Felvidék Csíksomlyója

Felvidék Csíksomlyója

Felvidék Csíksomlyója
Zoboralja kórképe

Hírek.sk: Óév-búcsúztató emlékek, új évi tervek és remények

Kissé elhúzódott a válaszom Paulisz Boldizsár év végi nyilatkozatára, mert
– néhány hét késés nem változtat sem a válaszom lényegén, sem a siralmas helyzetünkön,
– „írni, nem írni, ez itt a kérdés?!”
Batta Györgynek két nappal szilveszter előtt jelent meg ki tudja hányadik „reklámcikke” a Felvidék.ma online újságban, „Az idei esztendő két felvidéki magyar csodája“ címmel, az egyik csoda természetesen az Esterházy Zarándokközpont, ez a cikk még nem késztetett válaszra.
Ezt követte a Hírek.sk cikke szilveszterkor , melynek elolvasása után elkészítettem egy rövid vázlatot, de a közreadásáról csak két hete döntöttem, a már sokadik cikk után, mely az elmúlt 1 évben napvilágot látott, s mely az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontot reklámozza, és további több mint 2 hét telt el míg végleges formába öntöttem és közreadtam.
A tervező Istenes József nyilatkozta:
…Esterházy János példamutatása bennünket is arra kötelez, hogy helytálljunk életünk kihívásaival szemben, legyünk bátrak önazonosságunk megvédésében, ne engedjünk a bennünket vádló hazugságoknak. A mag, amely Esterházy János halálával a Felvidék földjébe hullott, már szárba szökkent, és bibliai erejéből adódóan meghozza termését néhol tízszeresen, néhol negyvenszeresen vagy százszorosan.
A mag Esterházy János halálával Csehország földjébe hullott, így Felvidéken szárba nem szökkenhetett, de annak mindenképp nagyon örülnék és gondolom minden zobor-vidéki magyar, ha Esterházy János „szimbolikus” temetése, évente az ismétlése, csodát tenne és Zoboralja a megmaradás útjára lépne.

A bevezető után a fontosabb részek:
Boldizsár késve ugyan, de boldog új esztendőt kívánok, mielőbbi gyógyulást, a terveid megvalósításához erőt, egészséget, amit őszintén gondolok.
Mert ha nem ilyen lennék, akkor 2000-ben nem nyílik meg a középiskolád, az én segítségem pörgette fel a jelentkező diákok számát 5-ről a min. 19-re, mert Nagycétényben és Pogrányban csak 5 diákot szedtetek össze. Tudom, ez számodra fájó emlék, de nem az iskola alapítása, hanem hogy egy kicsit az én érdemem is, de nem tagadhatod le. Ezért a „segítségemért” az ismerőseimtől, barátaimtól, megkaptam a magamét, mivel az én elképzelésem egyáltalán nem középiskola alapítása volt, hanem a középiskolások támogatása bármilyen magyar középiskolát választanak, bárhol Szlovákiában, és ennek ellenére segítettem.
De egyáltalán nem érdemeltétek meg a segítségemet, mert a Gímesi Alapiskola Szülői Szövetsége elnökeként megkerültetek, nem értesítettetek a toborzásról, nem kértétek a segítségemet, de elmentem a megbeszélésre, én vittem az egyedüli házaspárt, s ha az Udvardi Szakközépiskola igazgatójával mi is távozunk, akkor 1999 után 2000-ben sem nyílik meg a középiskolád.
Először a Gödöllői Állattenyésztési Szakközépiskola kihelyezett osztálya lett volna, 2000-ben már az Udvardi Szakközépiskola kihelyezett osztálya lett, és ha ekkor sem sikerült volna, akkor egy harmadik típusú iskola jött volna, mert csakis arról volt szó, lehet bármilyen iskola, csak legyen ami megnyitja a 90-es évek közepén kiszáradt pénzcsapokat a rancs bővítésére és fejlesztésére középiskola alapítása ürügyén.
De mint tudod, én nem azt tettem, mint ami a Ti szokásotok volt, megfúrni mindent, ami nem a Ti érdekeltségetek, hanem segítettem.
És most sem megfúrási szándékkal írok, hanem azért, mert vannak olyan dolgok a nyilatkozatodban, melyekre reagálnom kell, bemutatom az érem másik oldalát.
Bár az én egyszemélyes tudósításaim hangját teljesen elnyomják a média hadseregetek glorifikáló harsonái, a kitüntetéseid: Csáky Pál miniszterelnök helyettes /2001/, Egyetemes Magyar Kultúra Lovagja /2003/, Esterházy János díj a középiskoládnak/2007/, és Áder János kitüntetése/2017/, amit ezzel a bombasztikus címmel közölt Duray keresztapátok Felvidék.ma-ja:
Paulisz Boldizsár mindannyiunk számára példaképül szolgálhat, amit ezzel a megjegyzéssel osztottam meg a facebookon:
Isten óvja a magyarságot az efféle példaképektől, akinek köszönhető Zoboralja magyar iskoláinak és magyarságának pusztulása, mert a forint milliók nem a magyar óvodákat-óvodásokat, magyar alapiskolákat-diákokat és a megmaradásunkat szolgálták, középiskolásainkat, egyetemistáinkat, szülőket és pedagógusokat segítették, hanem Paulisz magánvállakozását virágoztatták fel. 2000 óta dőltek a milliók Paulisz Boldizsárhoz, ahogy épült és szépült a Paulisz rancs, úgy mentek össze az alapiskoláink, de ez senkit nem érdekelt, megépültek a szálláshelyek, a megtöltésükhöz a turistacsalogatók, a legértékesebb turistacsalogató kellék pedig Esterházy Jánost lett.
Az unokáimnak és még sok-sok zoboralji unokának magyar siralomházat teremtett a Duray Miklós-Halzl József-Ladányi Lajos-Paulisz Boldizsár társaság, ennek a társaságnak egyik kulcsfiguráját tüntette ki Áder János!!!

