Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – Zsére – 2014. 9. 28.

Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – Zsére – 2014. 9. 28.


Esemény részletek


A megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára ünnepi szentmisével kezdődött a Szent Miklós templomban, melyen közreműködött a zsérei Zoboralja Női Kar, az adományokat népviseletbe öltözött diákok vitték.
A mise után, az ünnepi hangverseny előtt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége a magyar oktatásügyben és kultúrában végzett sok évtizedes kiemelkedő és áldozatos tevékenységéért "Életműdíjat adományozott" PaedDr. Simek Viktornak. A nyugdíjas pedagógus tevékenységét és kiváló eredményeit a Máltai Lovagrend lovagja Lady MUDr. Czellárik Mária mondta el Sir Dr. Czapáry-Martincsevics  András  máltai lovag és a Szent György Mártír lovagrend főtörténésze jelenlétében. A kitüntetést Fehér Csaba a MKDSZ elnöke adta át, a Nyitra-megyei önkormányzatot Sárközi János képviselte.
A hangverseny kezdetén Sándor Marianna köszöntötte a testvértelepülések /Dorog, Papkeszi/ és Zoboralja polgármestereit, Szíjjártó Jenőnét és a kórusmuzsikát kedvelőket.
A koloni Zobor Hangja Vegyeskar, a gímesi Ghymes Vegyeskar és a hazai Zoboralja Női Kar csodálatos műsort produkáltak, sajnos a hangversenyről nem készült videó.
A koncert után átvonultunk az emlékműhöz, a gyönyörű napsütésben 6 zászló lengedezett a zászlótartó oszlopokon, a Zoboralja Női Kar elénekelte a szlovák és magyar himnuszt, Maga Judit magyarul, férje György szlovákul moderálta a koszorúzási ünnepséget.
Elsőként Földessy László lépett a mikrofonhoz, pánsípon eljátszotta a csángó himnuszt, majd elénekelte. Sándor Marianna verset mondott, Zsebi József Zsére polgármestere az emlékműről és a megbékélésről beszélt magyarul és szlovákul, Dorog polgármestere a megmaradásról. Pécsi L. Dániel 1974-ben volt először Zsérén, gyakori vendég Zoboralján, ő kezdeményezte a Reménység emlékművet, Zsére díszpolgára. Papkeszi polgármesterét a Zoboralji Községek Regionális Társulásának elnöke, Gulka Ede követte, majd ismét egy vers Šonkoľ Magdaléna pogrányi pedagógus előadásában.
Az első koszorút a helyi önkormányzat helyezte el az emlékműnél, majd Dorog polgármestere, az emlékmű megvalósítói, Papkeszi polgármestere, MKDSZ és a régió polgármesterei tették le a megemlékezés koszorúit.
Néhány lépésre az emlékműtől van Szíjjártó Jenő zeneszerző kopjafája, az énekkarok születésének 95. évfordulójára emlékeztek. A koloni Zobor Hangja Vegyeskar és a zsérei Zoboralja Női Kar Szíjjártó Jenő műveit énekelték és koszorúkkal tisztelegtek a zeneszerző emlékének.

BdG

Fotógaléria: Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – szentmise
Fotógaléria: Életműdíj Paedr. Simek Viktornak
Fotógaléria: Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – hangverseny
Fotógaléria: Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – koszorúzás
Fotógaléria: Megemlékezés a Reménység emlékmű felavatásának 20. évfordulójára – ünnepi ebéd