Generációk találkozása – Rockfesztivál képekben

Generációk találkozása – Rockfesztivál képekben

Az első nap a legfiatalabbaké volt, a második a rockzenét kedvelőké
Generációk Találkozása – ötödször
 
Alsóbodok. A hőmérséklet meghaladta a harminc fokot, de szerencsére az alsóbodoki sportpályát övező fák árnyékot biztosítottak. A szervezők mondták, mindig „kifogják”, eddig még mindig verőfényes napsütés fogadta az érdeklődőket.
A fesztivál a helyi kultúrházban kezdődött a Felvidéki népviseletek babákon című vándorkiállítás megnyitójával, miközben a sportpályán játszóház, íjászat, bajvívás és egyéb foglalkozások várták elsősorban a legfiatalabbakat. Az első nap, a pénteki amúgy is – a hagyományoknak megfelelően – a kisebbeké volt. A színpadon a helyi és a szomszédos pogrányi alapiskolások léptek fel: daloltak, énekeltek, majd egy rendhagyó bábszínházi előadásra került sor, bábok nélkül. A magyarországi Figurina Bábszínház 1983-ban alakult meg, ez volt az első önálló magánbábszínház. Az általuk bemutatott ötletes mesék lekötötték a kicsik és nagyok figyelmét egyaránt. Este két koncert következett – a nagymegyeri Big Man Band megint elkápráztatott bennünket, az előtte fellépő magyarországi Kistehén Tánczenekar viszont nagy szívfájdalmamra ismét kénytelen volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy hiába a kiváló tavalyi album, egy slágerrel, a Szájber gyerekkel képtelenség feldobni a hangulatot, még akkor is, ha jó tízperces átdolgozásban csendül fel.
A szombat a rockzenét kedvelő fiataloké volt. A Zoboralji Rockfesztivál egyik csúcspontja ezúttal is az amatőr zenekarok versenye volt, amelynek zsűrijében az idei SuperStar-győztes, Peter Cmorik is ott ült. Öt együttes mérettette meg magát: a bátorkeszi Rock-Stone, a somorjai Eye Beyond Sight, a hetényi Neurasthenia, a zselízi Ayers Rock és a dunaszerdahelyi Csak Van. A zsűri ez utóbbit hozta ki győztesnek, a publikum kegyeit pedig leginkább a zselízi csapat nyerte el, tehát az Ayers Rock lett a közönségdíjas. A kívánt szintet mindegyik zenekar messze túlszárnyalta, jó volt látni és hallani, hogy vannak kiváló együtteseink, csak éppen fel kellene karolni őket… Ezt követően – megint csak a szokásoknak megfelelően – a tavalyi verseny közönség- és fődíjasa szórakoztatta a nagyérdeműt. Őket az Ismerős Arcok nevű formáció váltotta a színpadon, amely a közönségsiker tekintetében a nap legnagyobb meglepetését okozta elsősorban szívből jövő dalszövegeivel. A napot a legendás Karthago koncertje zárta – a Szigeti Ferenc vezette zenekarnak sincs sok közismert dala, a buli mégis tetőfokon pergett, persze ebben nagy szerepük volt az előző fellépőknek, akik kiválóan megalapozták a hangulatot.
Vasárnap a Zobor-hegyi túra és a sportpályán megtartott istentisztelet után a Hagyományőrző csoportok seregszemléjére került sor számos szlovákiai és magyarországi együttesek részvételével.
A hazainduláskor fél füllel elcsíptem az egyik szervező egy mondatát. Azt mondta: nem bánná, ha jövőre ugyanilyen hőség lenne mind a három nap során. A mindhármat kihangsúlyozta. Nem véletlenül. A Generációk Találkozása fesztivál alatt ugyanis többször lehetett hallani, előfordulhat, hogy 2007-ben nem lesz megfelelő anyagi háttér, és a három nap programjait egyetlen napra kell majd összesűríteni. Reméljük, nem így lesz.

PUHA JÓZSEF
http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20060816&cl=165925

Generációk találkozása – Rockfesztivál 2006 képekben