De részletesebben nem foglalkoztam a cikkel, a lényeget már többször leírtam, s ha majd valamikor fordul a kocka, vagy majd az unokáink utánanéznek Zoboralja pusztulásának okaira, akkor találnak bőven útmutatót, segítségükkel elindulhatnak a kutatásaikban.
Leellenőrizhetik a tudósításaim valóságtartalmát, összevethetik az „újságíró barátaid” cikkeivel, és majd meggyőződnek arról, hogy a tömérdek glorifikáló cikk és kitüntetés csakis Zoboralja pusztulásának a szőnyeg alá söprését szolgálta, a pusztulásért pedig elsősorban a Ti társaságotok a felelős és vétkes.
Pető Tibor, Magyarország nagykövete imigyen emelt a trónra:
Olyan kiváló ember díjátadójára gyűltünk össze, aki sokat tett a nemzetéért.
Boldizsár, mit tettél Te a nemzetedért, s még hogy sokat?!
Hisz minden cselekedeted csakis a Paulisz rancsról szólt, ami ugyebár se nem Nemzet, se Zoboralja magyarsága. Amit eddig tettél, az csakis saját családod jólétéért, meggazdagodásáért volt, Zoboralja magyarsága és iskolái megmentésének hangoztatása csak az átverés díszes csomagolása volt, a középiskola alapítása csak kulisszának kellett a turista paradicsom felépítéséhez.

De nézzük az interjút:

PB: Számomra szeptember 16-a volt a legemlékezetesebb nap, amikor gróf Esterházy János halála után 60 évvel teljesülhetett az ő végakarata.

Abban nincs kétségem, hogy számodra ez volt a legemlékezetesebb nap, hiszen 20 éve még a rancson csak egy félkész szénatároló volt, két évtizeddel később pedig már több Esterházy turistacsalogató létesítmény várja a turistákat, és aki nem ismeri az elmúlt 20 éves hengerléseteket, azok közül is sokan így érezhetik, főleg akiknek elhullajtottatok valamilyen morzsákat.
Az egyik ismerősöm írta a temetés után: felemelő érzés volt, s nem érdekli ki és mennyit zsebelt belőle, és nem érti mitől van bennem ez a gyűlölet.
Pedig én eddig sose foglalkoztam a pénzügyeiddel, a megjegyzésem, melyre az ismerősöm válaszolt, sem tartalmazott semmilyen célzást „bezsebelésre”, sose állítottam, hogy elloptad a milliókat, csakis azt, hogy nem a magyar iskolák és magyarság megmentésére voltak felhasználva.
És senkit nem gyűlölök, még Duray Miklóst és Halzl Józsefet sem, akiket főbűnösöknek tartok Zoboralja pusztulásáért. Mert ha ők nem avatkoznak Zoboralja belügyeibe, akkor Te és Ladányi Lajos nem vagytok kiskirályok, nem vagytok iskolaalapítók, nem lett volna középiskola, de lennének magyar óvodák, és akkor most nem kellene félni attól, hogy néhány évtizeden belül teljesen megszűnnek a magyar iskolák Zoboralján a középiskolád alapítása és az Esterházy János és egyéb turistacsalogató létesítmények építése miatt.
És nem is irigyellek, mint egyesek a védelmedben fejemre olvassák, mert ha irigy lennék, már rég megölt volna, mert sok ügyes, jól menő vállalkozó van Zobor-vidéken, de egy nagyon lényeges különbséggel, ők nem a magyar iskolák és magyarság megmentése ürügyén jutottak sokmilliós támogatásokhoz, ha egyáltalán kaptak valahonnan a vállalkozásuk fejlesztésére.
Esterházy János végakarata
Boldizsár, egyáltalán nem a mártír gróf végakarata teljesült, hanem csakis a Te akaratod, sikerült egy amerikai álom turista paradicsomot létesítened a családodnak, melyhez elsősorban Esterházy Jánost használtad és használod turistacsalogató kelléknek.
S ha volt is valamilyen végakarata a mártír grófnak, biztosan nem az, hogy Alsóbodokon egy vállalkozó telkén legyen eltemetve, hanem Nyitraújlakon a szülei mellett.
De Neked már régi álmod lehetett az Esterházy János turista központ, gondolom már a kollégium épületeinek építése közben ez járt a fejedben, ezért nem volt részetekről igyekezet méltó emlékhelyet létesíteni Esterházy János szüleinek Nyitraújlakon.

