Koloni zarándokok a pogrányi Jézus Szíve búcsún – 2017

Koloni zarándokok a pogrányi Jézus Szíve búcsún – 2017


Esemény részletek


Sok évtized után Márk atya vezetésével elindult egy kis zarándokcsapat a “szőlőhegyen” keresztül a pogrányi Jézus Szíve búcsúra. A zarándokok főleg a Mária Légió koloni tagjai, énekkel kezdték, imával folytatták.
-A fotók a zarándokút elejéről vannak, útközben továbbiak, férfiak is csatlakoztak, úgy hogy megduplázódott a zarándokok száma.
“Zoboralján legrégebbi a pogrányi Jézus szíve búcsú, 1931-től tartják; ide járt az összes környékbeli falu: Kolon, Geszte, Gímes, Zsére, Család, még a „hegymegiek” is: Menyhe, Béd, sőt Égerszeg és a vicsápapátiak is. Gyalog mentek. A fiatalok vitték vállukon a szobrokat, zászlókat, egész úton énekeltek, imádkoztak. A faluban a mise után körmenetet tartottak.”
Pográny, Jézus Szíve zoborvidéki búcsújáróhelye

Balkó Gábor
Kolon

Ladislav Szombath FB albuma
Felvidék.ma: Több mint ezer ember vett részt a pogrányi körmeneten

Megjegyzés:
A pogrányi Jézus Szíve búcsútól sokkal régebbi a koloni Szent István búcsú.
“Több éve érlelődött az ötlet, hogy a Szent István búcsún felidézzünk egy hatévszázados eseményt, 2004. augusztus 22-én végül megvalósíthattuk.
IX. Bonifác pápa 1400. december 15-én búcsút hirdetett mindazoknak, akik a koloni templomot István király és a templom felszentelése napján meglátogatják.
IX. Bonifác pápa 1389-1404-ig volt a katolikus egyház feje.
A Szent István-napi búcsún ezt a páratlan történelmi eseményt elevenítettük fel, hogy ezzel nagyobb rangot adjunk ennek az ünnepnek, Szent István királyunk és IX. Bonifác pápa emlékének.
Kondé Pál esperes az ünnepi szentmise keretében megáldotta az erre az alkalomra készített emléktáblát. A Zobor Hangja Vegyeskar ünnepiesebbé tette a szertartást, melyen népviseletbe öltözött lányok és fiúk vitték a kenyeret és bort a feláldozáshoz. A mise a Himnusz eléneklésével ért véget.”
Szent István Búcsú – Kolon (2004.08.22.)