Nyitott parkok és kertek napja már Nyitracsehin is – 2017. jún. 11.

Nyitott parkok és kertek napja már Nyitracsehin is – 2017. jún. 11.


Esemény részletek


Nyitott parkok és kertek napja már Nyitracsehin is – 2017. jún. 11.

Szlovákia legnagyobb természetes kertje idén bekapcsolódott a 2017-ben először megrendezett „Nyitott parkok és kertek víkendje” országos rendezvénybe. A bejáratnál a szlovák nyelvű táblán ez olvasható: „TERMÉSZETES KERT– az élet és egészség oázisa – Minta Természetes Kert”.

Ezt a kitüntetést tavaly nyerték el, mivel teljesítették a természetes kert kritériumait, az Enviromentális Aktivitások Központja a Minta Természetes Kert plakettet adományozta a Csámpai családnak, ezzel Szlovákia legnagyobb természetes kertje lett, amihez elengedhetetlen feltétel a vegyszerek, műtrágya és egyéb vegyi anyagok használatának mellőzése, de a tőzeg is tiltott és további feltételeknek is meg kell felelni.
A JURTA Látványtár 2014 óta itt szervezi a Szent György-napi Vigadalmat, az első kettőn voltam, az utóbbi kettőn nem vehettem részt, azóta sokat változott a kert, mint az alábbi fényképeken is látható, bár a 2 fotó nem egyazon helyről volt fényképezve.

2014

2017

Csámpai Sándor és Mária „füvészkertje”, mint a JURTA plakátjain szokják nevezni, 2,7 hektáron terül el a templom melletti Pázsit nevű részen, s mint egy másik tábla hirdeti, EU-s, állami és községi támogatás nélkül valósították meg.
A fák és nővényzet 3 év óta sokat nőtt, 2014-ben csak egy sátor volt a szereplők részére a területen, azóta új bejárati kapuval és kerítéssel, információs táblákkal, több kisebb nagyobb fa létesítménnyel, pihenővel, kunyhóval, régi háztartási és mezőgazdasági eszközökkel gyarapodott a füvészkert. Sőt kötélhinta és akadálymászásra kialakított kötélpálya is van, röplabdázni, kosárlabdázni és más játékokra is van lehetőség a szabad területen, sátoros erdei iskola részére megfelelő terület.
A Csámpai család természet szeretetének a gyümölcse „az élet és egészség oázisa”, mely a csend és nyugalom szigete, ha a csendet nem veri fel fegyvercsörgés zaja és ló paták dübörgése, de a JURTA rendezvények így is a kikapcsolódást és szórakozást szolgálják – az identitáserősítés mellett.
Csámpai László egy rövid edzést is tartott a Csámpai testvérekkel, mint a Szent György Lovagrend zoboralji apródjaival.

A „nyitott parkok és kertek” szervező bizottsága: A Csámpai család és a névrokon segítő, Csámpai László.

Balkó Gábor
Kolon, 2017. 6. 18.

A kerthez és nyitott parkokhoz kapcsolódó cikkek:

Víkend otvorených parkov a záhrad
Prírodná záhrada
Prírodná záhrada v Čechynciach

Related Photo Galleries