A „Civil” MKP Esterházy emléktábla avatása (2011. 3. 12.) után írtam:
…ha Husák élt volna, akkor ő is ott lehetett volna az emléktábla avatók között, ő az, aki halálra ítéltette Esterházyt, az MKP pedig a szülőföldjét!
Amúgy pedig szégyen Zoboralja magyarságára, hogy a rendszerváltás óta nem voltak képesek méltó emlékhelyet létesíteni Esterházy Jánosnak, ez is tanúsítja, milyen rátermett vezetői vannak Zoboraljának!

De nem a rátermettség hiányzott belőletek, belőled biztosan nem, mert aki egy kis létszámú középiskola működtetéséből és egy kis élelmiszerboltból hoztad létre a csodálatos turista központodat, arra egyáltalán nem mondható, hogy ügyetlen. Ha szóba került a siralmas helyzetünk és a turista központod, néhányan mondták is nekem, „ügyes vállalkozó”, a többi nem érdekli őket, az efféle értékelésedre néha igazat adok nekik, és azzal folytatom, hogy Neked legalább Szlovákia pénzügyminiszterének kellene lenni, mert aki a lyukas államkasszákból képes átszippantani milliókat Alsóbodokra az Esterházy János Turista Központba, az ilyen tehetséges vállalkozót kell megbízni fináncminiszternek, és hamarosan Svájcban érezhetjük magunkat. De azt is szokom mondani az „ügyes vállalkozóra”, ügyes a maga részére, de Zoboralja kárára, vagyis ügyeskedő.
Tehát tudatosan nem lett Nyitraújlakon az Esterházy család sírboltja méltó emlékhellyé alakítva, mert nem fért bele a tervedbe.
Az „Civil” MKP Esterházy emléktábla avatásakor már készült az első turistacsalogató létesítmény a rancsodon, az Esterházy János keresztút, melynek átadása után a Hírek.sk beszámolójából megtudtuk, hogy zarándokhelyet hozol létre:
Az alsóbodoki kálvária létrehozásának ötlete akkor bontakozott ki, amikor a hatóságok elutasították az egyetlen zoboralji magyar középiskola alapítójának kérelmét, hogy az iskola felvehesse Esterházy János nevét. Paulisz Boldizsár ekkor döntötte el, hogy magánterületén zarándokhelyet hoz létre…
És tavaly nagy pompával elhelyeztétek az urnát, de a szimbolikus elmaradt, bár Csáky Pál a morvaországi Esterházy megemlékezés utáni beszámolójában szimbolikus temetésről írt.
Mírovban Te is jelen voltál, biztosan beszéltetek az Esterházy temetésről, és ha már meglett volna az urna, akkor Csáky Pál nem ír szimbolikus temetésről. Sem Mírov előtt, sem utána nem volt semmilyen hír, hogy Csehországból a mártír gróf lánya megkapta édesapja hamvait, mert ezt biztosan nagydobra vertétek volna, de a szimbolikus jelző nem került be egyetlen hírbe, melyek a temetést propagálták. Ezért kételkedtem az urnát és a hamvakat illetően, hogy valóban Esterházy János hamvainak volt a temetése, és ebben Molnár Imre utólagos terjedelmes magyarázata sem győzött meg.
Mert már régóta nem hiszek Nektek, a 2007-es Esterházy emlékdíj ebben a hitemben teljesen megerősített, mert a díjra javaslásotok és a díj átvétele is egy nagy hazugság volt, az önös céljaitok eléréséért bármire képesek voltatok, akkor miért lenne ez másképp Esterházy János temetésével, ha nincs valódi ereklye, nem lehet valódi temetés, a szimbolikus pedig kárt okozhat a turizmusnak, gyöngülhet a „turistacsalogató” vonzereje.
De már a Zarándokközpont és a kápolna felszentelve várja a zarándokokat, az én kételkedésem pedig biztosan semmilyen kárt nem okoz az Esterházy turistaközpontnak, hisz a 2000 óta gyakran leírt figyelmeztetéseimet sem hallotta meg senki, mert akkor valóban „jó és helyes úton járhatna” Zoboralja. És a negatív reklám is reklám, még azt is valószínűnek tartom, hogy a valóságról írt írásaim ellensúlyozására több forint érkezett Zoboraljára, hogy több morzsát hullajtsatok el Ti és a Rákóczi Szövetség.

PB: Azt a pillanatot őrzöm meg szívemben, amikor a temetés szertartásaként az urnát családja, valamint 3 ország püspöke és másfél ezres tömeg kíséretében helyezhettük el az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnában.

