Zoboralji Magyarok Kerekasztala – Kolon – 2013. febr. 16.

Zoboralji Magyarok Kerekasztala – Kolon – 2013. febr. 16.


Esemény részletek


Zoboralji Magyarok Kerekasztala

Nem tudtam aludni, a tegnapi kerekasztallal bevégeztetett, Zoboralja már nem támad fel!
Mert azokról, akik ebbe a katasztrófális helyzetbe juttatták, nehezen tudom elképzelni, hogy teljesen megváltoznak és mostantól önzetlenül csakis Zoboralja megmaradásáért fognak dolgozni, bárcsak tévednék!
Sok éven át, mikor Zoboralja került szóba, az iskoláink, az asszimiláció, mindig összeszorult a torkom, a sírás fojtogatott, tegnaptól már nem sírok, ez pedig a beletörődést jelenti, nincs erő, legalább is nekem már nincs erőm, hogy jó útra mozdítsam a szekeret.
Nem értem, hogy lehet 12 év alatt hagyni kivérezni egy régiót?!
Pontosabb megfogalmazás, hogy lehetett asszisztálni Zoboralja kivégzésében?!
Nem a szlovák állam, sem slota nacionalistái ütötték ki Zoboralját, hanem „magyarok“, emkápésok, csemadokosok, rákóczisok, célalaposok, ezek tartották Zoboralján a gyeplőt és továbbra is ők tartják!!!
Nem értem, miről tárgyaltak 12 éven át a Paulisz ranchon és Ladányi rezidencián, mikor 2 zoboralji felsőtagozatos iskolát a bezárás fenyeget + a nagykérit?!
S mint ha semmi sem történt volna, ne hátra nézzünk csak előre, hagyjuk a múltat!
Miért hagyjuk a múltat, nem hagyni kell, hanem elemezni és tanulni belőle, mert a múlt következménye a jelenlegi katasztrófánk, és a múltat valakik irányították, szervezték, és azok a valakik továbbra is irányítani fogják és szervezeni azt a Zoboralját, melyet a szakadékba irányítottak.
Nem Tokár Gézára volt szüksége Zoboraljának, Géza azoknak kellett, akiknek nem tiszta a lelkiismerete, nehogy már az előző 12 évet számonkérjük rajtuk, a fővezérek meg sem jelentek, mert mivel magyarázták volna „a jó és helyes utat“, mely a végzetet jelenti Zoboraljának?!
Tegnap nem Tokár Gézára volt szüksége Zoboraljának, hanem lelkiismeret vizsgálatra, őszinteségre nem hamisságra, s főleg becsületes önkritikára!
A jelenlévők között voltak, akik őszintén Zoboralja megmentéséért jöttek a koloni kultúrházba, de voltak, akik Zoboralja irányításának megtartásáért voltak jelen, és az utóbbiak elérték céljukat, továbbra is kézben tartják sorsunkat, sajnos, ezért nem látok reményt a feltámadásra!!!

Tegnap éjszaka ezt tettem fel a facebookra:
Egyelőre annyit, békés légkörben meghallgattunk több beszámolót-véleményt, az alapiskolás diákok létszámát ismerve a tetőzet lángol, sikerül-e időben eloltani, nehogy beomoljon, erre az év végén lesz válasz.
De volt egy kisebb nézeteltérés, mikor azt mondtam, hogy a beíratásokat a Szülői Szövetségeknek kell szervezni, hiszen őket érinti, a gyerekeikről van szó, ne a Célalap vagy a Rákóczi Szövetség irányítsa, Nagy Gábor atya keményen közbeszólt, védelmébe vette a Rákóczi Szövetséget, s ezáltal a Célalapot.
Mit kellett volna mondanom, megdícsérni a Célalapot, hogy jól dolgoznak, egyelőre még csak a szakadék szélén billeg a 2 felsőtagozatos iskolánk?!
Aki Zoboralján védelmezi a Rákóczi Szövetséget és a szlovákiai fiókját, a Nyitra és Vidéke Célalapot, Paulis középiskolájának alapítását és a közéletet másfél évtizede uraló társaság tevékenységét, azok legitimálják Zoboralja kivégzését!

