Földrajzosok Zoboralján (Kolon- 2004.10.16-17.)

Földrajzosok Zoboralján (Kolon- 2004.10.16-17.)

Földrajzosok Zoboralján

A MO-i Földrajztanárok Egylete, az egyik nyitrai végzős földrajzos hallgató közvetítésével, október 16. – 17.-én kétnapos tanulmányútra jöttek Zoboraljára.

László Béla, a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja megkért, hogy biztosítsak szállást a félszáz földrajzos tanárnak, amit nem utasíthattam el, és főként nem szalaszthattam el ezt a lehetőséget, községünk bemutatását.

Az alapkérés szállás és étkezés volt, de én ezt kibővítettem a Tájház és a Fénykép-tárlat bemutatásával, folklórműsorral. A hazai körtepálinkát disznótoros vacsora követte, melyet cseh sörrel (Velkopopovicky kozel) öblíthettek le, desszertnek pedig túróslepény került az asztalra.
A vacsora után László Béla bemutatta a Magyar Kart, Gál Tibor a Szakkollégiumot, a hallgatók az egyetemi életet, ezt követően pedig 3 zoboralji szerzőnek (Sándor Anna, Jókai Mária, Sándor János) volt könyvbemutatója, utána pedig ismerkedések és kötetlen beszélgetések következtek.
A szombati kellemetlen esős időt kárpótolta Kolon, a földrajzosok jól érezték magukat, gondolom, nem udvariasságból volt a hálás köszönet vasárnap a reggeli után. Jó kedvvel indultak Gímesre majd Nyitrára.

Decemberben ismét magyar rendszámú busz hozta a földrajzosok csoportját Kolonba, ami azt bizonyítja, hogy felfedezték a sok magyarvonatkozású látnivalót Nyitra-vidékén, Zoboralján, Kolonban.

Csoportos kirándulások (min. 25 fő) részére szállást, étkezést és programot is biztosítunk.

Balkó Gábor

http://www.fte.hu/tanulmany_nyitra.html
http://www.fte.hu/nyitra.html

 

Kétnapos tanulmányút a Felvidéken
2004. október

Nagyon jól esik írni és képeket mutatni arról az őszi kirándulásunkról, amit a Felvidéken tettünk Bódis Bertalan, nógrádi szaktanácsadó kollégánk vezetésével. Az elmúlt években, az őszi szüneti napokon, október 23-a körüli hétvégén Berci neve fémjelzi a nagybetűs FELVIDÉKI KIRÁNDULÁST.

Ebben az esztendőben a legesősebb hétvégét sikerült kifogni, de az időjárás sem vendéglátóinkon, sem a társaság lelkesedésén, jókedvén nem tudott kifogni.

Remélem mindenki látta a Földrajztanár Egylet honlapján a NYITRA-ZOBORALJA kirándulás beharangozóját. Ha nem, most kérem olvassa el, mert csak néhány gondolatot fűzök a képek elé, azok úgyis önmagukért beszélnek.

A lévai vár, a palotaszárnyban lévő Barsi Múzeum képei után az Ambrózy-Migazzi István alapította malonyai arborétumban készült gyönyörű, őszi színekben pompázó, esővíztől fényes növényritkaságok következnek, köztük egy októberben virágzó Rododendronnal. Aki velünk járt ez év májusában a legnagyobb virágzás idején a Jeli arborétumban – ahol szintén esett az eső!-, Szekeres Zoli őrségi útjáról jövet, azt biztosan külön öröm tölti el az ilyen szép emlékező, és biológiailag is különleges pillanatokban.

Apropó Őrség! Nyitra környéke, a Zoboralja falvai, köztük Kolon -ahol az estét töltöttük- őrségi községek. Kolon a Zsibrice/ Tribecs-hegység legmagasabb csúcsa / alatti átjáró, a Nyitra völgyébe vezető gyepü védelmét látta el. Ez évben tehát a magyarság nyugati és északi elterjedési határán is jártunk, minő véletlen.

A képek további utunk állomásairól, Nyitráról, Kistapolcsány loggiás kastélyáról, gimesi iskolalátogatásunkról / a legészakibb magyar közösség / és Garamszentbenedek bencés templomáról-kolostoráról adnak ízelítőt.

A legszebb élményként a koloni vacsora él bennem, ahol az "előétel" egy bájos, megható, a végén fergetegesen jókedvű, felszabadult hagyományőrző színpadi produkció volt. A résztvevők korösszetétele is különleges, hiszen egy 82 éves,hét gyereket felnevelt édesanya, özvegyasszony lánya és mellettük unoka korú/15-20 éves/ lányok és egy szem fiú alkotta a szereplő csoportot.
A "desszert" pedig a nyitrai egyetem tanáraival, hallgatóival való beszélgetés, ismerkedés volt. A képeken is látható az a hangulat, ami Bennünket azt hiszem sokféle módon elgondolkodtatott.
A résztvevők, vendéglátók címe, e-mail hozzáférhetősége Bódis Bertalan kollégánál megszerezhető, ha valaki úgy dönt, hogy családosan, vagy osztálykirándulásra netán e vidékre indul. Szívből ajánljuk Mindenkinek.

Soraimat a koloni lokálpatrióta Sándor János bácsi könyvéből ajánlom figyelmetekbe. Ő a falu "kovásza", aki a hagyományőrző tevékenységük eredményeit, kincseit egy kiadványban is közzé tette,s természetesen minket is kalauzolt és bevezetett faluja életébe.

"Felnőttem egy faluban, melynek hagyományőrző, jó kedélyű, szorgalmas lakói késztettek arra, hogy minél többet jegyezzek le múltjukról, szokásaikról, életükről……

Uramisten! Be nagyot változott a világ! Hogy megváltoztunk mi, emberek is! Sokszor úgy vagyok, hogy többet gondolok a múltra, mint a jövőre. Igaz, hetvenévesen már inkább az emlékek jönnek, mint a jövő megálmodása. Szép volt a régi világ is a maga módján. Nyugodtabbnak nyugodtabb mindenképpen. Hogy tudtunk örvendeni minden kicsiségnek! A nyári szellőnek, a levegőben cikázó fecskének, a nyíló pünkösdirózsának! Most meg se öröm, se bánat, csak lót-fut mindenki, s nem találja a helyét.

Lejegyezte Bécsy Lászlóné Csöpi, fényképezte férje, akik a többiekkel együtt köszönik Bercinek, Laki Icának a lélekmelengető hétvégét.

http://home.fazekas.hu/foldrajz/content.php?article.2