Gímesi vagy Koloni AI?

Gímesi vagy Koloni AI?

Gímesi vagy Koloni AI?

Olyan hír röppent fel, hogy „még a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is csodálkozik, hogy a koloni szülők ellenzik a feslőtagozatos magyar iskola létrehozását Kolonban”!
Bekeményítettek, akik mindenáron Gímesről Kolonba akarják áthozni a magyar tagozatot. Még egy szakmai érdekszövetség véleményére is támaszkodhatnak!? Azért kétlem, hogy az SzMPSz a szülők meghallgatása nélkül véleményt mondana ebben a bonyolult iskolaügyben, vagy tévednék, esetleg voltak megbeszélések a szülőkkel, amiről nem tudok? De ez a hír mindenképp a Szülői Szövetség hitelének rontása végett került nyilvánosságra.
Július 31-én közös megbeszélés volt iskolaügyben (ez volt a harmadik 1999 januárjától, melyről tudok!) – gímesi, koloni SzMSzSz, Kolon, Zsére és Gímes polgármestere – melyen Kolon polgármestere felvázolta elképzelését a magyar felsőtagozatos iskola kiépítésére Kolonban, elhangzott, hogy már készül egy tanulmány az épület bővítéséről, az építkezési lehetőségekről, s ha a szülők határozatban elfogadják ezt az alternatívát, azonnal elkezdi az előkészületeket. Ellenkező esetben nem tud segíteni a szülőknek!!! Azzal is érvelnek, hogy Kolonba még Gerencsérből és Csitárból is jönnének elsősök (eddig egyetlen név sem hangzott el), de a gímesi és lédeci 35 diák sorsa nem aggasztja őket!
Nem értem, hogy előbb miért nem arról készül tanulmány, hogy milyen hatással lenne a magyar tagozat áthozása Gímesről, mit váltana ki a gímesi és lédeci szülőkben, s nemcsak a jelent, hanem a jövőt is illetően.
A szülők egyelőre nem fogadták el ezt az elképzelést, talán ezért kellett ilyen híreket felröppenteni. Sajnos mind nagyobb problémák vannak, melyekkel meg kell küzdeni, és sok gondot mi magunk idéz(t)ünk elő!
Mivel a hír az SzMPSz-t érinti, kérem, hogy ezek után mérjék fel az itteni iskolák helyzetét, s véleményezzék.

Balkó Gábor, 2002. 8. 19.