Pincék nyitott napja – Nagykér – 2014. júl. 12.

Pincék nyitott napja – Nagykér – 2014. júl. 12.


Esemény részletek


Sem a netes újságokban, sem a facebookon nem találkoztam a "nyitott pincékkel", a Vinum de Colon egylet elnöke, Balkó György említette ezt a rendezvényt, melyre aztán közösen mentünk.
A rajtvonalnál három elbűvölő fiatal hölgy fogadta a vendégeket, akik a bűvölet hatására több kupont vásároltak, mint tervezték, de nem vesztek kárba, sőt kevés volt a sok minőségi bor kóstolására.
A pincékhez aszfaltos út vezet, víz és villany bevezetve, a pincék ill. borházak-vikendházak egymás mellett sorakoznak, némely részen kockák, kemencében sült a lángos, bográcsokban gulyás, és minden asztalon pogácsa és egyéb. A magas fák árnyékában kóstolgathatták a "kéri leánykát" és egyéb borfajtákat, a gazdákkal megbeszélhették a borkészítés csínját-bínját. A borkóstolás egyfajta tapasztalatcsere a szőlő gondozása és bor készítése kapcsán, az efféle találkozások a szőlészet és borszakma fejlődését segítik.
Sok ismerőssel találkoztunk, akik szintén elismerően szóltak a "kéri nyitott pincékről".
Néhány pincébe benéztünk, a hőmérséklet 11-14 fok volt, régi hordók, de már sok helyen rozsdamentes acélhordóban tárolják a bort, melynek lezárása úgy van megoldva, hogy amennyi bort kiengednek a hordóból, annyit süllyed a fedele, így a bor mindig friss marad, mivel nem érintkezik levegővel. Tehát néhány helyen a hordók mellett és a penészes falak között volt a degusztáció és a szakmai része az exkurziónak .
Már sötétedett, mikor a legutolsó nyitott pincébe benézhettünk, Árpád vezérrel és a Honfoglalással találtuk magunkat szemben, de ott volt II. Rákóczi Ferenc is, és a sok diplom mellett a Nemzeti Himnusz, és megtudhattuk, hogy 1932-ben 59-en születtek Nagykéren, a névsor bekeretezve hirdette ezt az áldást, a borok pedig ízlettek a kóstolóknak, már a nótázás csiklandozta a hangszálaikat, de este 10 óra közeledett, erről le kellett mondaniuk, s még úgy is volt egy "zárt pince", melyet meg kellett látogatnunk, itt fejeződött be az 5 órás kéri nyitott pincék látogatása, – azzal a benyomással jöttünk el, hogy jövőre ott leszünk!

BG

Ui.
A nagykéri nyitott pincék a helyi borászok kezdeményezése, amit ki kellene terjeszteni egész Zobor-vidékre, közösen megegyezni az időpontokban, ezáltal bemutatkoznának a falvak borászai…

A koloni nyitott pincékről ITT

Nagykéren található Árpád vezér pincéje, a koloni szőlőhegy pedig Huba vezérhez kötődik – az előző linken a magyarázat 🙂

BG

Related Photo Galleries