Nyárbúcsúztató (2005. 9. 23. – 25.)

Nyárbúcsúztató (2005. 9. 23. – 25.)


Esemény részletek


A Zobor Hangja Vegyeskar ezidén a tavaszköszöntő ünnepségen vendégeskedett Mosonmagyaróvárott, ez a barátság a határontúli  kezdeményezések kapcsán jött létre a pozsonyi és magyaróvári nagycsaládos egyesületetek kapcsolatának bővítményeként.

A FECSKE — Nagycsaládosok Társulása és az énekkar közös rendezvényére került sor Kolonban szeptember utolsó hétvégéjén a nyárbúcsúztatón. A Koloni Visszhangon keresztül meghívtuk a falu lakosait, levélben a környező települések nagycsaládjait, a szlovákiai magyar nagycsaládokat valamint a Kárpát-Szövetség szervezőit családostul, a csaknem száz megszólított családból sajnos sokan nem értek rá, így a mosonmagyaróvári nagycsaládos egyesület valamint a nagycsaládos énekkarunkon kívül csak a Pozsony környéki és nagykanizsai családokat láthattuk vendégül, kislétszámú hazai nagycsalád közreműködésével és segítségével.

A főcélunk az volt, hogy egyházi és közügyi szinten valamiképpen megoldásokat találni a gondokkal küszködő családok problémáira. A nagyszombati egyházmegye vikáriusa – Orosch püspök úr örömmel jött közénk és biztatta családjainkat, nagycsaládjainkat. A mosonmagyaróváriakkal együtt könyörögtünk a betegeinkért, szenvedőkért, beteg családfennntartókért, de elsősorban a nagybeteg Réka gyógyulásáért. A megszórító intézkedések egyre bonyolultabbá teszik a családok fenntartását, s lám politikai vonalon sajnos nem is jöttek el a meghívottak megoldásokat keresni. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a püspöki szentmise lebonyolításához. Külön köszönet a vendég énekkar aranyos szerepléséért, akik a vacsora alkalmával még hangversenyt is adtak a meghatódott egyházi vezetőknek.

A mosonmagyaróváriak nagyon jól érezték magukat. Zömében családoknál vendégeskedtek, de az iskolabirtok vendégfogadójában is volt szállás biztosítva. A nagycsaládosok együtt vettek részt a vaddisznólesen, a bölénylesen Zsikaván, megtekintették a kistapolcsányi kastélyt, ahol még lovasbemutató is volt. A délutáni koncerten fellépett a helyi Vegyeskar, Bencz Gabika, a kis szólóénekesünk, a mosonmagyaróvári nagycsaládos énekkar, ahol kicsi és még kisebb szólóéneklés is volt,  a helyi  folklórcsoport majd a nagycétényi citerazenekar előadása következett. A mosoniak vonós és tekerőlantos táncháza zárta be ezt a felejthetetlen napot. A vendégek nyitrai városnézése közben találkoztunk a Szlovák Parlament elnökével is , akinek a vendégek egy kis koncertet adtak a Kálváriadombi templom előtt, egyúttal meghívást kaptak Tőle a parlamentbe egy esetleges hangversenyre. A vasárnap délutáni szőlőhegyi sétával ért véget a nyárbúcsúztató.

Köszönet a Carissimi alapítványnak, hogy besegített a betegek gyógyulásáért folyó ádáz harcba, köszönet a Mécs László Alapítványnak, a helyi önkormányzatnak és az énekkarnak, akik ezt a rendezvényt támogatták.

Tóth Attila

Related Photo Galleries