Boldizsár, itt a földön még a pápát is meg lehet téveszteni, ismert Bezák érsek esete, akit nem is világi ügyeskedők végeztek ki, hanem egyházi méltóságok, a pápát ezek informálták Bezák érsekről, hasonló a helyzet Esterházy János családjával, a püspökökkel, egyházi méltóságokkal és nagyon sok magyarral Zobor-vidéken és általában.
Néhány éve az egyik magyarországi ismerősöm eljött a Generációk Találkozására, a rancsodon voltak elszállásolva, Kolonban meglátogatta az ismerőseit, utána én vittem volna vissza Alsóbodokra, de elég volt Pogrányba, ott volt a GT.
A rancstól és mindentől, amit ott látott és kapott, el volt ragadtatva, erre csak azt mondtam neki, hogy amiért Ő olyan jól érzi magát a Paulisz rancson, az én jövendő unokáim nem járhatnak majd magyar iskolába, mert a sok millió forint nem a magyar óvodákba, iskolákba és magyarság megmentésébe lett befektetve, hanem a Te turista paradicsomodba.
Már nem emlékszem, hogy reagált, de nekem elég volt, hogy megismerte az érem másik oldalát is, amit eddig nem látott, és gondolkozásra kényszeredett a szavaim hallatán, kinek segít a Paulisz rancs, mennyiben segíti Zoboralja magyarságát, segíti egyáltalán?!
Remélem a jövőben még lesz szerencsém Bíró László püspök úrhoz, váltani Vele néhány szót, ismertetni az érem másik oldalát, hogy mit szól majd ahhoz, hogy míg Te a családodnak magyar mennyországot teremtettél, az én unokáim és még sok-sok zoboralji unoka felnőttként magyar siralomházban élik majd le életüket. De a Ti „jó és helyes utatokon” már nem él sok generáció a siralomházban, ellenben a leszármazottaid sok századon keresztül, amíg él magyar a Kárpát-medencében, magyar paradicsomban élnek, hisz ez fogja éltetni őket!

PB: Az alsóbodoki szakközépiskola alapítójaként szomorúsággal tölt el: többszöri kezdeményezésünkre nem tudtuk elérni azt, hogy a központi iskola létrejöttéről és annak megvalósításáról tárgyaljunk.

Tipikus farizeus beszéd a szilveszterkor megjelent nyilatkozatod, felperzseltétek Zoboralját és sajnálkozol, és beöltöztetek tűzoltó nemzetmentőknek, ehhez gyomor kell és oroszbakancs bőr a képeteken!
Boldizsár, milyen referenciátok van a zoboralji alapiskolák szervezése kapcsán, mit értetek el az iskolák és magyarság megmentésében az elmúlt 20 évben, ígértetek sok mindent, de csak az ígéretek maradtak.
Mint ahogy Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke is megígérte a 3 gyerekét egyedül nevelő zsérei anyukának, aki Pőstyény helyett Érsekújvárba íratta gyerekét, hogy a szakközépiskola befejezéséig támogatja az iskoláztatását, de egyetlen fillért nem kaptak, ennyi volt Halzl József ígérete, szégyen és gyalázat!
Többször olvastam 100 magyar alapiskolás megmentéséről, akik a középiskoládban érettségiztek.
Boldizsár ezek a középiskolád nélkül is magyarul érettségiztek volna, mert támogatást kaptak volna (utazás, kollégium, étkezés és egyéb), sőt így sokkal több magyar középiskolásunk lenne, mert minden végzős alapiskolás támogatva lett volna, akiket meggyőztünk volna valamely magyar középiskola részére. Tehát elég szánalmas 100 megmentett magyarral dicsekedned, ha 200 a szlovák középiskolákban elveszett.
Az ezredfordulón teljesen leigáztátok Zoboralját, azóta nélkületek semmi sem történhetett, mások kezdeményezéseit mind megfúrtátok, a diáklétszám a harmadára csökkent, a beíratottak száma még ennél is nagyobb mértékben, a negyedére csökkent.
Ez a Ti érdemetek és bizonyítványotok, akkor mit akartok Ti az alapiskolákkal, nem volt elég az eddigi pusztításotok?!
Évente hányszor konferenciáztatok, gyűléseztetek a rancson és Ladányi nyitrai rezidenciáján, miről szóltak ezek (a fotók szerinti) jó hangulatú összejövetelek, mert 2000 óta semmit sem árultatok el, miközben Ladányi Lajos a Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatója is, de a honlap évek óta nem működik, pedig jutottak milliók a ZKIK működésére is?!
Nem középiskola kellett Zoboraljának, hanem magyar óvodák!
Ismered az iskolaalapító társad, Ladányi Lajos elhíresült kijelentését: hülyeség magyar óvodát kezdeményezni, ezt jelentette ki 1999-ben, mikor a kezdeményezésemre László Béla tanár úrral belekezdtünk a magyar óvodai foglalkozások hivatalosításába, amit a Ti társaságotok sikeresen megfúrt!
A következő évben egy busz óvodással és szüleikkel voltunk Deákin, először a templomban meghallgattuk a sekrestyés Merva Arnold bácsi történelmi előadását a Halotti beszéd megtalálásáról, voltunk a helyi magyar óvodában és fürödtünk a termálfürdőben. Összekapcsoltuk a jót a hasznossal, de a Ti territóriumotok kimaradt ebből, nem vehettek részt, mivel az „ellenségetek” szervezte, így neveztetek mindenkit, akit nemkívánatosnak tartottatok. Azóta hányszor volt részük az óvodásoknak, szüleiknek és az óvónőknek hasonló élményekben?
Épp a magyar óvodák hiánya miatt pusztulnak mind gyorsabban az alapiskoláink. Legutóbb 2016 szeptemberében már nem nyílt meg a zsérei magyar alapiskola, mert 2000-ben a helyi MKP elnökénél akadt el a kérvényezése a magyar óvodai foglalkozás engedélyezésének, de az iskolabezárás előtt 2 héttel Kolonban a Szent István ünnepségeteken Ladányi Lajost tapsoltátok MKP hívek, Menyhárt József elnökkel az élen, ezek vagytok Ti!
Nem középiskolára volt szüksége Zoboraljának, hanem a középiskolásaink támogatására (szállás, utazás, étkezés…), bármilyen magyar középiskolába járnak Pozsonytól Kassáig, mert ez megszokott volt Zobor-vidéken. Részükre az első pénzcsomagot én szereztem 2000-ben, de a 33000 koronát már a Ti társaságotok adta át a 33 elsős középiskolás szüleinek, mert ebben az évben igáztátok le teljesen Zoboralját, tapostatok el mindenkit, aki nem hódolt be Nektek. Azóta hányszor kaptak támogatást a nem alsóbodoki magyar középiskolás diákjaink?!
Nem középiskolára volt szüksége Zoboraljának, de nem is volt rá igény, ezt Lajos ismerte be a Pátria rádió egyik műsorában, de Duray Miklós, Halzl József, Lajos és Te úgy döntöttetek, hogy Zoboralján mindenképp alapítotok, ha törik, ha szakad.

