Farsangi dalos délután Vicsápapátin

Farsangi dalos délután Vicsápapátin

Farsangi dalos délután

A Vicsápapáti Nefelejcs Folklórcsoport 2011. február 6-án farsangi dalos délutánt rendezett a helyi kultúrházban, melyen  bemutatta a régi  szokásokat, énekeket, táncokat. Nagy meglepetésre a kultúrház nézőtere megtelt, a közönség nagy tapsal jutalmazta a folklórcsoport fellépését.
Itt a farsang, az év legvidámabb része. Az asszonyok, tollfosztásból hazamenve, látták, hogy az emberek még a kocsmában mulatnak,  zengtek a vidám énekek.
A farsang idején volt a legtöbb lakodalom, amely három napig tartott.
Első nap a násznép énekszóval vitte a menyasszony kelengyét, a piros díszítésű párnákat és a dunyhát a vőlegény házába. A kelengye nem olcsó, pénzzel kellett kiváltani, de nem aprópénzzel, amely a padlón elgurul, hanem értékes bankóval.
Második nap, az esküvői szertartás után kezdődött a lakodalom-vigadalom.
Harmadik nap a menyasszony házától elindult a násznép vicces énekek kíséretével. Reggelit vittek a fiatal menyecskének, hátha az anyós nem adott neki enni, és egyúttal megnézték, jól bánik-e vele.
A forró nyár után itt az ősz. Már csak a szőlődombokon hallani hangos beszédet, vidám éneket, elkezdődött a szüret. Az édes must megtölti a hordókat, érlelődik, és zamatos borrá változik. A munka befejezése után a gazdag szőlőtermést áldomással ünnepeljük és borkóstolóval bevégezzük.

Nefelejcs a nevünk, hogy el ne felejtsük a szép dalokat, táncokat, hagyományokat. Remélem,  hogy még sokáig ragyogni fognak a díszes konty gyöngyei a napsugárban.

Jánoska Gabriella