Balkó Gábor
Kolon, 2013. febr. 17.
_____________________________________________________________________________________________________
Hírek.sk: Megalakult a Zoboralji Magyarok Kerekasztala – videó

Haldokló Zoboralja
Kiútkeresés
Zoboralji Magyarok Kerekasztala

Tavasszal a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a népszámlálási adatokat, ismerjük a szomorú valóságot, a 2001-ben elszenvedett 47000-es veszteséget tavaly jócskán túlléptük, 62061, már csak 458467-en vallottuk magunkat magyarnak.
A szórványokban sokkal rosszabb a helyzet, így Zoboralján is, ezért ha azt akarjuk, hogy az unokáink és azok unokái, utánunk még sok generáció magyar iskolába járhasson és magyarságát megvallhassa, akkor meg kell találnunk a módját a beolvadásunk megfékezésének és ez csakis közös erővel, egységben lehetséges.
SODRÓDUNK ÉS MORZSOLÓDUNK, ismét 3-al bővült a magyarlakta települések száma, melyekben kisebbségbe kerültünk, már csak 4-ben vagyunk 50% felett és 5-ben többségben, az elveszettek számát inkább nem említem. Bíró László püspök úr a nagycsaládosoknak tartott előadásában mondta:
NE CSAK SODRÓDJUNK, DE LEGYÜNK FŐSZEREPLŐI ÉLETÜNKNEK, HITBEN, CSALÁDBAN ÉS MAGYARSÁGBAN!!!
Ezért kérek mindenkit, aki felelősséget érez szülőföldünk magyarságáért, akinek van ötlete-elképzelése mit és hogyan tenni az asszimiláció ellen,
jöjjön 2013. febr. 16. – 16:00-ra a koloni kultúrházba
/az eredeti időpont 2013. jan. 6. – 15:00 volt/
közösen biztosan találunk megoldást, felvázoljuk elképzeléseinket és ötleteinket, melyek összefogással megvalósíthatók és eredményesek lehetnek.
A zoboralji települések első írásos emlékének 900 éves évfordulójára, melyet idén ünneplünk, fel kell állni egy csapatnak, akik kidolgozzák a túlélési stratégiánkat és koordinálják ennek a megvalósítását, ha azt szeretnénk, hogy az 1000 éves jubileumot Huba vezér honfoglalóinak leszármazottai megünnepeljék. Ez nem paranoia, mint ahogy a neten titulálnak, valós végveszély, utolsó lehetőség a változtatásra!
Akinek nincs is ötlete, de kész segíteni, azok jelenlétére is szükség van és mindenkire, aki magyarnak érzi és vallja magát.
Évtizedek óta szuggerálják nekünk, hogy Zoboralja már elveszett, halott, EZ NEM IGAZ, mert ha a ruszinok gyarapodni tudtak 38%-al és a lengyelek is, akkor kin múlik, hogy ez Zoboraljának is sikerüljön, csakis rajtunk!
És sikerülni fog!
Megjegyzem, nincs szándékomban semmilyen funkciót elfoglalni és nem is vállalok, ha igény lesz rá, segítek, a 20-30-40-es korosztályoknak kell kézbe venni az irányítást és szervezést.

Balkó Róbert, Kolon polgármestere javasolta a Zoboralji Magyarok Kerekasztala megnevezést.

Kérem a mind nagyobb részvételt
Balkó Gábor
2012. dec. 3.
___________________________________________________________________________________________________

Hat héttel későbbi időpont, böjti időszak, több idő a felkészülésre, a téma adott, az asszimiláció megfékezése ill. a magyar iskolák megmentése, az ötleteiket-elképzeléseiket, amit majd előadnak, írják is le, a koordinációt vállaló csapatnak megkönnyítik a munkáját.

Segítségül néhány fontos kérdés, melyekre meg kell találnunk a JÓ VÁLASZT:
Mi az oka, hogy a magyar alapiskolák diákjainak létszáma 15 év alatt több mint 60%-al csökkent és mit kellene tenni ennek a megfékezésére, megállítására?
Mi az oka, hogy sok magyar család szlovák iskolába adja gyerekét, mivel érhetjük el, hogy magyar családból a gyerekek mindig magyar iskolába járjanak?
Mi az oka, hogy a vegyesházasságokból elenyésző a magyar iskolába íratott gyerekek száma, mit tehetünk, hogy az arány fele-fele legyen, és a család minden esetben kétnyelvű legyen?
Mi az oka, hogy magyar iskolákat végzett fiatalok az egymásközti kommunikációban mind gyakrabban beszélnek szlovákul, mit kell tenni az identitásuk erősítésére?

Akinek van javaslata a megbeszéléssel kapcsolatban, amivel növelhető a megbeszélés sikere és ezáltal segítheti a magyar közösség megerősödését, küldjék el a zoboralja@zoboralja.sk címre, kiegészítem a felhívást.

Beszéljenek a problémákról odahaza, társaságban, szólítsák meg barátaikat, ismerőseiket, rokonokat, terjesszék a felhívást és hozzák az ötleteket minél nagyobb számban a kerekasztal megbeszélésre.

Balkó Gábor
2012. dec. 19.

zoboralji-magyarok-kerekasztala-2013-plakat

Related Photo Galleries