Mankós tábor Kolonban – 2015. jún. 30. – júl. 5.

Mankós tábor Kolonban – 2015. jún. 30. – júl. 5.


Esemény részletek


Kedd-szerda

Kezdetét vette a Márk atya szervezte mankós tábor, melynek a témái az örvendetes rózsafűzér egyes titkai.
Már tegnap délután több táborozó megérkezett, birtokukba vették a sportpálya tornatermét és egyéb helyiségeit, tábortűznél ismerkedtek, de nem is kellett nagyon ismerkedni, hiszen sokuk már tavalytól vagy régebbtől ismerősök.
A táborozók 5 csoportra tagolódtak, minden csoportnak 2 vezetője van, a mankósok.
Ma délelőtt a focipályán ismerkedést segítő szórakoztató játékok volt a program, a fiúk fociban is összemérték tudásukat, de lányok is kergették a labdát.
Van Ima sátor, melyben a hitüket erősíthetik, többféle olvasnivaló…
A sátor falain faliújságok idézetekkel, a pokrócokon sok könyv, a pad baloldalán 10 üres pohár, melyeken 1-1 szó van, ezek adják az "Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét. Galata 6.2", mellettük egy kosárban papírfecniken a megoldandó feladatok.
Középen a "Megbocsátás poharai, kinek akarsz megbocsátani?" – ismerősök, rokonok, barátok, szülők, idegenek, testvérek, tanárok, és már az első délelőtt szépen telnek a poharak, láthatóan  a szülők pohara vezet, e szerint a szülők vétenek a legtöbbet a gyerekeiknek, akik a tábor után megbocsátják ezt a vétségüket, de a hazaiak már ma megbocsáthatnak?!  🙂
Jobboldalt egy csésze, melyen egy kérdés "ÉS TÉGED MI GÁTOL?", a csésze oldalaira ragasztva  önzés, irigység, hitetlenség… tehát jellembeli tulajdonságok, melyek a bűnök forrásai, a játék lényege, szerintem hogy azokat a tulajdonságokatt kell megnevezni, mellyel a jellembeli rossz tulajdonságok, illetve az ezek által keletkezett bűnök elkerülhetők
Az ebéd utáni programot úgy értetelmeztem, hogy a falu megismerésével töltik a délutánt, ami lehetséges, nem voltam velük, de a "csere-bere" programról a feleségemtől tudok, a táborozók felajánlottak egy üveg rosé bort, cserébe pedig értékesebbet  kellett kapniuk, tehát a csere-bere üzlet mindenképp nyereséges a táborozóknak, egy doboz gyufával kezdték és több táskával érkeztek a szálláshelyükre.
Minden nap esti mise, esetleg filmvetítés, a napot tábortűzzel zárják.

BdG

Csütörtök

A mai program túra a Zsibricére, 5 csapat 15 percenként indul, s hogy ne legyen csak sima menetelés, közben feladatokat kell megoldaniuk, cserkész módra. Fegyvert is láttam az egyik fiatal hölgynél, de a légpuskát a vadászok magas vadra nem használnak, még nyulakra sem, tehát valószinűleg célbalövéshez kell. Márk atya szerint az 1-1 és negyed órás út a feladatokkal 3-3 és fél órát vesz igénybe, ha jó az iránytűjük és nem tévednek el a rengetegben. A vadászháznál lesz az ebédszünet, a túrázó táborozók a teljestményükért az ajándékot a csúcson kapják, a gyönyörű kilátást, tiszta időben állítólag látható Esztergom, én még ugyan nem láttam, éleslátónak kell lenni, vagy messzelátót kell segjtségül vinni magunkkal, de mindenképp élmény a csúcsról szétnézni.
A malonyai Arborétum épülete mindenképp látható és főleg Zobor-vidék nagyobbik része, jobbról Nyitra, a hegyoldal aljában Nyitragerencsér, Csitár, előttünk terül el Kolon teljes szépségében, balra a hegyaljában a mészkőbánya alatt Zsére, távolabb a gímesi várrom látható, alatta a gímesi szőlőspincék és Gímes, Lédec pedig a várhegy mögött.
A Piliske – koloni szőlőhegy mögött van megbújva Nyitrageszte, előttünk a pogrányi kőbánya, de már koloni is, a bányától jobbra Pográny látható, a gyorsforgalmi úton túl pedig Alsóbodok, Bábindal, Kálaz és Verebély, az utóbbiak szomszédai Kálaznak Nagyhind, Verbélynek pedig Felsőaha, Tild és Csiffár.
Nyitrától délre további Zobor-vidéki falvak vannak, a Nyitra folyó bal partján Csehi, Nagycétény és akikről teljesen megfeledkezett Zoboralja, Felső-Szöllős a református magyarjaival, Nagycétény további szomszédja Nemespann.
A Nyitra folyó jobb partján Berencs és Nagykér.
A túrázók a Zsibrice alacsonyabbik részén ütik fel sátrukat egy pusztáson, a csúcs a kőbánya felett van, de erdős terület.
A hegyvonulat mögött még 4 eredeti zoboraljai település van, a hegyoldal aljában Béd és Menyhe, távolabb pedig a vízmegi falvak, Nyitraegerszeg és Vicsápapáti, sajnos az itt élő magyarok közel vannak a teljes asszimilációhoz.
A tribecs hegyvonulatban van egy rés, szoros, melyen átjuthatunk Zséréről Bédre, a Rákóczi szabadságharc idejében a vesztes Trencséni csata/1708. aug. 3./ után ezen jött át Rákóczi tönkrevert serege és ment tovább a közeli kis-tapolcsányi kastélyba.
A további információkat, fotókat, élménybeszámolókat remélem kapunk a túrázó táborozóktól 🙂
A galériában a készülődés képei, a csoportvezetők, akik elsőként indulnak, hogy kijelöljék az utat, és kerülővel hova kell feljutniuk.