PB: Sajnos, azt látom, hogy iskoláink létszámra évről évre fogyatkozik. Ezt a csökkenést egy központi iskola létrehozásával tudnánk megállítani a Nyitra-vidéken.

Épp ez az, amit központi iskola nélkül is meg kellett tenni!
Ha valaki az ezredfordulón azt mondja nekem, hogy 20 év múlva így néz ki Zoboralja, finoman csak azt mondtam volna, biztosan fáradt, rémálmai vannak, mert ez lehetetlen, hiszen még 500-500 alapiskolásunk és középiskolásunk van és legalább ennyi vagy még több házasulandó fiatal, ezekkel mindenképp meg kell menteni Zoboralját. Schindler 1200 zsidót mentett meg a haláltól, akiknek több ezer utódjuk született, kövessük a példájukat.
Sajnos azóta megtapasztaltam, hogy az identitásunkban óriási különbség van, nekünk harmatgyenge, ezt kellett volna a rendszerváltás óta felerősíteni, de ehhez program és stratégia kellett és őszintén és önzetlenül Zoboralja magyarságának sorsáért aggódó és tenni akaró személyek, de ezek nem Ti voltatok, ezt a lepusztult Zoboralja igazolja!
De nincs miért csodálkozni, mert Duray Miklós pártfogótok az Együttélés alapításakor (1990) beállt halottkémnek és Zoboraljáról kiállította a halotti bizonyítványt, Ti pedig, a megélhetési magyarok e szerint rendezkedtetek be, amíg, és amit lehet, ki kell facsarni a szülőföldből, ezt teszi épp most Ladányi Lajos Nagycétényben a magyar óvoda alapítása ürügyén.
Tudod mi lesz a következménye Lajos óvoda alapításának?
Ugyanaz, mint Kálazon, a magyarság pusztulásának felturbózása, s ha már nem lesz magyar óvodás, a turista központodnak fog konkurálni a turista szálláshelyekkel a Video Alapítvány. Tehát kivégzik a magyar iskolát, az óvodaépület-turistaszálló pedig várja majd a vendégeket, a haszon nem a nagycétényieké lesz, hanem Video Alapítványé.
Ladányi saját falujában, Kálazon már több mint 10 éve nincs magyar beíratott, ez az eredménye az oszd meg és uralkodj programnak, az Új Hajtás alapításának, a 2 Csemadok szervezetnek, az 500 magyar megosztásának.
Alsóbodokon, pedig az utóbbi 8 évből 6-ban nem volt magyar beíratott, jelenleg is csak 2 kisdiákkal működik a magyar részleg, pedig a népszámlálások szerint Kolon után itt voltak a legkisebb veszteségek a magyar lakosoknál, akkor mi történhetett, hogy a magyarok elfordultak az iskolájuktól?!
A középiskola alapítása nem növelte a beíratottak számát, a turistacsalogatók létesítése pedig kiválthatta a magyar iskola elutasítását!
De hogy lehet valaki iskolamentő szakértő az ilyen referenciákkal?!
A középiskola alapítása óta az irányításotok alatt Zoboralján csak lefelé van mind gyorsabban a szakadékba!
Ennek ellenére Esterházy János 50 éves jubileumán, 2007-ben az emlékplakett átvételekor az iskolaalapító társad, Ladányi Lajos ezt mondta ország-világ előtt:
… az, hogy most az iskola megkapta az emlékdíjat, azt jelenti, hogy jó és helyes úton haladunk. A magyar középiskolával tudjuk ösztönözni a magyar szülőket arra, hogy magyar alapiskolába írassák gyermeküket.
Jellemző rá, semmi szégyenérzete nem volt kiállni Esterházy János kivetített képmása és az emlékező közönség elé, és hazudni!
1999/2000-ben 461 alapiskolás diákunk volt, 38 elsős kezdte a tanévet, a 2007/08-as tanévben már csak 278 diákunk volt, ebből 23 elsős – Nagykér nélkül -, és erről állította az iskolaalapító társad, hogy jó és helyes úton jártok, és ezért az leépülésért javasolta a középiskoládat Halzl József Esterházy díjra!
Boldizsár, miért is kapta a Középiskolád az Esterházy díjat, mert a „jó és helyes utatoknak” köszönhetően a következő évben már csak 19 beíratottunk volt?!
Hol Terem a magyar elsős?
A központi iskola, ha a Ti társaságotok alapítaná, semmit sem oldana meg, mert ha csak arról van szó, hogy több iskola diákjait betereljük egy iskolába, a lemorzsolódás nem szűnik meg, mert más elképzelést nem olvastam Tőletek.
Üzenet Pék László úrnak

