Tiszteletadás az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt-2018-Nyitrai temető

Tiszteletadás az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt-2018-Nyitrai temető

A csunya idő sem volt akadálya az 1848-49-es megemlékezésnek a hősökre.

Elsőként Szabó Denisz állt Erdősi Imre, branyiszkói hős pap sírja elé, Petőfi Sándor: Élet vagy halál c. versével nyitotta az ünnepi műsort.

Mészáros Ferenc, Nagycétény polgármestere köszöntötte a megemlékezőket, elmondta milyen fontos nem elfeledni 1848-49 hőseit.

Mikle Arnold, a Híd járási elnöke ünnepi beszédében végigkalauzolt a forradalom és szabadságharc eseményein.
” Ünnepelni jöttünk! 1848 forradalmárait ünnepelni… március van ismét, emlékezzünk meg elődjeinkről, a dicső multunkról….”

A Nagycétényi Kadarka Éneklőcsoport Kossuth nótával járult a tiszteletadáshoz.

Fehér Sándor docens történelmi ismertetője ismét a magyar szívekhez szólt, amiről alább meggyőződhetnek:

Először a Híd koszorúzott, Zsebi József, Zsére polgármestere és Mikle Arnold, a Híd járási elnöke.

“Ibolyáját a kelő tavasznak tegyük a honvéd sírjára” – A Iuven nevében Kucsera Noémi, Varga Ivan és Szabó Denisz teljesítették Dingha Béla kérését.

A Kadarka nevében Kucsera István és Mészáros István hajtottak fejet a hős pap sírjánál.

Nagycétény község nevében Mészáros Ferenc polgármester és Szekeres László egyetemi tanár helyezte el a nemzeti színű koszorút

A lélekemelő beszéde után Fehér Sándor vezetésével tiszteletünket tettük néhány 1848–49-es hős sírjánál, közben néhány nyitrai neves személyiség sírja előtt is megállt és ismertette kit tisztelhetünk a személyükben, azt is említette, hogy már több magyar sírkereszten táblacsere történt, és a magyar nevek szlovákul kerültek a táblára, ha felkerültek.
Több honvéd sír gondozatlan volt, benőve gazzal, cserjékkel, bokrokkal, a rendbetételüket és gondozásukat a fiatalokból álló VITA PUBLICA Polgári Társulás vállalta.
De a sírhelyekért fizetni kell, s nehogy a város megszüntesse, mert nincsnek leszármazottak, így nincs aki kifizesse!
Ismét jó érzéssel indultam haza a valóban zoboralji magyar rendezvényről, mely elsősorban az 1848-as hősökről szólt és a nyitrai és vidéki neves személyiségekről, nem pedig egyes emlékezőkről!

Balkó Gábor
Kolon

Related Photo Galleries