A Zsibrice túráról fél öt körül érkeztek, az esti látogatáskor némely fiatal a fáradtságot le sem tagadhatta, de nem a hőség viselte meg őket, hisz az erdőben kellemes hüsben túráztak, hanem a hegyoldal megmászása tette próbára őket, de már este teljes bedobással ütötték a "baseball" teniszlabdát és futottak, mint ha egész nap pihentek volna 🙂
Közben megérkezett az erősítés, ugyan mankók segítségére szorul, de mosolyog és a csapat szintén örül, mint a kép tanúsítja…
Egy másik sérültet is sikerült lencsevégre vennem, azt még nem nyomoztam ki, hogy miért van beragasztva a jobb szeme, mint az F 1-es Marussia csapat pilótanőjének?!
Bencz Matyi képei a Zsibrice túráról még nem érkeztek meg, biztosan színesebbé teszik e napot.

BdG

Péntek

Ma valamivel korábban indultam a túrázók főhadiszállására, talán fél 9 lehetett,  útközben találkoztam Márk atyával, akinek vissza kellett menni a plébániára valami fontos dologért. A focipályához érve az épület körül semmi mozgást nem észleltem, csak a pályát karbantartók kaszálták és öntözték a gyepszőnyeget és a hazai Sotorník Dianka a bátyjával várta az ébredőket.  Diankától megkérdeztem, volt-e a Zsibrice túrán és hogy érezte magát? Tetszett neki, bár sokáig tartott, fáradtságot nem láttam rajta.
Ha útközben nem találkozok Atyánkkal, azt hittem volna, hogy a tegnapi fárasztó nap után későbbre tették az ébresztőt, de nem, csak nehezebben ébredtek! 🙂
A reggeli teendők után a fiatalok kirajzottak az épületből, gondoltam szóra bírom őket, de nagyon szófukar egy társaság, még harapófogóval sem lehetett kihúzni belőlük egyetlen szót sem, de ezt a tegnapi túrára írom, majd holnap meglátom, a fürdés és csónakázás után nyitottabbak-e lesznek?!
Néhány vélemény:
Menyhárt Marcitól /nádszegi már 7-es/  rövid választ kértem, milyen volt a túra? Jó!
Srnka Patrik-Kolon: tetszett neki, volt néhány esése, de balesetnek nem nevezhetők, vér nem folyt, és az egészségügyieseknek sem kellett beavatkozni .
Nemes Tamás /Pozsony-Duna utcai gimis, már 3-os/ – nem volt túrázni, 2 mankó segítségével túl nagy tempót diktált volna, ezért hadiszállás őrízetre volt ítélve, tőle is megkérdeztem, ő hogy látta a túrázók érkezését? „Eltaknyolt állapotban“ –  frappáns  jellemzés! 🙂
Körbeülték a „tábortüzet“,  és Márk atya elkezdte imádkozni a rózsafűzért, a mai titok gyümölcse az egyszerű, megelégedett élet. Az imádság befejezte után néhány instrukció a csoporvezetőknek és indulás Nyitrára fürödni, ill. a koloni halastóhoz csónakázni…

Related Photo Galleries