PB: Azt szeretném, ha az Esterházy János Zarándokközpont Felvidék Csíksomlyója lenne.

Merész, de teljesüljön a kívánságod Boldizsár, hiszen Te nem ismersz lehetetlent.
Mit vársz az alsóbodoki Csíksomlyótól, hogy megtelnek a magyar iskolapadok, amivel a középiskola alapítása előtt nagyban hitegettétek Zobor-vidék magyarságát és a pénzcsapok kezelőit, s amit a középiskoláddal még saját faludban sem sikerült teljesítened, vagy csak a szálláshelyek megtöltéséről van szó?!
De legyen a Zarándokközpont Felvidék Csíksomlyója, már nagyobb kárunk nem lehet belőle, és hátha meghallgattatik a Zoboralji fohász, Ne hagyd veszni Istenem, Ne hagyd Zobor-vidéket és megtörténik a csoda, Zobor-vidéket nem hagyja elveszni a Jó Isten, bár a társaságotoknak köszönhetően nagyon kevesen imádkozzák Zoboralján, ezért nincs is mit teljesítenie!

PB: A 2018. szeptember 15-én zajló következő püspöki főmisén szeretném, ha megszólalnának Esterházy János lelki üdvéért azok a harangok, melyeket az ő tiszteletére szeretnék öntetni és elkészíttetni. Nincs annál nagyobb áldozat, mint aki önmagát adja övéiért, ezért mindenképpen az Esterházy Zarándokközpont területén felállított harangtoronyban megkonduló harangok megvétele az elsőrendű célkizűzéseim közé tartozik. Szeretnénk felhívást intézni a Kárpát-medence magyarságának közösségeihez, hogy közadakozásból elő tudjuk teremteni az anyagiakat a nagyharanghoz. Mindez rajtunk múlik!

Ezt nagyon jó ötletnek tartom, már tavaly is szólni kellett volna a lélekharangnak, de már idén sikerül és a harangzúgással tudatjátok, hogy Zobor-vidékéről évente eltávozik úgy 250 magyar lélek, miközben csak 100 gyerek születik a magyar iskolák részére, de nem egy éven, hanem lassan 10 év kell ennyi magyar születéséhez.
És ez a Ti érdemetek, hogy magyarok helyett szlovákok születnek, mert csak saját megélhetésetekkel voltatok elfoglalva, ezen kívül semmi sem érdekelt Benneteket, csakis a pénz és a hatalom.
A magyar óvodákba, óvónőkbe, alapiskolákba, pedagógusokba, középiskolásainkba, egyetemistáinkba, szülőkbe és gyerekeikbe kellett volna befektetni a Zoboraljára érkező forintok nagy részét, hogy a magyar alapiskoláink sokkalta jobb minőségűek legyenek a szlovák iskoláknál, hogy ezáltal minden magyar család, de vegyes család is a jobb minőségű magyar iskolát válassza csemetéjének.
Boldizsár ezt miattatok nem lehetett megvalósítani, de kongjanak, zúgjanak a harangok!
Ballada a zoboralji iskoláról

PB: Örülnék, ha az Esterházy János Zarándokközpont hozzájárulna a magyar egység megteremtéséhez. Volt már több próbálkozás pártjaink megegyezése érdekében. Hiszem, hogy Esterházy János szellemisége, példája inkább összeköt bennünket, mint szétválaszt. Ennek szellemében még sok a tennivalónk felvidéki magyarságunk megtartása és megőrzése érdekében.

