Felcsendül a dal Zoboralján – Csehi, 2011. máj. 28-29.

Felcsendül a dal Zoboralján – Csehi, 2011. máj. 28-29.

Nyitracsehi – A felvidéki település volt a házigazdája annak a kétnapos rendezvénynek, amely programjain vilonyaiak is részt vettek. (május 28-29).
Az elmúlt évekbeli pogrányi, majd zsérei meghívása után ezúttal testvértelepülésünkre invitálták a Vilonyai Népdalkört.
Az első nap került átadásra a bővített, felújított Nyitracsehi Alapiskola (amely idén ünnepli negyvenedik születésnapját) és egy új, többfunkciós műfüves sportpálya. Az ünnepségen részt vett Bugár Béla a Híd-Most szlovákiai magyar párt elnöke, aki Száraz Vendel Csehi község polgármesterével vágta át a település címerével ékesített szalagot.
A szombati nap főzőversennyel és kispályás focival telt, ám sajnos az eső kitartóan áztatta a résztvevőket. A szombati program része volt Liszi Vanessza aerobik bemutatója, aki tavaly világbajnoki címet szerzett az Egyesült Államokban. A helyi kislány két éve Vilonya vendége volt, az akkori gyermekcsoporttal nyaralt településünkön.
A második nap a kulturális programokról szólt. Ebédidőre érkezett a Vilonyai Népdalkör, akiket a kultúrházban láttak vendégül a rendezők.
A szabadtéri színpadnál először egy fúvószenekar lépett színpadra, majd őket követte sorrendben a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport, a „Széll fújja pántlikám” gyermek tánccsoport, a Vilonyai Népdalkör, az Alsódoboki Asszonykórus, a Kadarka Nagycétényi Férfi éneklőcsoport, valamint a Zsérei Zsibrice Hagyományőrző Csoport. A műsor Bús Kati nótaénekes és a Sramli Kings együttes fellépésével végződött.
A felvidéki meghívás a helyi önkormányzaton túl a Nyitracsehin élő Varga Szilviának köszönhető, akinek segítségével a magyar-magyar kapcsolatok tovább bővülhettek, színesedhettek.

Ebben az évben  a Vilonyáért Egyesület és a Vilonyai Népdalkör közös júliusi rendezvénye keretében találkozhatunk felvidéki barátainkkal, amikor többek közt testvértelepülésünkről, Nyitracsehiről is várunk vendégeket Vilonyára.

Kardos Sándor, Vilonya

2010

Related Photo Galleries