Károly atya búcsúmiséje, harangok és Szent István király szobrának szentelése – Felsőaha – 2015. jún. 29.

Károly atya búcsúmiséje, harangok és Szent István király szobrának szentelése – Felsőaha – 2015. jún. 29.


Esemény részletek


Több hete az a hír jutott fülembe, hogy Pati Ferenc Károly atya nyugdíjba vonul, Jókai Mária meghívása a búcsúmiséjére megerősítette távozását a Verebélyi plébánia kötelékéből, s egyben Felsőaha, Kálaz és Zoboralja magyar katolikus híveitől.
Végtelenül sajnálom, hogy megfeledkeztem a szertartásról, és nem voltam jelen egy olyan egyházi személyiség búcsúzásán, akit első találkozásunk óta mélyen tisztelek, mikor is meghívásomra 2009-ben Károly atya celebrálta a 2. Feltámadási menetes szentmisét Zoboralján, mely első ízben volt a nyitrai Szent László király templomban. Megkértem és vállalta a misézést,  miközben számára teljesen ismeretlen voltam, s csak telefonon beszéltünk. A prédikációja mély nyomot hagyott bennem, fülemben cseng, ahogy nem teljes magyaros kiejtéssel épp a fordítottját hallom a szószékről, mint a kiejtése alapján elvárható volt tőle.
Károly atya búcsúmiséje Péter-Pál apostolok ünnepén volt,  Bíró László tábori püskök úr volt a főcelebráns, mint oly sokszor az elmúlt években együtt miséztek. A szertartás, Szent István király szobrának megáldása és a harangok szentelése felemelő és egyben szomorú volt, szomorú, mivel híveitől búcsúzott Károly atya, akiket mindig nagyon szeretett. És felemelő volt, mert mégsem hagyja el őket, hisz a harang csengő hangján Károly atya szól hozzájuk, a gyönyörű és értékes ajándékai örök időkig hívei iránti mérhetetlen szeretetéről tanúskodnak!
Szent István király szobrát és egy harangot ajándékozott Károly atya Aha katolikus egyházközösségének, a kisebbiken…
Sajnálom a mulasztásomat, de biztos vagyok abban, hogy még találkozunk Zoboralján, talán már júl. 31-én a nyitrai Szent László király templomban Lovagkirályunk halálának 920 évfordulóján.
Mélyen tisztelt Károly atya!
Jó erőt, egészséget és Isten áldását kívánom az új helyszíneken.

szerkesztés alatt…

Balkó Gábor
Kolon, 2015. júl. 3.