Boldizsár, Esterházy szellemisége szerint kellett volna az elmúlt évtizedekben élni és dolgozni a megmaradásunkért, nem pedig Duray Miklós oszd meg és uralkodj programja szerint szétverni minden településen a magyarságot, eltaposni mindenkit, akit akadálynak tartottatok, nem hódolt be Nektek!
Böjte Csaba nyitrai látogatása megtöltötte a Szent László király templomot, Ti is jelen voltatok a keresztapátokkal, de máskor nem tiszteltétek meg a Szent László emlékmisét. Valahol írtam, hogy mellettetek Böjte atya sem rúgott volna labdába Zoboralján.
Az I. Zoboralji Magyar Szülői Bál megnyitóján 2000. jan. 15-én először beszéltem nagy nyilvánosság előtt a vészhelyzetről:
Üdvözlöm Önöket az I.zoboralji magyar szülői bálon. Hat hete, dec.2-án fogadta el a NyVCA munkabizottsága javaslatomat, hogy a beíratások előtt szervezzük meg ezt a magyar bált. Sikerült. Itt vagyunk. Habár szórakozni jöttünk, hisz erre van a bál, a szórakozás mellett, beszélgetés közben nem feledkezhetünk meg a Nyitra-vidék illetve Zoboralja problémájáról, arról, hogy évről-évre csökken a létszámunk. Szórakozni jöttünk, de ezzel a találkozóval azt is megcéloztuk, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, Céténytől Lédecig, Zsérétől Verebélyig, hogy keressünk valamilyen megoldást, amivel megfékezhetnénk a beolvadásunkat, hogy ne fordulhasson elő többé, mint tavaly Lédecen, hogy megszűnik egy magyar iskola. Mert a magyar iskolák megszűnésének következményeit éppen mi, az ebben a régióban élők látjuk és tapasztaljuk a legjobban. Látjuk a Kálazhoz közeli falvakban, Vicsápapátin, Egerszergen, Béden, Menyhén, hogy mit okozott a magyar iskola hiánya. Mit tehetnénk, hogy néhány évtized múltán Nyitragerencsérre és Alsócsitárra ne csak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok emlékeztessenek.
és a középiskolásaink támogatásáról:
A Rákóczi Szövetség és a Pedagógus Szövetség által kidolgozott beíratási program segíthet a magyar iskolákba beíratkozó gyerekek számának emelésénél, vagy legalább a mostani szinten tartásánál. A programból adódóan támogatásban részesülnek a leendő elsősök, támogatást kaphatnak a beutazók, és sikerült elérnünk, hogy bekerüljön a magyar középiskolások támogatása – kollégium, utiköltség. De a legtöbbet mi tehetünk…
Ez volt az első és utolsó szülői bál, számomra nagyon emlékezetes, mert olyan adagot kaptam vacsorára, hogy meg sem tudtam enni, mert elsózott csont és mócsing volt. Másfél évvel az MKP létrejötte után sikerült olyan gyűlöletet szítani Zoboralján, amit addig az életemben nem érzékeltem magyarok között, de a kálazi szervezők kinyitották a szemem. Ekkor úgy 15-16 hónapja voltam a Célalap vezetője, de már nem sokáig, a Csemadok után (1995) 2000-ben az MKP-t és a Nyitra és Vidéke Célalapot is magatok alá gyűrtétek, Duray Miklósnak és Halzl Józsefnek hathatós segítségével.
Ez az írásom jól érzékelteti mit műveltetek: Tisztelt Zoboralja Teljhatalmú ura!
Először 1995-ben a Csemadokban eltapostátok Jókai Mária tanítónénit, de 2008-ban felhasználtátok őt a Párta, párta lakodalmas műsor bemutatásához, mert Ő a jogtulajdonosa az UNESCO díjas (1980) műsornak, de bocsánatot senki nem kért tőle!
S mire kellett ez a bemutató?
Ladányi Lajos megkoronázásához, a koloni Makovecz amfiteátrumban a Magyarok Szövetsége tette fejére a koronát!
De már nincs szükség Jókai Máriára, a Párta, pártából lett Zoboralji lakodalmas, ami plagizálása a Párta, pártának, ez pedig sima csalás!
Emlékszel, mikor eljöttetek Kolonba rendreutasítani, hogy hagyjam abba az írást, mert bíróság elé juttat a parlamenti képviselő Lajos? Erre azt feleltem, így legalább hivatalos okmány lesz arról, hogy egy megélhetési magyarnak tartom.
És emlékszel 2004-re, mikor Lajossal ismét Kolonba jöttetek a Földrajz tanárok részére szervezett találkozó ellenőrzésére? Ezt akkor így jegyeztem le: már csak hosszú fekete bőrkabátok, géppisztolyok és karszalagok hiányoztak, sajnos nem találom ezt az írásomat.
*Olyan légkört teremtettetek, hogy senki nem mert megszólalni, mert voltak besúgóitok, jobban ismertétek az autók rendszámait, mint a tulajdonosok, lenyomoztátok azok számítógépeinek az IP számait, akik a valóságról írtak és Rólatok. Valódi személyi kultuszt építettetek ki az MKP támogatásával, Duray védnöksége alatt és szervezésében.
Egy alkalommal arról vitáztunk 4 órán át, hol és kinél voltunk, beteglátogatóban voltunk a járási alelnökhelyettesünknél, Laczika Istvánnál, s miért voltunk ott, miről beszéltünk?!
Ebből elegem lett, hogy minden gyűlésen órákat baromságokról vitázzunk, fél évvel az alakulása után ki akartam lépni az MKP-ból, de a barátaim lebeszéltek, és jól tették, mert így saját tapasztalatból tudom, hogy működött Duray Miklós „oszd meg és uralkodj” programja, ha kiléptem volna, én is kétkedve olvasnám ezeket, az lehetetlen, Duray Miklós szervezte Ladányinak Zoboralja leigázását, de ez van, valóságos személyi kultusz építettetek.
László Béla tanár urat, az MKP járási elnökét, kétszer lemondásra kényszerítettétek, vagy mellétek áll velem szemben, vagy leváltjátok, inkább lemondott, másodszor már véglegesen levélben, sajnos a lemondó levele tartalmát nem ismerem, de remélem utólag elmondja mi állt benne.
Durayista Ladányi-Paulisz diktatúra dúlt Zoboralján, 2004-ben megjelent Alsóbodokról egy levél az Új Szóban
Képviselő vagy kiskirályok? címmel, Gyepes László név alatt, kiderítettétek, hogy a név hamis, az Új Szó kiadta a postázott levelet, és kinyomoztátok a valódi szerzőt, akit aztán megzsaroltatok, be kellett hódolni, még az Új Szó főszerkesztője is belement ebbe a mocskos játékba.
Amíg nem volt meg az igazi szerző, addig engem gyanúsítottatok, és én vállaltam volna, nem kellett volna bevallani, mert csak a valóságot írta. S mint a levélben olvasható, valóban úgy működtek a dolgok Zoboralján, aki polgármester nem támogatta a Ladányi klánt, az csak álmodhatott az állami támogatásról. A szennyvízcsatorna projekt már aláírás előtt volt Miklós László minisztériumában, de még sem lett aláírva, mert elintéztétek, s utána még Neked állt feljebb, hogy a kollégiumodat nincs hova bekötni!
És tudok azokról a mocskos, rágalmazó levelekről, melyeket azokról írtatok, akiknek kinyílt a szeme és otthagyták a társaságotokat. Ezek bombaként hatnának, mint a valóságot bemutató dokumentumok, de egyelőre senki nem vállalja a nyilvánosságot, pedig csak így lehet változást elérni!

