Kopjafaavatás az Aradi vértanúk emlékére – 2003. okt. 5.

Kopjafaavatás az Aradi vértanúk emlékére – 2003. okt. 5.


Esemény részletek


Kolonban, 2003. október 5-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel három eseményről is megemlékeztek: a község első írásos említésének 890. évfordulójáról, a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulójáról és kopjafaavatással és koszorúzással az Aradi vértanúkról.

Jamrich Margit polgármester megnyitójában emlékeztetett az 1848-as szabadságharc eszméire, hogy a mai időkben is ezek szellemében kellene élnünk. Ezt követően a polgármesternő és Bencz Zoltán helyettes leleplezték az erre az alkalomra készített kopjafát, melyet Vörös Gyula, Csajág polgármestere, Gál Erzsébet, Nyitrageszte polgármestere és a Piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói koszorúzták meg. Az ünnepi műsort Budinszky Júlia tanítónő alsótagozatos diákjai kezdték, majd a Keresztény Ifjúsági Közösség kórusa következett. Vörös Gyula és Sándor János beszéd után Tóth Veronika szavalta a “Magyarnak lenni” című verset, őt követte Balkó Henrietta, aki egy szép csángó népdalt énekelt. Végezetül közösen elénekeltük a Himnuszt.

A megemlékezésen részt vett Zsebi József, Zsére polgármestere, aki egyben a Zoboralji Falvak Regionális Társulásának elnöke, Gyepes Zoltán, Alsóbodok polgármestere és Mészáros Ferenc, Nagycétény polgármestere.

A műsor után a kultúrházban a jelenlévők megtekinthették:

Sorstársak – Lipcsey Gyula festményeinek tárlatát,
Az Aradi vértanúk képekben,
Falunapok-2003 – fényképek,
Kolon szakrális emlékei – fényképek.

Szombaton este a Gímesi Alapiskola mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége DVD-jének segítségével volt levetítve a Sacra corona történelmi film. A kazettát a piliscsabai egyetemista barátaink biztosították.

Balkó Gábor
Képek: Balkó György

Related Photo Galleries