Gubík László és Esterházy János

Gubík László és Esterházy János

Felvidék.ma: Esterházy János életéből példát meríthetünk

Nem volt szándékomban véleményezni ezt a rendezvényt, de elolvasva és látva ki mindenki bújik Esterházy mögé, akik a mártír szellemiségétől olyan messzire vannak, mint Makó Jeruzsálemtől, néhány mondatban reagálnom kell.
Mint az előzőekben Paulisz turistacsalogatóival kapcsolatban írtam, az Esterházy rendezvények egyáltalán nem a mártír gróf tiszteletéről szólnak, hanem elsősorban Boldizsár turistacsalógatójának reklámjai, a jelenlevő személyiségek és szervezetek népszerűsítése, erre minden kínálkozó alkalmat felhasználnak, a gróf születésének és halálának évfordulóját, és március 15-ét egyaránt, találnak majd és kitalálnak újabbakat, csak teli legyen velük a média. A rendezvényeken részt vevő zoboraljai magyarok pedig szintén csak kellékek és kulisszák a népszerűséget hajhászók részére!
De nem ezért ültem a billentyűzethez, Gubík László személyét próbálom bemutatni az én szemszögemből.
A „Makó Jeruzsálemtől” tipikus példája Gubík László, néhány éve egy péntek délután felrobbantotta a netet, addig még a nevét sem hallottam, de napokon belül ő lett a magyar net sztárja.
Mi történt ezen a délután?!
Gubík László végzős egyetemista bejelentette, hogy ő bizony megszerezte a magyar állampolgárságot, ami ugyebár példaértékű hőstett, elsőként róla tudta meg a magyar net társadalom, hogy hivatalosan magyar állampolgár lett, ami magával vonja majd a szlovák állampolgárság elvesztését.
Ezt személyesen tőle tudhattuk meg, fiatalon, még egyetemistaként megmutatta mit kell tennünk!
De azt is elárulta, hogy mivel már a belügyi hivatal zárva volt, csak hétfőn fogja leadni a beismerő vallomását!
Mire volt ez a sietség?
Csakis azért volt rá szüksége, nehogy másvalaki megelőzze, mert egy név már szerepelt a napi hírekben, a névre nem emlékszem, azóta sem olvastam ezt a nevet, neki nem volt szüksége sztárkodásra, ellenben Gubík Lászlóval.
Tehát 2011 szeptember utolsó péntek délutánjától az ismeretlen Gubík Lászlóból egyszeriben a szlovákiai magyarok példaképe lett, aki „bátran, a következményeket felvállalva bejelentette a magyar állampolgárság felvételét“ – idézet a Felvidék.ma-ból.
Engem pedig ez a hétvége arról győzött meg, hogy az efféle hősök egyáltalán nem a szlovákiai magyarság érdekében cselekednek, csakis öncélú magamutogatás, a politikusi pályára lépés első lépcsőjének megtételéről volt szó.
Akkor írtam, kétlem, hogy a pozsonyi Komenský Egyetem jogi karának végzőseként is bevallotta volna, mert akkor talán még ma sem védte volna meg a diploma munkáját, vagyis könnyű volt az ELTE hallgatójaként hősködni.
Egy református lelkészből is hasonló hős lett, mint Gubíkból. Erre akkor a következőt írtam, ha majd egy katolikus papról olvasok, hogy bejelentette a magyar állampolgárság megszerzését, arra felkapom a fejem.
Ez is ugyanaz a helyzet volt, mint az egyetemista Gubík, sem az ELTEn, sem a „magyar“református egyházban nem érhették őket retorziók.
A felvidéki igaz magyarok médiája ezekből csinált hősöket, lettek példaképek, pedig előttem egyáltalán nem példaképek, épp fordítva, mert az egész közösséget érintő ügyek érdekvédelmét nem sajátíthatja ki sem egyén, sem szervezet populista célból politikai karrierizmus érdekében!
Mivel később a Via Nova elnöke is lett (pedig éveken keresztül alig volt idehaza!), az MKP ificsapatát úgy adták el a közösségnek, mint civil szervezetet, mert állítólag így van hivatalosan bejegyezve, de a valóságban olyan civilek, mint én a szlovákiai magyarok püspöke vagyok.
A Via Nova is mindent meglovagolt, amivel csúcsra járathatták a népszerűségüket, leginkább a beíratásokat.
A média tömve volt a Beíratási körútjaikkal, Via Nova és vianovások, de egyetlen szó nem volt a szülőkről, pedagógusokról és az iskolaigazgatókról, csakis Gubík, és még néhány név szerepelt, pedig csakis a szülők, pedagógusok és iskolaigazgatók egész éves munkájának volt köszönhető a beíratások eredménye, nem pedig a Via Nova ugrabugrálásaitól.
A kassai felvonulásuk szintén nem a közösségért volt, csakis a közösségről szólt, egyszerűen Gubí László és Via Nova népszerűsítő akció volt.
Tehát úgy Gubík, mint a Via Nova a populizmusukat magyar érdekvédésnek állították be.
Az egyik Via Nova vezető, talán Samu István és az MKP állandó szórványszakértője Ladányi Lajos a svédországi magyaroknál voltak szakértősködni, azzal etették a malmői magyarokat, hogy ők ismerik az asszimilációs problémákat és tudják a megoldást, erre válaszomban megkérdeztem, ha tudják a megoldást, akkor ezt miért mennek bejelenteni Malmőbe és nem idehaza kamatoztatják tudásukat? Ezt a részt gyorsan eltüntették a cikkből.
Valamelyik választások előtti nyomulásuk idejében nagybetűkkel írtam:
ISTEN ÓVJA SZLOVÁKIA MAGYARSÁGÁT A VIA NOVÁTÓL!
Azóta eltelt néhány év, de a véleményem nem változott, az alsóbodoki Esterházy rendezvények csak megerősítették, hogy egyáltalán nem tévedtem, Gubík is csak kelléknek használja Esterházy nevét úgy az akadémiájának, mint saját maga népszerűsítéséhez.
De nagyon ügyes húzás volt tőle a”hősködés”, hiszen később a Fidesz kormány millióival sikerült megosztani az ifjúságot, a gombaszögi táborra rászervezték a martosit, oszd meg és uralkodj, a la Duray, és a további milliókból Akadémiát alapított.
Balkó Gábor
2018. márc. 20.

Fotó: Neszméri Tünde/Felvidék.ma
Ezek is az „Esterházy a kellék”-ről szólnak:
Áder János Alsóbodokon
Felvidék Csíksomlyója