Az internetes Felvidék Fórumon 2005-ben nyitottam Zoboralja iskolái témát, az első válaszotok ez volt: „uncsi vagy BG, egy nevető emotikon kíséretében, sot egyenesen paranojas..“, de az én paranoiám nem juttatta Zoboralját a szakadékba, hanem az ilyen névtelen gazemberek!

Egy év múlva feltettem a Zoboralja portálra a Nemzetstratégiámat, ezt kellett volna kibeszélni és végleges formába önteni, de nem volt akarat, mert Ti „jó és helyes úton jártok”!
Kálaz után 10 évvel ismét nagy nyilvánosság előtt a nyitrai Szent László király templomban figyelmeztettem a végveszélyre:

A gyerekszaporulat megduplázására 2013-ban javasoltam a Zoboralji Magyarok Autonóm Közössége projektet, de nem kellett, mert a „nemkívánatostól” van, a következő évben a Ti társaságotok szervezett iskolamentő fórumot, melyen Fibi Sándor moderátorként belém fojtotta a szót.
Mi lesz a szórványokkal?/

A magyargyűlölő Slota a regimentjével 100 év alatt nem okozott volna annyi kárt, mint Nektek 20 év alatt sikerült.
Benesnek nem sikerült megtisztítani Szlovákiát a magyaroktól, de a Duray-Halzl-Ladányi-Paulisz társaságnak sikerül megtisztítani Zobor-vidéket, Benes és Slota díjat érdemeltek, nem magyarság díjakat!
A középiskola létrehozására semmi szükség nem volt, az alapítása kifejezetten káros, de befejezett tény, mint az Esterházy turista központod. S már többször írtam, ha felállna egy fiatal mentőcsapat, akik nincsenek megfertőzve a „jó és helyes utatoktól”, létrehoznák a Zoboralji Magyarok Autonóm Közösségét, egyáltalán nem foglalkoznák Veletek, csakis ezeket segíteném, ha igényelnék, az összes forint a Tiétek lehetne, hisz így is a Tiétek, van elég forrás, melyekből meríthetnének!
Végezetül köszönöm Neked és Lajosnak, hogy 2000 tavaszán elutasítottátok a Célalap munkabizottságán tett javaslatomat (mint szokásotok szerint mindent), hogy fontos lenne honlapot indítani Zoboraljának. Ekkor már eléggé kiismertelek Benneteket, nem erőltettem tovább, egyedül megcsináltam, csak hogy tudja Zoboralja magyarsága és mások, hogy jutottam a Zoboralja portálhoz!

Balkó Gábor, Kolon
2018. febr. 28.

* Utólag kiegészítettem egy dokumentummal, Új Szó cikkel, mely az én tudósításaimat igazolta. Egyelőre piros színű betűkkel, akik még előtte olvasták, gyorsabban megtalálják.
2018. márc. 1.

Fotó: Tóth Lehel Ferencz

Kapcsolódó írások:
Teljesítették gróf Esterházy János végakaratát
Esterházy János emléke előtt tisztelgett Áder János köztársasági elnök Alsóbodokon
Áder János Alsóbodokon
Esterházy János emlékérem Paulisz Boldizsárnak
Esterházy kápolna és zarándokhely a Paulisz rancson