezáltal segítheti a magyar közösség megerősödését, küldjék el a zoboralja@zoboralja.sk címre, kiegészítem a felhívást.

Beszéljenek a problémákról odahaza, társaságban, szólítsák meg barátaikat, ismerőseiket, rokonokat, terjesszék a felhívást és hozzák az ötleteket minél nagyobb számban a kerekasztal megbeszélésre.

Balkó Gábor
2012. dec. 19.