Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – Nyitraegerszeg, Nyitra

Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – Nyitraegerszeg, Nyitra


Esemény részletek


Facebook fotóalbum – Nyitraegerszeg

Facebook fotóalbum – Nyitra – Szent László király templom
Hírek.sk: Mint oldott kéve Zoboralja magyarsága – videó
Nyitra – videó Brath Marika facebook oldaláról
10:08 – 14:48

Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken 2013

Három lelkes csapat, akik szeretnek énekelni és ez által örömöt szerezni, idén hetedik alkalommal idézik karácsony hangulatát Zobor-vidék magyarlakta településeinek templomaiban, adventi időben viszik a békét, a szeretet lángját és az angyali muzsikát.
Józsa Mónika tanárnő 2007-ben jött az ötlettel, hogy Karácsony előtt 3 énekkarral bejárhatnánk Zoboralja templomait, mint előhírnökei a kisded Jézus érkezésének, így indultak 7 évvel ezelőtt a karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken.
Minden évben először a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen az Egyetem Magyar Kórusa és a hallgatók adnak műsort. Majd két magyarlakta település következik, ekkor már hármasban, a Galántai Kodály Zoltán Daloskörrel és a Koloni Zobor Hangja Vegyeskarral kiegészülve, a közös koncert befejező részében pedig a hallgatóság is bekapcsolódik az éneklésbe.
Nyitrageszte és Pográny voltak az elsők, akik megcsodálhatták a három kórus előadását, következtek Gímes – Lédec, Nyitragerencsér – Felsőaha, Kálaz – Nagykér,  Alsóbodok – Nagycétény, legutóbb Csehi és Vicsáp-apáti magyarsága fogadta a kórusokat. De nem csak a magyarság részére énekelnek a kórusok, hiszen a nyelvhatáron élünk, Vicsáp-apáti 2156 lakosából csak 59 vallotta magát magyarnak, részben ehhez az arányhoz igazították a kórusok legutóbb a műsorukat. A végvárakban élők mindenképp megérdemlik ezt a tiszteletet, hiszen 100 évig védték a gyepüt, csak sajnos magukra maradtak és végleg lemorzsolódnak. A karácsonyi hangversennyel tiszteltük meg ezt a 100 évet, melyet őszinte hálával köszönt meg a maroknyi magyar, de a szlovákok sem fukarkodtak a dicsérettel. Két műsorszám között feláll az egyik néni, odamegy Józsa Mónika karnagyhoz, aki a nagy meglepetéstől és meghatódástól csak ezt mentette el a néni szavaiból:
"LEJÖTT A MENNYORSZÁG"!
Már ezért megérte elmenni Vicsáp-apátira!

Zatyko Vendi videó-fotója

Idén szintén három helyszínen lesz karácsonyi hangverseny, dec. 4-én Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán a D2-es előadóteremben (Drážovská 4).
Dec. 5-én Vicsápapáti szomszédfalujába megyünk, Nyitraegerszegen a római katolikus templomban 18:00-tól fogadjuk a hallgatóságot – 990 lakosából 48 vallotta magát magyarnak.
Dec. 8-án, vasárnap délután 15:00-tól a nyitrai Szent László király templom lesz a hangverseny helyszíne, mellyel Zoboralja több települése és Nyitra első írásos emlékének 900 éves jubileuma előtt tisztelgünk. De a koncert Zobor-vidék minden magyarok lakta településéhez szól, sőt örömmel fogadjuk a szomszéd járások magyarságát, így erősítjük egymást egymásért. Együtt lehetünk, a Nyitrai Konstantin Egyetem magyar hallgatói és oktatói Ágcsernyőtől Pozsonyig,  Zobor-vidék, Mátyusföld és további vidékek magyarsága, és ami szintén nagyra értékelendő, hogy a karnagyok mellett a magyar hallgatók is vezényelnek, új karvezetők nevelődnek a tanárnő irányításával.
A kórusok tisztelettel meghívják nem csak Zoboralja magyarságát, mert, ahogy Kodály Zoltán mondta, nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak, aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk.

A kórustagok küldetésként vállalják a hangversenyeket, amíg lesz magyar Zobor-vidéken.
Több információt a www.zoboralja.sk portálon találnak.
A talyi videók ezen a linken találhatók:
2012 – Vicsápapáti – videók

A kórusok nevében
Balkó Gábor

Előző évek:
2007
2008
2009
2010
2011
2012


Meghívó