Szent László tisztelőinek találkozója (2004.06.25.)

Szent László tisztelőinek találkozója (2004.06.25.)


Esemény részletek


Szent László emlékének élesztése

A “szeretet lovagja” tiszteletére tartott magyar nyelvű szentmisét június 25-én Nyitrán a piaristák Szent László templomában Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes. A szentmisén több száz hívő volt jelen a Zoboraljáról. Vicsápapáti, Csitár, Felsőaha és Zsére népviseletben jelent meg a jeles ünnepségen, de Pogrányból, Menyhéről, Bodokról, Nyitracsehiből és természetesen Nyitráról is érkeztek hívők, hogy együtt ünnepeljenek.
A szentmisét gazdagon átszőtték a népénekek. Jáki Sándor Teodóz atya beszédében Szent László tiszteletére és a saját hivatásunk teljesítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. “Bajor Gizellát Nyitrán fogadta Szent István. Azt szerette volna elérni, hogy leendő felesége első emléke az országról, ahol élni fog, valami gyönyörű szép legyen. Az itteni várban kérte meg kezét. Szent László is szívesen tartózkodott itt. Az ő életpéldája arra figyelmeztet, hogy ne felejtkezzünk el saját hivatásunkról. Megkaptuk Jézus Krisztustól az örök élet ígéretét. Szent László biztat bennünket, hogy ne csüggedjünk el, hanem haladjunk előre életutunkon. Én először 1974-ben láttam meg a hegyet, később pedig sokszor felmentem oda, hogy rácsodálkozzak Isten szépségére és jóságának ragyogására. Isten ajándéka, hogy katolikus családban nevelkedünk, és az Egyházhoz tartozunk. Ne feledkezzünk meg az imáról. Itt most több százan énekeltünk együtt. Tudjuk azt, hogy aki énekel, kétszer imádkozik. Az énekünk úgy száll fel Istenhez, mint a tömjénfüst az égbe. Fontos, hogy a lelki öröm soha ne hiányozzon életünkből.”
Az ünnepélyes ceremóniát követően Pécsi Dániel a Szent László Lovagrend képviseletében tartott előadást. Pécsi Dániel a Zoboralja régi barátja, két éve Zsére díszpolgára. A Lovagrend két nappal később, Szent László napján a budapesti Szent István-bazilikában lovagokat avatott. A fő ceremóniamester Árva Vince pálos rendfőnök volt.
Mint azt Pécsi Dániel beszédében is elmondta: a rend célja, hogy a Szent Lászlóhoz fűződő hagyományokat újraélessze. “Azokkal a helyekkel, ahol Szent László életében megfordult, mindenféle politikai pártérdekek mellőzésével fel szeretnénk venni a kapcsolatot. Szent László Nyitrán adta át lelkét a Teremtőnek, ezért ez a szép ünnepség is az ő tiszteletére szentelt templomban zajlott le. Az oltárkép épp azt a szép jelenetet ábrázolja, amint vizet fakaszt a sziklából. Remélhetőleg a Zobor hegyi forrás újra a köztudatba kerül, és talán a mi hatásunkra is zarándokhellyé válik a magyarországi és más katolikus csoportok számára. Az a célunk tehát, hogy a helyek, ahol Szent László megfordult, zarándokhellyé váljanak. Szeretnénk kiépíteni a kapcsolatot Lengyelországgal, Somogyvárral, Esztergommal, Nagyváraddal, Tordával. László király célja az volt, hogy a Kárpát-medencei népek békében éljenek. A mi célunk is az, hogy a Zoboralján élő szlovákok és magyarok egyaránt megtalálják Szent Lászlóban azt a királyt, aki a szeretet lovagkirálya volt.”
Az előadást követően az ünneplő sereg énekelve vonult a Zobor hegyi Zoerard és Benedek-kolostortemplomhoz, ahol a kálaziak köszöntötték Teodóz atyát 75 éves születésnapja alkalmából, majd megkóstolták a Szent László-forrás vizét, a fiatalabbak pedig a két remete barlangjához is felmerészkedtek.
Maga Ferenc, a főszervező szerint az itt élők közül sokan nem ismerik a Zobor hegy szépségét és a környék történelmi gazdagságát. Ez volt az egyik oka, amiért megszervezték a napot. Azt is elárulta, hogy jövőre még nagyobb szabásúra tervezik az eseményt.

Czigler Mónika
Remény – 29.szám